Mateřská škola Česká Kopřivnice

Informace

Česká 549
74221 Kopřivnice
Moravskoslezský kraj

http://skolky.koprivnice.org/rs/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=32&Itemid=52

Postup v programu

Angažovanost a kultura stravování

Na naší školce funguje Akční skupina pro zdravé stravování, která přezkoumala kulturu stravování ve školce a dohodla se na svých dalších aktivitách.
S rodiči a dětmi konzultujeme možnosti zlepšení stravování.
Rodiče jsou informováni o složení pokrmů ve školní jídelně a o aktivitách programu Skutečně zdravá školka.
Respektujeme potřeby strávníků se specifickou dietou tím, že jim školní jídelna umožní ohřátí z domu doneseného dietního pokrmu.
Při úklidu v prostorách školy a mytí nádobí ve školní jídelně/kuchyni jsme zahájili přechod na ekologicky šetrné čisticí a mycí prostředky.

Kvalita jídla a místo jeho původu (ve spolupráci s naší školní jídelnou)

Jídla podávaná dětem neobsahují žádné nežádoucí přísady a minimalizujeme používání polotovarů.
Alespoň 75 % všech pokrmů je vyrobeno z čerstvých, nezpracovaných surovin či potravin.
Čerstvé, předem nezpracované suroviny a potraviny nakupuje jídelna od pěstitelů, chovatelů a výrobců s provozovnou ve vlastním nebo sousedním kraji, pokud jsou dostupné.
Pokrmy v jídelním lístku odrážejí sezónnost a všechny sezónní suroviny jsou v jídelníčku jasně označeny.
V mateřské škole nebo na webu školky jsou k dispozici informace o původu použitých potravin.
Pracovníci školní jídelny se zapojují do vzdělávacích a osvětových akcí a jsou alespoň jednou ročně vzděláváni v oblasti zdravé výživy a vaření.
Děti a pracovníci mateřské školy mají přístup k pitné vodě dle svých potřeby po celý den pobytu ve školce.
Doslazované nápoje jsou nahrazeny nápoji neslazenými.
Školní jídelna mateřské školy absolvovala vzdělávací a informační seminář Analýza školní jídelny a přijala z ní vyplývající doporučení.

Vzdělávání o jídle a stravování

Výuka o jídle, základech zemědělství a zásadách zdravé výživy je součástí školního vzdělávacího programu.
Všechny děti mají možnost účastnit se činností spojených se vzděláváním o základech vaření.
Zahájili jsme kroky vedoucí k vytvoření školní zelinářské zahrady a pracujeme na začlenění aktivit na zahradě do školního vzdělávacího programu.
V rámci výuky pořádáme každoroční návštěvy farem.

Místní společenství a spolupráce

Každoročně pořádáme pro děti, rodiče a veřejnost akce na téma zdravé stravování.
Aktivně se snažíme zapojit rodiče dětí do našich pěstitelských a kulinářských aktivit.
17/20

Angažovanost a kultura stravování

Školská rada či vedení mateřské školy odsouhlasilo Plán podpory zdravého stravování a stanovilo kroky a harmonogram k jeho naplnění.
Děti se stravují v příjemné a klidné atmosféře tak, aby měly dostatek času si jídlo vychutnat
Při úklidu v prostorách školy a mytí nádobí ve školní jídelně/kuchyni jsou používány jen ekologicky šetrné čisticí a mycí prostředky.

Kvalita jídla a místo jeho původu (ve spolupráci s naší školní jídelnou)

Minimálně 50 % (v účetní hodnotě) nakoupených čerstvých, nezpracovaných surovin a potravin pochází od pěstitelů a chovatelů s provozovnou ve vlastním nebo sousedním kraji
Minimálně 5 % surovin (v účetní hodnotě) pochází z kontrolovaného ekologického zemědělství – bioprodukt nebo biopotravina.
Kuřecí maso pochází z vysoce šetrných chovů nebo alespoň 10 % pochází z ekologických chovů.
Pro přípravu pokrmů jsou přednostně používána vejce z volných výběhů (značeno „1“).
Ve školní jídelně jsou podávány přednostně sladkovodní ryby z chovů v ČR a mořské ryby a plody z udržitelných zdrojů, pokud jsou dostupné.

Vzdělávání o jídle a stravování

Pro pěstování plodin na školní zahradě používáme pouze ekologicky šetrné postupy.
Alespoň jednou ročně děti s pedagogy připraví pokrm ze surovin, které sami vypěstovali na školní zahradě.

Místní společenství a spolupráce

Aktivně povzbuzujeme děti a jejich rodiče, aby pěstovali zeleninu a ovoce na vlastních zahrádkách a doma připravovali pokrmy z čerstvých surovin.
Pomáháme rodičům vzdělávat se v oblasti zdravé výživy dětí.
0/12

Angažovanost a kultura stravování

Ve spolupráci s dodavateli surovin pro školní jídelnu se snažíme minimalizovat objem biologického odpadu.

Kvalita jídla a místo jeho původu (ve spolupráci s naší školní jídelnou)

Minimálně 80 % (v účetní hodnotě) nakoupených čerstvých, nezpracovaných surovin a potravin pochází od pěstitelů a chovatelů s provozovnou ve vlastním nebo sousedním kraji.
Minimálně 10 % surovin (v účetní hodnotě) pochází z kontrolovaného ekologického zemědělství.
Při přípravě jídelníčků podporujeme zdravou, vyváženou a udržitelnou výživu mj. tím, že upřednostňujeme vyšší zastoupení zeleniny a menší množství masa.

Vzdělávání o jídle a stravování

Pro přípravu pokrmů jsou používána pouze vejce z volných výběhů (značeno „1“) nebo z ekologických chovů („0“).
Děti a jejich rodiče se účastní praktických činností pořádaných na místních farmách.

Místní společenství a spolupráce

V naší mateřské škole se o zdravém stravování a vaření vzdělávají i rodiče dětí a veřejnost.
0/7

Blog

  • Cheesecake na den dětí

    10. 06. 2021

    Oslavu Dne dětí lze slavit různým způsobem. Soutěžemi, dnem plných her nebo pěkným výletem. Všechny tyto činnosti u nás v mateřské škole proběhly, ale stále tomu...

    Celý článek
  • Jak jsme pekli bábovku

    03. 06. 2021

    Chtěli jsme si upéct něco dobrého a zdravého na zub. Napadlo nás najít takový recept abychom si ho mohli upéct rovnou ve třídě. Našli jsme jednu bábovku, která je ze...

    Celý článek
  • Hrajeme si na kuchaře

    17. 05. 2021

    V rámci projektu "Povolání a řemesla" jsme si hráli na kuchaře. Nasbírali jsme krásně žluté pampelišky a vyrobili Pampeliškový med -sirup za studena. Také jsme...

    Celý článek
  • Osazujeme vyvýšený záhon

    04. 05. 2021

    S dětmi jsme se věnovali tématu - Jak roste semínko. Společně jsme se rozhodli, že si semínka ve školce zasadíme a budeme sledovat, za jak dlouho nám vyrostou. Do foliovníčků...

    Celý článek
  • Den Země

    29. 04. 2021

    U příležitosti Dne Země jsme si do vyvýšených záhonků nasadili pažitku, libeček, rozmarýn, bazalku a zaseli semínka různé zeleniny. Každý den pozorujeme, co se v záhonku...

    Celý článek
  • Vyvýšené záhonky

    07. 04. 2021

    Ani při uzavření mateřských škol jsme nezaháleli a využili jsme pekné počasí. Paní učitelky se daly do výroby vyvýšených záhonků. Z hotových záhonků máme velkou...

    Celý článek
  • Pěstování Microgreens po uzavření MŠ – Výzva pro děti a rodiče

    11. 03. 2021

    Také jsme se přihlásili do zajímavého programu, ale než jsme stihli zasít semínka, školky nám zavřeli. Proto jsme se rozhodli zapojit děti a rodiče doma a vyhlásili jsme...

    Celý článek
  • Masopustní koláčky

    08. 03. 2021

    I když je období masopustu zejména o klobásách, jitrnicích a jelitech, my jsme se zaměřili na zdravější lahůdku – masopustní koláčky. Běžné suroviny jsme nahradili...

    Celý článek
  • Perníčky z perníkové chaloupky

    08. 03. 2021

    V rámci tématu pohádek jsme s dětmi a Jeníčkem a Mařenkou zabloudili do pohádky O perníkové chaloupce. Děti by také rády ulouply nějaký perníček, proto jsme si napekli...

    Celý článek
  • Starost o ptáčky v zimě

    19. 02. 2021

    V zimě pomáháme zvířatům a ptáčkům překonat období, kdy mají málo potravy v přírodě. Do krmítek jim sypeme zrníčka a připravujeme pro ně vhodnou a zdravou potravu....

    Celý článek
  • Čaj plný vitamínů

    19. 02. 2021

    V zimním období jsme si povídali s dětmi o těle, o zdraví a nemoci, jak se správně oblékáme, stravujeme a také jak dodržujeme hygienické návyky a zdravý životní styl....

    Celý článek
  • Ať jsme zdraví

    15. 02. 2021

    Celý týden jsme si s dětmi povídali o tématu Zdraví. Vysvětlili jsme si základy zdravé a nezdravé stravy. Nemocné „Pepině“ jsme poradili, co má jíst, aby se rychleji...

