Kurz VAŘENÍ ze sezónní ZELENINY

23. 2. 2024

Na náš další kurz VAŘENÍ rodičů s dětmi jsme se nechaly inspirovat ZIMOU a vybraly jeden ze sezónních receptů SZŠ - CELEROVÉ karbanátky s česnekovým dipem a šťouchaným bramborem s jáhly a POLNÍČKEM. V zimě je ENERGIE nasměrovaná dovnitř těla. Je potřeba se jídlem ohřívat. V zimě patří na stůl zeleninové a masové vývary, ořechy a semínka a KOŘENOVÁ zelenina. Trávíme všímavou chvilku u PEČENÍ. Zima je obdobím odpočinku a zastavení..třeba právě u společného vaření. Začali jsme ale od konce a vrhli se s dětmi na zadělání kvásku na chlebové PLACKY s olivovým olejem, receptem ze šuplíku, na který nastal právě ten správný čas :) Z bylinek, které děti poznávaly podle vůně, jsme si připravili na placky BYLINKOVÉ máslo a HUMMUS s vařenou MRKVÍ a kořenovou PETRŽELÍ se lžičkou TAHINI pasty z loupaného bílé sezamu. Mezitím nám vzešel kvásek, přidali jsme polohrubou mouku, olivový olej, špetku soli a řádně s dětmi propracovali těsto. Nechali jsme ještě chvilku kynout a mezitím začali připravovat celerové karbanátky. Ještě nastrouhaný sýr a vajíčko, a můžeme tvarovat na plech, kdy určitě nezůstane u jednoho, ale i tak je potřeba si řádně ten svůj zapamatovat :) A zpátky k těstu na placky, které mezitím stihlo vykynout. Rozdělíme ho na tolik dílů, kolik máme malých kuchařů a pustíme se do tvarování bochánku, ze kterého je potřeba mačkáním okrajů v ruce vytvořit placku. Tu je dobré si podepsat, ale jak se vlastně taková placka podepisuje? Netrvá dlouho a jedna z maminek začne z lístků rozmarýnu sestavovat písmenka ze jména svého syna. Zbývá oloupat brambory, a dát je péct, ale ještě předtím pečeme pár minut také chlebové placky. Upečené je namažeme bylinkovým máslem a HUMMUSEM, ozdobíme POLNÍČKEM, a pak už jen ochutnáváme a ochutnáváme jeden dílek za druhým :) Po zasloužené svačince je čas uvařené brambory promíchat s uvařenými JÁHLY a zelenou cibulkou, a připravit česnekový DIP ze zakysané smetany. Společné vaření zakončíme všímavou chvilkou u společné večeře. S maminkami vymyslíme po dobrém jídle ochutnávku domácích marmelád na LETNÍ kurz vaření a domluvíme se s jednou z nich, která je cukrářkou, že s dětmi připravíme v době dozrávání JAHOD malé dortíky, a že už příště na JAŘE zkusíme vařit s dětmi pod širým nebem na zahradě školy :) 

Kurz VAŘENÍ ze sezónní ZELENINY 1Kurz VAŘENÍ ze sezónní ZELENINY 1Kurz VAŘENÍ ze sezónní ZELENINY 1Kurz VAŘENÍ ze sezónní ZELENINY 1Kurz VAŘENÍ ze sezónní ZELENINY 1Kurz VAŘENÍ ze sezónní ZELENINY 1Kurz VAŘENÍ ze sezónní ZELENINY 1Kurz VAŘENÍ ze sezónní ZELENINY 1Kurz VAŘENÍ ze sezónní ZELENINY 1Kurz VAŘENÍ ze sezónní ZELENINY 1Kurz VAŘENÍ ze sezónní ZELENINY 1Kurz VAŘENÍ ze sezónní ZELENINY 1Kurz VAŘENÍ ze sezónní ZELENINY 1Kurz VAŘENÍ ze sezónní ZELENINY 1Kurz VAŘENÍ ze sezónní ZELENINY 1Kurz VAŘENÍ ze sezónní ZELENINY 1Kurz VAŘENÍ ze sezónní ZELENINY 1Kurz VAŘENÍ ze sezónní ZELENINY 1Kurz VAŘENÍ ze sezónní ZELENINY 1Kurz VAŘENÍ ze sezónní ZELENINY 1Kurz VAŘENÍ ze sezónní ZELENINY 1Kurz VAŘENÍ ze sezónní ZELENINY 1Kurz VAŘENÍ ze sezónní ZELENINY 1
Zpět na výpis