Mateřská škola PASTELKA, Roudnice nad Labem

Informace

Libušina 1067
413 01 Roudnice nad Labem
Ústecký kraj

www.mspastelkalibusina.estranky.cz/

Postup v programu

Angažovanost a kultura stravování

Na naší školce funguje Akční skupina pro zdravé stravování, která přezkoumala kulturu stravování ve školce a dohodla se na svých dalších aktivitách.
S rodiči a dětmi konzultujeme možnosti zlepšení stravování.
Rodiče jsou informováni o složení pokrmů ve školní jídelně a o aktivitách programu Skutečně zdravá školka.
Při úklidu v prostorách školy a mytí nádobí ve školní jídelně/kuchyni jsme zahájili přechod na ekologicky šetrné čisticí a mycí prostředky.

Kvalita jídla a místo jeho původu (ve spolupráci s naší školní jídelnou)

Jídla podávaná dětem neobsahují žádné nežádoucí přísady a minimalizujeme používání polotovarů.
Alespoň 75 % všech pokrmů je vyrobeno z čerstvých, nezpracovaných surovin či potravin.
Čerstvé, předem nezpracované suroviny a potraviny nakupuje jídelna od pěstitelů, chovatelů a výrobců s provozovnou ve vlastním nebo sousedním kraji, pokud jsou dostupné.
Pokrmy v jídelním lístku odrážejí sezónnost a všechny sezónní suroviny jsou v jídelníčku jasně označeny.
V mateřské škole nebo na webu školky jsou k dispozici informace o původu použitých potravin.
Pracovníci školní jídelny se zapojují do vzdělávacích a osvětových akcí a jsou alespoň jednou ročně vzděláváni v oblasti zdravé výživy a vaření.
Děti a pracovníci mateřské školy mají přístup k pitné vodě dle svých potřeby po celý den pobytu ve školce.
Doslazované nápoje jsou nahrazeny nápoji neslazenými.
Školní jídelna mateřské školy absolvovala vzdělávací a informační seminář Analýza školní jídelny a přijala z ní vyplývající doporučení.

Vzdělávání o jídle a stravování

Výuka o jídle, základech zemědělství a zásadách zdravé výživy je součástí školního vzdělávacího programu.
Všechny děti mají možnost účastnit se činností spojených se vzděláváním o základech vaření.
Zahájili jsme kroky vedoucí k vytvoření školní zelinářské zahrady a pracujeme na začlenění aktivit na zahradě do školního vzdělávacího programu.
V rámci výuky pořádáme každoroční návštěvy farem.

Místní společenství a spolupráce

Aktivně se snažíme zapojit rodiče žáků a veřejnost do našich pěstitelských a kulinářských aktivit, a pořádáme akce na téma udržitelné stravování.
Naše zkušenosti z programu Skutečně zdravá škola sdílíme s ostatními školami, rodiči a veřejností.
19/19

Angažovanost a kultura stravování

Školská rada či vedení mateřské školy odsouhlasilo Plán podpory zdravého stravování a stanovilo kroky a harmonogram k jeho naplnění.
Děti se stravují v příjemné a klidné atmosféře tak, aby měly dostatek času si jídlo vychutnat
Při úklidu v prostorách školy a mytí nádobí ve školní jídelně/kuchyni jsou používány jen ekologicky šetrné čisticí a mycí prostředky.

Kvalita jídla a místo jeho původu (ve spolupráci s naší školní jídelnou)

Minimálně 50 % (v účetní hodnotě) nakoupených čerstvých, nezpracovaných surovin a potravin pochází od pěstitelů a chovatelů s provozovnou ve vlastním nebo sousedním kraji
Minimálně 5 % surovin (v účetní hodnotě) pochází z kontrolovaného ekologického zemědělství – bioprodukt nebo biopotravina.
Kuřecí maso pochází z vysoce šetrných chovů nebo alespoň 10 % pochází z ekologických chovů.
Pro přípravu pokrmů jsou přednostně používána vejce z volných výběhů (značeno „1“).
Ve školní jídelně jsou podávány přednostně sladkovodní ryby z chovů v ČR a mořské ryby a plody z udržitelných zdrojů, pokud jsou dostupné.

Vzdělávání o jídle a stravování

Pro pěstování plodin na školní zahradě používáme pouze ekologicky šetrné postupy.
Alespoň jednou ročně děti s pedagogy připraví pokrm ze surovin, které sami vypěstovali na školní zahradě.

Místní společenství a spolupráce

Pořádáme akce s cílem zapojit rodiče dětí a veřejnost do našich pěstitelských a kulinářských aktivit.
0/11

Angažovanost a kultura stravování

Ve spolupráci s dodavateli surovin pro školní jídelnu se snažíme minimalizovat objem biologického odpadu a obalových materiálů.

Kvalita jídla a místo jeho původu (ve spolupráci s naší školní jídelnou)

Minimálně 80 % (v účetní hodnotě) nakoupených čerstvých, nezpracovaných surovin a potravin pochází od pěstitelů a chovatelů s provozovnou ve vlastním nebo sousedním kraji.
Minimálně 10 % surovin (v účetní hodnotě) pochází z kontrolovaného ekologického zemědělství.
Pro přípravu pokrmů jsou používána pouze vejce z volných výběhů (značeno „1“) nebo z ekologických chovů („0“).
Při přípravě jídelníčků podporujeme zdravou, vyváženou a udržitelnou výživu mj. tím, že do jídelníčku pravidelně zařazujeme minimálně dva bezmasé pokrmy týdně.
Školní jídelna při přípravě pokrmů podporuje regionální kulinářské tradice.

Vzdělávání o jídle a stravování

Děti a jejich rodiče se účastní praktických činností pořádaných na místních farmách.

Místní společenství a spolupráce

Rodiče dětí a veřejnost se aktivně podílejí na školních aktivitách v oblasti vaření, zahradničení a spolupráci s místními zemědělci a potravináři.
0/8

Blog

  • Výlet na ÚRODNÁ pole pod Řípem

    18. 06. 2024

    Jak roste na poli ŘEDKVIČKA, KEDLUBNA, KOPR nebo SALÁT? Kdo se o ně stará, a co všechno je potřeba udělat, než je můžeme sklízet? A jak pomáhá na poli traktor, co všechno...

    Celý článek
  • Sladké LÉTO na jahodách

    18. 06. 2024

    Červen po JAHODÁCH voní, a proto jsme se rozhodly věnovat poslední kurz sezónního vaření pro rodiče s dětmi v tomto školním roce SLADKÝM dobrotám. Na pomoc jsme přizvaly...

    Celý článek
  • JARNÍ kurz VAŘENÍ pod širým nebem

    17. 05. 2024

    Na JARNÍM kurzu VAŘENÍ pro rodiče s dětmi jsme se nechaly znovu inspirovat sezónními recepty ze zeleniny vydanými Skutečně zdravou školou, a vybraly jsme pro naše společné...

    Celý článek
  • JARO na školní ZAHRÁDCE

    24. 04. 2024

    SPOLEK pro PASTELKU si v letošním roce vzal za úkol rozšířit školní zahrádku. Otevřít jsme jí chtěli dětem o měsíc dříve, aby se o ni mohli malí zahradníci starat,...

    Celý článek
  • Kurz VAŘENÍ ze sezónní ZELENINY

    23. 02. 2024

    Na náš další kurz VAŘENÍ rodičů s dětmi jsme se nechaly inspirovat ZIMOU a vybraly jeden ze sezónních receptů SZŠ - CELEROVÉ karbanátky s česnekovým dipem a šťouchaným...

    Celý článek
  • Za zvířátky v ZIMĚ do lesa i ke krmítku

    29. 01. 2024

    Skřítek ZAHRADNÍČEK nám teď v ZIMĚ ve školce hlídá spící zahrádku, ale některá zvířátka v zimě nespí a těžko hledají pod sněhovou peřinou potravu. Ptáčkům...

    Celý článek
  • Kurz VAŘENÍ pro rodiče s DĚTMI

    24. 11. 2023

    Na prvním kurzu jsme společně s rodiči a dětmi připravili, uvařili a ochutnali: TOASTÍK z pšeničného kvasu s PÓRKOVOU pomazánkou a červeným zelím, Zeleninový nákyp...

    Celý článek
  • ZAHRADNÍ SLAVNOST v Pastelce

    08. 10. 2023

    Ve středu 4. října jsme společně s rodiči a dětmi oslavili PODZIMNÍ SKLIZEŇ. My i rodiče jsme připravili a společně ochutnali dobroty z JABLÍČEK - koláč s drobenkou,...

    Celý článek
  • Výlet do ovocného sadu pod ŘÍPEM

    26. 09. 2023

    Příběh sadu s jablíčky a naší školky začal už v loňském roce, kdy jsme za školní stravování oslovily pana SADAŘE, jestli by mohl dodávat dětem do naší školky JABLÍČKA....

    Celý článek
  • Výlet na KOZÍ farmu do Merboltic

    23. 06. 2023

    Hospodářství pod Strážným vrchem se věnuje chovu koz, kraviček a drůbeže. Pěstují a zpracovávají ovoce a mají zeleninovou zahrádku. S dětmi jsme poznali, jak se na...

    Celý článek
  • Školní zahrádka PRO Pastelku

    25. 05. 2023

    V rámci projektu Skutečně zdravá škola jsme založili SPOLEK rodičů, učitelů, zástupců školního stravování a vedení školy. První setkání proběhlo na zahradě školy,...

    Celý článek
  • Sami sobě svačinku připravujeme

    04. 03. 2023

    Děti u nás v Pastelce si SAMI mohly k svačince vybrat a ochutnat zeleninové HRANOLKY z mrkvičky, okurky a papriky, řapíkatého celeru, a taky CHERRY rajčátka a ředkvičky...

    Celý článek
  • Sněhuláčci z datlové pasty

    03. 02. 2023

    Čekaly jsme s dětmi až nám pořádně nasněží, aby jsme mohly postavit sněhuláka. Když začne za oknem školky sněžit, hned pospícháme ven, ale nenapadne tolik, aby to...

    Celý článek
  • Ježečci se sušeným ovocem

    22. 12. 2022

    Vánoční cukrátka trošku jinak aneb jak to bylo dřív, a může být zas. Inspirovaly jsme se nápadem z adventního kalendáře Skutečně zdravé školy, za který moc děkujeme....

    Celý článek
Zpět na výpis