    Celý článek
  • Posilujeme imunitu vitamíny

    10. 02. 2021

    Během zimního období je důležité pečovat o naše zdraví i imunitu. Proto jsme s dětmi uvařili rýmovníkový čaj s medem a citronem. Děti byly překvapeny, když zjistily,...

    Celý článek
  • Zimní hostina pro zvířátka

    09. 02. 2021

    V zimě musíme věnovat zvířátkům tu nejlepší péči, aby nestrádala hlady a v klidu zimu přečkala. I naše děti to ví, a proto jsme si zabalili do batůžků mrkve a jablíčka,...

    Celý článek
  • Zdravé mlsání

    14. 12. 2020

    I my se ve školce s dětmi připravujeme na Vánoce a pečeme cukroví. Mrkvové cukroví je zdravé a dobré. Připravili jsme si všechny ingredience a vše si odvážili podle receptu....

    Celý článek
  • Vánoční pečení perníčků

    14. 12. 2020

    S dětmi jsme si chtěli zahrát na malé pekaře a cukráře. A tak jsme vymysleli, že si upečeme nějakou dobrůtku na vánoční stůl. Nejraději máme medové perníčky a tak...

    Celý článek
  • Jak roste fazolka

    30. 10. 2020

    S dětmi jsme si povídali, co všechno potřebuje zelenina, a také jiné rostlinky, ke svému růstu.

    Celý článek
  • Usměvavá svačinka

    30. 10. 2020

    S dětmi jsme si celý týden povídali o tom, co vypěstoval dědeček na svém políčku, a co všechno k tomu potřeboval, aby mu vyrostla tak krásná zelenina. 

    Celý článek
  • Kopu, kopu brambory...

    30. 10. 2020

    Když děti uhádly, že měla babička v košíku schované brambory, tak jsme se vypravili na její políčko a sami jsme se pokusili za zpěvu písničky „Kopu, kopu brambory“,...

    Celý článek
  • Ovocné špízy

    26. 10. 2020

    Tento týden jsme se s dětmi věnovali ovoci. Řekli jsme si, proč je pro naše tělo dobré do svého jídelníčku ovoce zařadit, a co všechno, jaké vitamíny, obsahují. Děti...

    Celý článek
  • Šípkový čaj s rýmovníkem

    19. 10. 2020

    Přišel k nám chladný podzim, a tak jsme se s dětmi rozhodli si uvařit čaj plný vitamínů. Bohužel nám celý týden pršelo, a tak se pro šípek musela paní učitelka vypravit...

    Celý článek
  • Jablíčkové prostírání

    19. 10. 2020

    V rámci odpoledních činností pro děti, jsme vyzkoušeli nové šicí stroje,které jsme dostali v rámci Technických školek od MěÚ Kopřivnice z projektu MAP Kopřivnice II. Z...

    Celý článek
  • Měla babka

    11. 10. 2020

    Měla babka čtyři jablka, tuto písničku zná každé malé dítě. Naše nejmenší děti tato písnička provázela celý týden. Děti spolu s paní učitelkou šly posbírat...

    Celý článek
  • Šlapeme zelí

    09. 10. 2020

    Podzim nám nabízí spousty zdravého ovoce a také zeleniny. V zeleninovém týdnu jsme si společně s dětmi nejen o zelenině povídali a ochutnávali, ale také jsme si ukázali,...

    Celý článek
  • Jablíčkový týden

    05. 10. 2020

    Naše jablůňka stále plodí spoustu jablíček a my jablíčka stále zpracováváme. Opadaná jablíčka si umyjeme, nakrájíme a na zahradě, kde je postupně pojídáme. Ale...

    Celý článek
  • Jak jsme vařili jablíčkovou přesnídávku

    02. 10. 2020

    Paní učitelka nám ze své zahrady přinesla plný košík jablek, a tak jsme se rozhodli, že si z nich společně uvaříme přesnídávku. Ráno v kroužku jsme si pomocí obrázků...

    Celý článek
  • Meduňkový elixír

    21. 09. 2020

    Společně s dětmi jsme se rozhodli, že si vytvoříme meduňkový elixír. V naší malé bylinkové zahrádce nám roste plno meduňky, kterou jsme na elixír využili. Samy děti...

    Celý článek
  • Dary od jabloňky

    15. 09. 2020

    Hned v Září jsme využili podzimní dary z naší zahrady. Naše jabloňka má letos velkou úrodu jablíček. Jablíčka jsme s dětmi posbírali a donesli do školky, kde jsme...

    Celý článek
Zpět na výpis

Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací