Mateřská škola Ostrava - Poruba, V. Makovského 4429, příspěvková organizace

Informace

V. Makovského 4429
708 00 Ostrava - Poruba
Moravskoslezský kraj

www.makovskeho.cz

Postup v programu

Angažovanost a kultura stravování

Na naší školce funguje Akční skupina pro zdravé stravování, která přezkoumala kulturu stravování ve školce a dohodla se na svých dalších aktivitách.
S rodiči a dětmi konzultujeme možnosti zlepšení stravování.
Rodiče jsou informováni o složení pokrmů ve školní jídelně a o aktivitách programu Skutečně zdravá školka.
Při úklidu v prostorách školy a mytí nádobí ve školní jídelně/kuchyni jsme zahájili přechod na ekologicky šetrné čisticí a mycí prostředky.

Kvalita jídla a místo jeho původu (ve spolupráci s naší školní jídelnou)

Jídla podávaná dětem neobsahují žádné nežádoucí přísady a minimalizujeme používání polotovarů.
Alespoň 75 % všech pokrmů je vyrobeno z čerstvých, nezpracovaných surovin či potravin.
Čerstvé, předem nezpracované suroviny a potraviny nakupuje jídelna od pěstitelů, chovatelů a výrobců s provozovnou ve vlastním nebo sousedním kraji, pokud jsou dostupné.
Pokrmy v jídelním lístku odrážejí sezónnost a všechny sezónní suroviny jsou v jídelníčku jasně označeny.
V mateřské škole nebo na webu školky jsou k dispozici informace o původu použitých potravin.
Pracovníci školní jídelny se zapojují do vzdělávacích a osvětových akcí a jsou alespoň jednou ročně vzděláváni v oblasti zdravé výživy a vaření.
Děti a pracovníci mateřské školy mají přístup k pitné vodě dle svých potřeby po celý den pobytu ve školce.
Doslazované nápoje jsou nahrazeny nápoji neslazenými.
Školní jídelna mateřské školy absolvovala vzdělávací a informační seminář Analýza školní jídelny a přijala z ní vyplývající doporučení.

Vzdělávání o jídle a stravování

Výuka o jídle, základech zemědělství a zásadách zdravé výživy je součástí školního vzdělávacího programu.
Všechny děti mají možnost účastnit se činností spojených se vzděláváním o základech vaření.
Zahájili jsme kroky vedoucí k vytvoření školní zelinářské zahrady a pracujeme na začlenění aktivit na zahradě do školního vzdělávacího programu.
V rámci výuky pořádáme každoroční návštěvy farem.

Místní společenství a spolupráce

Aktivně se snažíme zapojit rodiče žáků a veřejnost do našich pěstitelských a kulinářských aktivit, a pořádáme akce na téma udržitelné stravování.
Naše zkušenosti z programu Skutečně zdravá škola sdílíme s ostatními školami, rodiči a veřejností.
19/19

Angažovanost a kultura stravování

Školská rada či vedení mateřské školy odsouhlasilo Plán podpory zdravého stravování a stanovilo kroky a harmonogram k jeho naplnění.
Děti se stravují v příjemné a klidné atmosféře tak, aby měly dostatek času si jídlo vychutnat
Při úklidu v prostorách školy a mytí nádobí ve školní jídelně/kuchyni jsou používány jen ekologicky šetrné čisticí a mycí prostředky.

Kvalita jídla a místo jeho původu (ve spolupráci s naší školní jídelnou)

Minimálně 50 % (v účetní hodnotě) nakoupených čerstvých, nezpracovaných surovin a potravin pochází od pěstitelů a chovatelů s provozovnou ve vlastním nebo sousedním kraji
Minimálně 5 % surovin (v účetní hodnotě) pochází z kontrolovaného ekologického zemědělství – bioprodukt nebo biopotravina.
Kuřecí maso pochází z vysoce šetrných chovů nebo alespoň 10 % pochází z ekologických chovů.
Pro přípravu pokrmů jsou přednostně používána vejce z volných výběhů (značeno „1“).
Ve školní jídelně jsou podávány přednostně sladkovodní ryby z chovů v ČR a mořské ryby a plody z udržitelných zdrojů, pokud jsou dostupné.

Vzdělávání o jídle a stravování

Pro pěstování plodin na školní zahradě používáme pouze ekologicky šetrné postupy.
Alespoň jednou ročně děti s pedagogy připraví pokrm ze surovin, které sami vypěstovali na školní zahradě.

Místní společenství a spolupráce

Pořádáme akce s cílem zapojit rodiče dětí a veřejnost do našich pěstitelských a kulinářských aktivit.
0/11

Angažovanost a kultura stravování

Ve spolupráci s dodavateli surovin pro školní jídelnu se snažíme minimalizovat objem biologického odpadu a obalových materiálů.

Kvalita jídla a místo jeho původu (ve spolupráci s naší školní jídelnou)

Minimálně 80 % (v účetní hodnotě) nakoupených čerstvých, nezpracovaných surovin a potravin pochází od pěstitelů a chovatelů s provozovnou ve vlastním nebo sousedním kraji.
Minimálně 10 % surovin (v účetní hodnotě) pochází z kontrolovaného ekologického zemědělství.
Pro přípravu pokrmů jsou používána pouze vejce z volných výběhů (značeno „1“) nebo z ekologických chovů („0“).
Při přípravě jídelníčků podporujeme zdravou, vyváženou a udržitelnou výživu mj. tím, že do jídelníčku pravidelně zařazujeme minimálně dva bezmasé pokrmy týdně.
Školní jídelna při přípravě pokrmů podporuje regionální kulinářské tradice.

Vzdělávání o jídle a stravování

Děti a jejich rodiče se účastní praktických činností pořádaných na místních farmách.

Místní společenství a spolupráce

Rodiče dětí a veřejnost se aktivně podílejí na školních aktivitách v oblasti vaření, zahradničení a spolupráci s místními zemědělci a potravináři.
0/8

Blog

  • Dýňování

    31. 10. 2022

    V naší školce proběhlo dýňování, tedy dlabání a zdobení dýní, kterého se zúčastnily děti společně s rodiči. Při této příležitosti nám paní kuchařky připravily...

    Celý článek
  • Jablečný koláč a křížaly

    21. 10. 2022

    Byli jsme obdarováni spoustou jablíček a hrušek. S dětmi jsme se proto pustili do zpracovávání. Společně jsme upekli jablečný a hruškový koláč a nasušili křížaly....

    Celý článek
  • Zdravé pečení

    09. 09. 2022

    Na začátku školního roku proběhla v naší školce Zahradní slavnost, při níž se mohli rodiče zapojit do soutěže ve zdravém pečení. Všichni zúčastnění měli možnost...

    Celý článek
  • Záhonky

    11. 05. 2022

    V rámci polytechniky přibyl na naší zahradu další dřevěný truhlík, kde jsme s dětmi zasadili hrášek. Stávající truhlíky jsme doplnili dalšími sazeničkami, např....

    Celý článek
  • Melounový ježek

    09. 05. 2022

    Originální narozeninová pochoutka

    Celý článek
  • Oslava narozenin

    13. 04. 2022

    Další oslava narozenin. Tentokrát si děti pochutnaly nejen na ovoci, ale také na domácích pečených lízátkách.

    Celý článek
  • Hroznové housenky

    08. 03. 2022

    Oslavu narozenin jedné z holčiček nám maminka zpestřila krásnou a zdravou mňamkou.

    Celý článek
  • Tymián

    15. 11. 2021

    Ještě poslední sklizeň před zimou. S tymiánem si děti lehce poradily. Nasušili jsme jej a předali kuchařkám na další zpracování.

    Celý článek
  • Zalévání

    05. 10. 2021

    V záhoncích nám to opět krásně roste a proto je potřeba o ně pečovat. S tolika pomocníky to jde lehce.

    Celý článek
  • Zdravé jablečné sušenky

    01. 10. 2021

    Zdravé jablečné sušenky bez mouky a cukru: 350g ovesných vloček 300ml bílého jogurtu nebo kefíru 2 lžíce rozinek 2 jablka 1 lžíce medu skořice Ovesné vločky...

    Celý článek
  • Zdravé pečení

    10. 09. 2021

    V rámci Zahradní slavnosti, kterou naše školka pořádala na začátku školního roku jsme vyhlásili soutěž na téma Zdravé pečení. Přihlásilo se 15 rodičů, kteří donesli...

    Celý článek
  • Sklízíme rebarboru

    24. 06. 2021

    Duben až červen je ideální čas na sklízení rebarbory. Později to již není vhodné kvůli většímu množství kyseliny šťavelové, která dráždí žaludeční sliznici....

    Celý článek
  • Péče o záhonky

    11. 05. 2021

    V naších záhoncích se na jaře opět urodilo. