Základní škola a mateřská škola Ludgeřovice

Informace

Markvartovická 966/50
74714 Ludgeřovice
Moravskoslezský kraj

www.zsludgerovice.cz

Postup v programu

Angažovanost a kultura stravování

Na naší škole funguje akční skupina (AS) pro zdravé stravování, která přezkoumala kulturu stravování ve škole a dohodla se na svých dalších aktivitách.
S rodiči a žáky konzultujeme možnosti zlepšení školního stravování.
Rodiče jsou informováni o složení pokrmů ve školní jídelně a aktivitách programu Skutečně zdravá škola. Rodiče jsou rovněž vyzýváni, aby přišli osobně některá jídla ochutnat.
Podporujeme žáky, aby sami přicházeli s nápady na vylepšení školního stravování, a ty nejlepší nápady realizujeme v praxi.
Škola zahájila první kroky systémového řešení, které povede ke klidnému a pozitivnímu průběhu oběda.
Při úklidu v prostorách školy a mytí nádobí ve školní jídelně/kuchyni jsme zahájili přechod na ekologicky šetrné čisticí a mycí prostředky.
Alespoň 75 % všech pokrmů je vyrobeno z čerstvých nezpracovaných surovin či potravin.

Kvalita jídla a místo jeho původu (ve spolupráci s naší školní jídelnou)

Jídla v naší nabídce neobsahují žádné nežádoucí přísady a minimalizujeme používání polotovarů.
Čerstvé, předem nezpracované suroviny a potraviny nakupuje jídelna od pěstitelů, chovatelů a výrobců s provozovnou ve vlastním nebo sousedním kraji, pokud jsou dostupné.
Pokrmy v jídelním lístku odrážejí sezónnost a všechny sezónní suroviny jsou v jídelníčku jasně označeny.
Ve školní jídelně jsou k dispozici informace o původu použitých potravin.
Pracovníci školní jídelny se zapojují do vzdělávacích a osvětových akcí a jsou alespoň jednou ročně vzdělávání v oblasti zdravé výživy a vaření.
Děti, žáci, studenti a pracovníci školy mají přístup k pitné vodě dle jejich potřeby po celý den pobytu ve škole.
Doslazované nápoje jsou bez výjimky nahrazeny nápoji neslazenými.
Školní jídelna školy absolvovala vzdělávací a informační seminář Analýza školní jídelny a přijala z ní vyplývající doporučení.

Vzdělávání o jídle a stravování

Výuka o jídle, zásadách udržitelnosti v oblasti zemědělství a zásadách zdravé výživy je součástí školního vzdělávacího programu.
Všichni žáci (chlapci i děvčata) mají v rámci školní docházky možnost účastnit se hodin vaření.
Zahájili jsme kroky vedoucí k vytvoření školní zelinářské zahrady a pracujeme na začlenění aktivit na zahradě do školního vzdělávacího programu.
V rámci výuky pořádáme každoroční návštěvy farem.
Provedli jsme audit plýtvání potravinami ve školní jídelně a přijali opatření k předcházení vzniku odpadů ve školní jídelně.

Místní společenství a spolupráce

Aktivně se snažíme zapojit rodiče žáků a veřejnost do našich pěstitelských a kulinářských aktivit, a pořádáme akce na téma udržitelné stravování.
Naše zkušenosti z programu Skutečně zdravá škola sdílíme s ostatními školami, rodiči a veřejností.
22/22

Angažovanost a kultura stravování

Školská rada či vedení školy odsouhlasilo plán podpory zdravého stravování a stanovilo kroky a harmonogram k jeho naplnění.
Přestávka na oběd má při sestavování rozvrhu jasnou prioritu.
Zajistili jsme, že příslušní učitelé mají dostatečné znalosti a dovednosti k tomu, aby vedli hodiny pěstování a vaření.
Vzděláváme rodiče k tomu, aby svým dětem ke svačině dávali zdravé potraviny a nápoje.
Pravidelně zveme rodiče, aby přišli poobědvat se svými dětmi do školní jídelny.
Při úklidu v prostorách školy a mytí nádobí ve školní jídelně/kuchyni jsou používány jen ekologicky šetrné čisticí a mycí prostředky.

Kvalita jídla a místo jeho původu (ve spolupráci s naší školní jídelnou)

Minimálně 50 % (v účetní hodnotě) nakoupených čerstvých, nezpracovaných surovin a potravin pochází od pěstitelů a chovatelů s provozovnou ve vlastním nebo sousedním kraji.
Minimálně 5 % surovin (v účetní hodnotě) pochází z kontrolovaného ekologického zemědělství – bioprodukt nebo biopotravina.
Školní jídelna nabízí možnost výběru minimálně ze dvou jídel, přičemž jedno jídlo splňuje podmínky pro stravu bezmasou a/nebo bezmléčnou.
Kuřecí maso pochází z šetrných chovů a/nebo alespoň 10 % pochází z ekologických chovů.
Pro přípravu pokrmů jsou přednostně používána vejce z volných výběhů (značeno „1“).
Jídelna používá přednostně sladkovodní ryby z chovů v ČR a mořské ryby a plody z udržitelných zdrojů, pokud jsou dostupné.

Vzdělávání o jídle a stravování

Zajistili jsme, že žáci v rámci hodin pěstování na školním pozemku pěstují plodiny ekologicky šetrným způsobem.
Založili jsme kroužek vaření a naši žáci v něm vaří ze sezónních a místních potravin a biopotravin, a surovin, které sami vypěstovali na školní zahradě.
Naši žáci přemýšlí a diskutují o etických a ekologických aspektech stravování. Spolu s žáky se snažíme zmenšovat ekologickou stopu školního stravování.
Jeden nebo více ročníků udržuje během školního roku kontakt s místním zemědělským podnikem nebo farmářem. Alespoň jednou ročně organizujeme školní výlet do některého z místních menších zemědělských podniků.
Množství vyhazovaného jídla ve školní jídelně se za poslední dva roky snížilo a nadále usilujeme o minimalizaci množství vyhazovaného jídla.

Místní společenství a spolupráce

Pořádáme akce s cílem zapojit rodiče žáků a veřejnost do našich pěstitelských a kulinářských aktivit.
18/18

Angažovanost a kultura stravování

Naši žáci se podílí na navrhování úprav školní jídelny, aby byl vytvořen příjemný a klidný prostor pro stolování.
Ve spolupráci s dodavateli surovin pro školní jídelnu se snažíme minimalizovat objem biologického odpadu a obalových materiálů.

Kvalita jídla a místo jeho původu (ve spolupráci s naší školní jídelnou)

Školní jídelna při přípravě pokrmů podporuje regionální kulinářské tradice.
Minimálně 80 % (v účetní hodnotě) nakoupených čerstvých, nezpracovaných surovin a potravin pochází od pěstitelů a chovatelů s provozovnou ve vlastním nebo sousedním kraji.
Minimálně 10 % surovin (v účetní hodnotě) pochází z kontrolovaného ekologického zemědělství.
Pro přípravu pokrmů jsou používána pouze vejce z volných výběhů (značeno „1“) nebo z ekologických chovů („0“).
Při přípravě jídelníčků podporujeme zdravou, vyváženou a udržitelnou výživu mj. tím, že do jídelníčku pravidelně zařazujeme minimálně dva bezmasé pokrmy týdně.
Školní jídelna při přípravě pokrmů podporuje regionální kulinářské tradice.

Vzdělávání o jídle a stravování

Každý z žáků naší školy absolvuje v průběhu školní docházky výuku vaření v rozsahu minimálně 15 hodin výuky (to je přibližně 1 hodina týdně po dobu jednoho pololetí).
Žáci se aktivně zapojují do pěstování bylin, zeleniny a ovoce na školní zahradě pro potřeby školní jídelny a cvičné kuchyňky.
Žáci se aktivně zapojují do mapování regionálního gastronomického dědictví a vyhledávají tradiční regionální receptury a gastronomické tradice.
Žáci se účastní praktických aktivit pořádaných na místních farmách.

Místní společenství a spolupráce

Rodiče našich žáků a veřejnost se aktivně podílejí na školních aktivitách v oblasti vaření, zahradničení a spolupráci s místními zemědělci a potravináři.
0/13

Blog

  • První sklizeň

    17. 09. 2025

    První sklizeň zeleniny V průběhu jara jsme s dětmi na školní zahradě vysazovali mrkev, řepu, hrášek, cukety a okurky. Když jsme se po prázdninách vrátili a viděli...

    Celý článek
  • Včelí naučná stezka

    25. 06. 2025

    Včelí naučná stezka skrytá uprostřed Jeseníků v obci Sosnová nabízí široké spektrum aktivit, které zaujmou žáky od mateřských škol až po ty starší. Hned v úvodu...

    Celý článek
  • Zahrada na jaře

    11. 06. 2025

    Chladnější počasí posledních týdnů a spousta vláhy možná zpomalila růst plodin na vyvýšených záhonech, ale nic nebránilo v opakované sklizni salátů a kedlubnů ve...

    Celý článek
  • Obhájení stříbrného certifikátu

    23. 04. 2025

    Po dvou letech po sobě se naše škola jako jedna z mála v ČR může pochlubit obhajobou stříbrného certifikátu v programu Skutečně zdravá škola. Tento projekt podporuje...

    Celý článek
  • Jaro je tady

    16. 04. 2025

    Jaro už volá! Po zimě jsme připraveni probudit naši školní zahradu, a tak jsme začali s jarní výsadbou. Zasadili jsme semínka rajčat a okurek do výsevních nádob...

    Celý článek
  • Týden zdravých svačin

    16. 12. 2024

    Týden zdravých svačin Ve třídě 5.B v rámci projektu Skutečně zdravá škola proběhl od 9. do 13. prosince “týden zdravých svačin”. Žáci si přinášeli pestré...

    Celý článek
  • Svačinková výzva

    11. 12. 2024

    SVAČINKOVÁ VÝZVA VE 3.A V rámci vzdělávacího projektu Svačinková výzva jsme se zúčastnili různých zajímavých aktivit, které probíhaly zejména v hodinách prvouky....

    Celý článek
  • School Food 4 Change

    10. 12. 2024

    Naše škola byly oslovena, aby se účastnila senzorického testu, který provádí Univerzita gastronomických věd v Pollenzu v Itálii, a to v rámci projektu School Food 4 Change....

    Celý článek
  • Good Food@school

    02. 12. 2024

    V rámci projektu Skutečně zdravá škola jsem se pustili do zajímavého projektu - Online food exchange for students. V tomto projektu šlo o výměnu receptů tradičních pokrmů...

    Celý článek
  • 2. monitoring zbytků jídla

    17. 10. 2024

    2. Monitorovací zpráva zbytků jídla ve školní jídelně Druhé kolo monitoringu zbytků jídla proběhlo 17. října 2024 opět ve spolupráci s VŠB TU Ostrava. O sběr a...

    Celý článek
  • Farmářské trhy

    28. 09. 2024

    Prohlédněte si video k farmářským trhům ve škole.

    Celý článek
  • Farmářské trhy

    26. 09. 2024

    Farmářské trhy Ve čtvrtek 26. září jsme v naší škole uspořádali 2. ročník farmářských trhů. Každá třída si během dopoledne nazdobila svůj stánek a připravila...

    Celý článek
  • Zdravou cestou k úspěchu

    12. 06. 2024

    Když se naše škola v roce 2019 zapojila do projektu Skutečně zdravá škola, chtěli jsme podpořit zdravé školní stravování a rozšířit povědomí o zdravých potravinách...

    Celý článek
  • Expedice do hmyzí říše

    01. 05. 2024

    Dne 30. dubna si žáci šestých tříd zažili ,,na vlastní kůži” expedici do světa hmyzu, bez kterého by nebyl život na Zemi. Pod vedením zkušeného vedoucího expedice...

    Celý článek
  • Monitorování zbytků jídla

    29. 04. 2024

    https://drive.google.com/file/d/1_Mtg-Iq2bt9jlYq6idkdhaZcMyxlYv7Y/view

    Celý článek
  • Podzimní práce na školní zahradě

    14. 11. 2023

    Projekt Jedlé školní zahrady přímo vybízí k dalším aktivitám, protože naším cílem je rozšiřovat zahradu o více ploch pro pěstování zeleniny a bylinek pro naši školní...

    Celý článek
  • Exkurze na farmu

    15. 09. 2023

    EKOLOGICKÝ VÝUKOVÝ PROGRAM Úterý 12. září 2023, den jako vymalovaný. Den, který přímo vybízel vyrazit s dětmi třetích ročníků někam do přírody a spojit...

    Celý článek
  • Stříbrný certifikát

    31. 05. 2023

    Stříbrný certifikát - Skutečně zdravá škola!!! Když jsme vstupovali do projektu Skutečně zdravá škola, neměli jsme ani tušení, jak nás tento projekt strhne....

    Celý článek
  • Prezentace jídla

    29. 05. 2023

    Prezentace jídla V rámci projektu Skutečně zdravá škola šplháme stále výš a výš. Už nám nejde jen o kvalitní potraviny, ale hlavně o to, aby žáci chtěli ochutnat...

    Celý článek
  • Otevření jedlé školní zahrady

    26. 05. 2023

    Slavnostní otevření naší nové “Jedlé školní zahrady” Když se před rokem naskytla možnost vytvořit ve spolupráci se společností Lidl něco nového na pozemku školní...

    Celý článek
  • Monitorování zbytků jídla

    24. 04. 2023

    Porovnání monitorovacích zpráv V rámci projektu Skutečně zdravá škola je naší povinností provést 2x ročně monitoring zbytků jídla. První kolo proběhlo v listopadu...

    Celý článek
  • Jarní práce na zahradě

    15. 04. 2023

    Jarní paprsky definitivně vytlačily zimu a žáci devátých ročníků se mohli pustit do probouzení naší školní zahrady. Bylo potřeba nachystat vyvýšené záhony na výsadbu...

    Celý článek
  • Sázíme ovocné stromy

    20. 12. 2022

    Projekt jedlá školní zahrada Projekt Jedlá školní zahrada pokračuje i v zimních měsících! Po předchozí konzultaci s odborníkem jsme vybrali a s dětmi zasadili odrůdy...

    Celý článek
  • Monitorování zbytků jídla

    06. 12. 2022

    Jak už jsme Vás informovali, ve čtvrtek 24. listopadu proběhlo u nás ve škole monitorování zbytků jídla ve školní jídelně. Do této akce bylo zapojeno 100 strávníků...

    Celý článek
  • Farmářské trhy

    22. 09. 2022

    Farmářské trhy První ročník Farmářských trhů byl zahájen dožínkovým průvodem, ve kterém žáci i učitelé ve stylovém oblečení prošli areál školy. Po úvodním...

    Celý článek
  • Jarní výsadba

    23. 05. 2022

    Badatelský klub Badatelský klub je ve finále! Celý rok jsme s vybranými žáky 4. a 5. ročníků zkoumali zákonitosti přírody, vlastnosti látek i vlivy prostředí. Nejčastější...

    Celý článek
  • První jarní sklizeň

    10. 05. 2022

    První jarní sklizeň V rámci projektu Skutečně zdravá škola intenzivně spolupracujeme se školní jídelnou. Naše první výpěstky ze skleníku už putují do kuchyně,...

    Celý článek
  • Jarní výsadba

    29. 03. 2022

    Jaro je tady! Ještě když se za okny proháněl sníh a foukal studený vítr, nám už ze semínek začaly klíčit první sazeničky rajčat a okurek. Nechali jsme je pořádně...

    Celý článek
  • Žáci na farmě Bovine

    09. 11. 2021

    Díky projektu Skutečně zdravá škola jsme se v přírodovědě vydali na návštěvu ekologické farmy Bovine hospodařící v krásné krajině Hrubého Jeseníku.

    Celý článek
  • Prezentace skleníku

    16. 09. 2021

    Od srpna se naše škola může pochlubit zajímavým prvkem na školní zahradě - novým skleníkem, který byl vybudován z projektu Bonagranty 2021. Jde o fantastický prvek, který...

    Celý článek
  • Prezentace biopotravin aneb třídní farmářské trhy

    02. 10. 2020

    Farmářské trhy nám byly zrušeny, ale my se myšlenky na podporu biopotravin nevzdali!

    Celý článek
  • Sadíme hrášek v MŠ

    07. 06. 2020

    Školky se v letošním roce pyšní novými záhony a tak začaly s výsadbou hrášků. Děti o tyto aktivity jeví velký zájem a paní učitelky jsou nadšené ze šikovných pomocníků....

    Celý článek
  • Vaříme online s dětmi

    30. 04. 2020

    Děti ZŠ Ludgeřovice nelení ani během koronavirové karantény. Díky online výuce si s paní učitelkou z kroužku Prostřeno připravily těsto na domácí nudle. Nápad jak...

    Celý článek
  • Jaro přichází do školy

    29. 02. 2020

    Začali jsme s přípravou na jaro.

    Celý článek
  • Zdravé svačiny

    27. 02. 2020

    K tomu, aby naše děti byly zdravé a silné, potřebují čerstvou a kvalitní stravu. V tomto týdnu jsme se přesvědčili, že rodiče našich dětí se snaží zodpovědně...

