Podzimní monitoring ve škole

Monitoring

V programu Skutečně zdravá škola se pravidelně věnujeme monitoringu zbytků jídla ve školní jídelně. Letos jsme akci zrealizovali ve spolupráci se školním parlamentem hned po podzimních prázdninách ve čtvrtek 30. října. Do výzkumu bylo zapojeno 127 žáků sedmých až devátých ročníků. Školní jídelna nabízela v ten den mexický guláš a jako druhou variantu rybí filé z tresky v kombinaci s bramborovými šiškami a špenátem.

Celkem bylo použito 80kg surovin na přípravu obědů. Pečlivým zaznamenáváním a vážením bylo zjištěno, že podíl vyhozených zbytků v ten den dosáhl 20%. Mezi hlavními důvody vrácení zbytků bylo, že porce byly příliš velké, žáci neměli takový hlad nebo jim vybrané jídlo nechutnalo. Z dotazníkového šetření vyšlo najevo, že žákům nechutnala právě kombinace ryby a špenátu, přestože jsou ryby v naší školní jídelně velmi oblíbené. Školní jídelna tyto výsledky vnímá jako důležitou zpětnou vazbu, která jim pomáhá lépe reagovat na potřeby a preference strávníků. V souladu s novými nařízeními (tzv. spotřebním košem) a tedy zachováním pestrosti a vyváženosti jídel bude i nadále vyhledávat atraktivnější receptury a způsoby úpravy méně oblíbených potravin. 

Naším společným cílem je zapojení žáků a pedagogů do osvěty zdravého stravování, v pracovních činnostech se věnujeme původu, ale i významu jednotlivých potravin, které mohou být neoblíbené, ale naprosto nezbytné pro jejich zdravý vývoj. V rámci různých anket bychom také rádi více zapojili žáky do tvorby jídelníčku.


Mgr. Hana Havlíková

Podzimní monitoring ve škole 1Podzimní monitoring ve škole 1Podzimní monitoring ve škole 1Podzimní monitoring ve škole 1
Zpět na výpis