Mateřská škola, Třesovice

Informace

74
50315 Třesovice
Královéhradecký kraj

www.mstresovice.cz

Postup v programu

Angažovanost a kultura stravování

Na naší školce funguje Akční skupina pro zdravé stravování, která přezkoumala kulturu stravování ve školce a dohodla se na svých dalších aktivitách.
S rodiči a dětmi konzultujeme možnosti zlepšení stravování.
Rodiče jsou informováni o složení pokrmů ve školní jídelně a o aktivitách programu Skutečně zdravá školka.
Respektujeme potřeby strávníků se specifickou dietou tím, že jim školní jídelna umožní ohřátí z domu doneseného dietního pokrmu.
Při úklidu v prostorách školy a mytí nádobí ve školní jídelně/kuchyni jsme zahájili přechod na ekologicky šetrné čisticí a mycí prostředky.

Kvalita jídla a místo jeho původu (ve spolupráci s naší školní jídelnou)

Jídla podávaná dětem neobsahují žádné nežádoucí přísady a minimalizujeme používání polotovarů.
Alespoň 75 % všech pokrmů je vyrobeno z čerstvých, nezpracovaných surovin či potravin.
Čerstvé, předem nezpracované suroviny a potraviny nakupuje jídelna od pěstitelů, chovatelů a výrobců s provozovnou ve vlastním nebo sousedním kraji, pokud jsou dostupné.
Pokrmy v jídelním lístku odrážejí sezónnost a všechny sezónní suroviny jsou v jídelníčku jasně označeny.
V mateřské škole nebo na webu školky jsou k dispozici informace o původu použitých potravin.
Pracovníci školní jídelny se zapojují do vzdělávacích a osvětových akcí a jsou alespoň jednou ročně vzděláváni v oblasti zdravé výživy a vaření.
Děti a pracovníci mateřské školy mají přístup k pitné vodě dle svých potřeby po celý den pobytu ve školce.
Doslazované nápoje jsou nahrazeny nápoji neslazenými.
Školní jídelna mateřské školy absolvovala vzdělávací a informační seminář Analýza školní jídelny a přijala z ní vyplývající doporučení.

Vzdělávání o jídle a stravování

Výuka o jídle, základech zemědělství a zásadách zdravé výživy je součástí školního vzdělávacího programu.
Všechny děti mají možnost účastnit se činností spojených se vzděláváním o základech vaření.
Zahájili jsme kroky vedoucí k vytvoření školní zelinářské zahrady a pracujeme na začlenění aktivit na zahradě do školního vzdělávacího programu.
V rámci výuky pořádáme každoroční návštěvy farem.

Místní společenství a spolupráce

Každoročně pořádáme pro děti, rodiče a veřejnost akce na téma zdravé stravování.
Aktivně se snažíme zapojit rodiče dětí do našich pěstitelských a kulinářských aktivit.
20/20

Angažovanost a kultura stravování

Školská rada či vedení mateřské školy odsouhlasilo Plán podpory zdravého stravování a stanovilo kroky a harmonogram k jeho naplnění.
Děti se stravují v příjemné a klidné atmosféře tak, aby měly dostatek času si jídlo vychutnat
Při úklidu v prostorách školy a mytí nádobí ve školní jídelně/kuchyni jsou používány jen ekologicky šetrné čisticí a mycí prostředky.

Kvalita jídla a místo jeho původu (ve spolupráci s naší školní jídelnou)

Minimálně 50 % (v účetní hodnotě) nakoupených čerstvých, nezpracovaných surovin a potravin pochází od pěstitelů a chovatelů s provozovnou ve vlastním nebo sousedním kraji
Minimálně 5 % surovin (v účetní hodnotě) pochází z kontrolovaného ekologického zemědělství – bioprodukt nebo biopotravina.
Kuřecí maso pochází z vysoce šetrných chovů nebo alespoň 10 % pochází z ekologických chovů.
Pro přípravu pokrmů jsou přednostně používána vejce z volných výběhů (značeno „1“).
Ve školní jídelně jsou podávány přednostně sladkovodní ryby z chovů v ČR a mořské ryby a plody z udržitelných zdrojů, pokud jsou dostupné.

Vzdělávání o jídle a stravování

Pro pěstování plodin na školní zahradě používáme pouze ekologicky šetrné postupy.
Alespoň jednou ročně děti s pedagogy připraví pokrm ze surovin, které sami vypěstovali na školní zahradě.

Místní společenství a spolupráce

Aktivně povzbuzujeme děti a jejich rodiče, aby pěstovali zeleninu a ovoce na vlastních zahrádkách a doma připravovali pokrmy z čerstvých surovin.
Pomáháme rodičům vzdělávat se v oblasti zdravé výživy dětí.
4/12

Angažovanost a kultura stravování

Ve spolupráci s dodavateli surovin pro školní jídelnu se snažíme minimalizovat objem biologického odpadu.

Kvalita jídla a místo jeho původu (ve spolupráci s naší školní jídelnou)

Minimálně 80 % (v účetní hodnotě) nakoupených čerstvých, nezpracovaných surovin a potravin pochází od pěstitelů a chovatelů s provozovnou ve vlastním nebo sousedním kraji.
Minimálně 10 % surovin (v účetní hodnotě) pochází z kontrolovaného ekologického zemědělství.
Při přípravě jídelníčků podporujeme zdravou, vyváženou a udržitelnou výživu mj. tím, že upřednostňujeme vyšší zastoupení zeleniny a menší množství masa.

Vzdělávání o jídle a stravování

Pro přípravu pokrmů jsou používána pouze vejce z volných výběhů (značeno „1“) nebo z ekologických chovů („0“).
Děti a jejich rodiče se účastní praktických činností pořádaných na místních farmách.

Místní společenství a spolupráce

V naší mateřské škole se o zdravém stravování a vaření vzdělávají i rodiče dětí a veřejnost.
0/7

Blog

  • Včelařská farma - Doležalův med

    30. 06. 2022

    V minulém týdnu jsme se se školkou vydaly na nedalekou včelařskou farmu Doležalův med. Čekala nás pohádka, která nám hravou formou přiblížila život včely - královny,...

    Celý článek
  • Řemeslná vesnička a bylinné zahrady Botanicus

    30. 06. 2022

    Prázdniny "otevíráme" velkým školním výletem - Řemeslná vesnička a krásné rozlehlé bylinné zahrady Botanicus v Ostré. Užily jsme si s dětmi den plný polytechnických...

    Celý článek
  • Všechny dětí mají svátek - co na mlsání? Třeba "zdravé brambůrky"

    31. 05. 2022

    Tento týden bude patřit DĚTEM ještě více než jindy (i když - jde to ještě víc?????) ... a proč? No protože na středu 1.6. připadá Světový den dětí. My jsme se rozhodly...

    Celý článek
  • Mezinárodní den mléka

    24. 05. 2022

    U nás v MŠ víme, že mléko má také svůj vlastní Mezinárodní DEN? ???? Připadá na čtvrté květnové úterý. Historie tohoto "svátku" se datuje už od roku 1957...

    Celý článek
  • Salátový týden

    19. 05. 2022

    Zelenina je to též, listová, jak uhádneš. Kdo si není příliš jistý - ze salátu jíme listy. Zelené jsou, křupavé, chutné, zdravé, voňavé. A že není salát jako...

    Celý článek
  • Velikonoční nádivka z mladých kopřiv

    17. 04. 2022

    Velikonoční nádivka z mladých kopřiv je stará tradiční česká jarní specialita, která by neměla chybět na žádném velikonočním stole. Tato jarní klasika má v různých...

    Celý článek
  • Sázení...a spoustu jiného...

    29. 03. 2022

    Zasadili jsme hrášek, rajčata, kedlubny, ředkvičky, bylinky, salát...ale i jarní kvítí. To jsme se při té příležitosti naučili rozlišovat a poznat a teď už jen pozorujeme,...

    Celý článek
  • Čas bylinek

    22. 03. 2022

    Jarní slunečné paprsky již mají sílu. Nebojíme se už mrazíků a jali jsme se do vysazení semen různých bylinek, které na zahrádce ještě samotné neobrazily, ale my už...

    Celý článek
  • Jarní sezóna začíná

    01. 03. 2022

    Jaro už ťuká na vrátka, a proto, že vlastníme několik pařníčků, můžeme začít jarní sezónu s výsevem zeleninky. Nejprve je však potřeba naše mobilní pařníčky...

    Celý článek
  • Čas adventních tradic

    17. 12. 2021

    ADVENT - období, kdy se s dětmi věnujeme spoustě krásných českých tradic, na které by se jistě nemělo zapomínat. A řada tradic jde krásně spojit i se vzděláváním...

    Celý článek
  • Čerti - děti - i dospěláci...mají rádi KŘEN

    03. 12. 2021

    Projektové a hlavně prožitkové učení v praxi: Máme nyní mikulášsko-andělsko-čertovské téma....dnes jsme se trošku víc věnovali čertíkům - kde bydlí, jak brblají,...

    Celý článek
  • Sv. Martin

    11. 11. 2021

    Z dálky slyšíš podkovičku, Martin jede na koníčku. To zas bude smích, až přiveze sníh. Svatomartinské tradice spojené s legendou o sv. Martinovi máme rádi a připomínáme...

    Celý článek
  • Hlína není špína

    29. 10. 2021

    Dostali jsme hlínu. A hlína není špína, hlína je pro nás prostor pro zkoumání, hru, pozorování a vzdělávání. A tu „naši“ darovanou hlínu jsme využily s dětmi...

    Celý článek
  • Podzimní slavnost

    26. 10. 2021

    Koncem října jsme na zahradě MŠ uspořádali Podzimní slavnost na oslavu podzimní úrody a podzimních plodin. Akce byla uspořádána za pomocí rodičů, kteří se zapojili...

    Celý článek
  • 16.10. Světový den chleba

    22. 10. 2021

    Světový den chleba je každoročně připomínán 16.října jako svátek základní lidské potraviny a oslava pekařské profese. 16.10. letos vycházelo na víkend....nic nám...

    Celý článek
  • Pečení je hra

    14. 10. 2021

    Chřipka nám nechává postupně doma kamaráda za kamarádem. Je potřeba do sebe dostat vitamínky. Tak třeba z jablíček, ty máme všichni rádi....no ale jablíčka zabalená...

    Celý článek
  • A přece se zazelenala

    23. 09. 2021

    Letos na jaře jsme dostali od jedné "naší maminky" spoustu sazeniček paprik, které jsme s dětmi zasadili do fóliáčku a těšili se na úrodu. Bohužel jsme ale neodhadli...

    Celý článek
  • Rajčátková úroda

    17. 09. 2021

    Velmi pěkná a barevná rajčátková úroda nás čekala i v září. Keříčky si počkaly na návrat dětí do školky a hned je obdarovaly záplavou plodů, přestože je přes...

    Celý článek
  • Den otevřených dveří - MŠ Třesovice je tu již 40 let s Vámi

    28. 08. 2021

    Dne 28.8.2021 jsme společně s kolektivem MŠ uspořádali Den otevřených dveří k příležitosti výročí 40. let od založení naší školky. Kromě otevřených dveří...

    Celý článek
  • Sklízíme plody naší zahrady

    28. 06. 2021

    Na zahradě MŠ jsme si postupně s dětmi a svépomocí vybudovaly vyvýšené záhony, bylinkovou zahrádku, zeleninové pařníčky apod. Letos "po zmrzlých" jsme s dětmi...

    Celý článek
  • Nebeská voda

    14. 06. 2021

    Hurááá. Už žádné zbytečné plýtvání vodou - tou vodou, kterou nutně potřebujeme na zalévání, ale nechceme ji zbytečně točit z kohoutků, když ji přeci občas padá...

    Celý článek
  • Bylinková zahrádka

    20. 05. 2021

    Založili jsme si BYLINKOVOU ZAHRÁDKU, pro podporu polytechnické výchovy a současně podporu ke zdravému stravování v MŠ/ŠJ a zařazování čerstvých bylinek do stravy.

    Celý článek
  • Kuli kuli hrášek

    05. 05. 2021

    Pěstování děti zkrátka baví

    Celý článek
  • Barevný týden

    28. 04. 2021

    Projektové vyučování - barevný týden

    Celý článek
  • Masopustní veselice

    01. 03. 2021

    Projektové vyučování - vaříme s dětmi o masopustu

    Celý článek
Zpět na výpis