    Celý článek
  • Prevence v době chřipek

    13. 02. 2020

    V čase chřipek a bacilů jsme si s dětmi naordinovali ochutnávku ovoce. Děti si ovoce nejdříve umyly, oloupaly, nakrájely a poté ochutnávaly a hodnotily chuť, vzhled, konzistenci....

    Celý článek
  • Výroba přírodních energetických nápojů

    21. 01. 2020

    Sedmáci v hodině pracovních čínností propojili teorii s praxí. Nejen, že nastudovali a pochopili význam a složení různých energetických nápojů s použitím aplikace...

    Celý článek
  • Zdravý narozeninový dort

    21. 01. 2020

    Jsme rádi, že se maminky dětí v MŠ zapojují do programu Skutečně zdravá škola a není jim lhostejné, co jejich děti jí. Veselou akcí, která proběhla hned po nové roce...

    Celý článek
  • Prezentace skutečně zdravé stravy na Dnech otevřených dveří

    12. 12. 2019

    “Jít zdravou cestou”, motto, kterému se v naší škole postupně přibližujeme víc a víc.

    Celý článek
  • Třídy provoněly pokrmy ze zeleniny. Místo matematiky nebo češtiny jsme ve vyučování vařili

    19. 11. 2019

    Sdílíme video reportáž z televize Polar, kterou u nás natočili v rámci projektového dne.

    Celý článek
  • Den kulinářských dovedností

    31. 10. 2019

    Samotné žáky překvapilo, na kolik různých způsobů lze zeleninu upravovat - od známých paprikových pomazánek, cuketových placiček a osvěžující okurkové limonády až...

    Celý článek
  • Zdravá svačinka plná energie

    18. 10. 2019

    S nástupem podzimu si děti sedmého ročníku v hodině vaření připravily zdravé energetické svačinky. Každá skupinka se domluvila na výběru surovin a v rámci jedné hodiny...

    Celý článek
  • Ochutnáváme zeleninu poslepu v našich Mateřských školách

    11. 10. 2019

    Zvolené téma u dětí vzbudilo kladný ohlas a s dodanou zeleninou pod dohledem experimentovali.

    Celý článek
  • Inovujeme prostředí ve škole

    04. 10. 2019

    Naše škola se snaží dětem nabídnout co nejkvalitnější pitný režim. Nerez nádoby na čistou vodu s bylinkami, neslazený čaj a mléko, případně kakao si děti moc pochvalují....

    Celý článek
  • Exkurze na farmu

    28. 09. 2019

    Podívali jsme se do hruškového sadu, kde jsme se dozvěděli plno informací o neškodných hnojivech a pochutnali si na právě dozrávajících hruškách. Nakonec děti plnily...

    Celý článek
  • Exkurze do Vitaminátoru

    21. 06. 2019

    Žáci ZŠ Ludgeřovice navštívili 21.6.2019 ovocné sady v Sosnové na Bruntálsku. Firma Vitaminátor je hlavním producentem ovocných a zeleninových šťáv v Moravskoslezském...

    Celý článek
  • Pokračujeme ve sklizni zeleniny

    12. 06. 2019

    Naše kedlubny za to opravdu stojí.

    Celý článek
  • Výpěstky z naší zahrádky

    04. 06. 2019

    S příchodem jarního počasí jsme zaseli první jarní zeleninu a bylinky, které nám postupně přináší radost a využití ve školní kuchyni. Postupně sklízíme ředkvičky,...

    Celý článek
  • Jdeme zdravou cestou

    03. 05. 2019

    Základní škola v Ludgeřovicích se jako nováček zapojila do programu Skutečně zdravá škola a její první kroky vedly k vybudování zelinářské a bylinkářské zahrádky.

    Celý článek
  • Dny ruské kuchyně

    29. 04. 2019

    Jsme kreativní školou nejen ve výuce, a proto chceme našim dětem dát příležitost ochutnat i jiná jídla než naše česká, klasická.

    Celý článek
  • Zdravý den

    01. 01. 1970

    Dne 31. 10. 2019 se na dolní budově Základní a Mateřské školy Ludgeřovice konal projektový den Skutečně zdravá škola. Žáci mohli ochutnat různé druhy zeleniny . Vyzkoušeli...

    Celý článek
Zpět na výpis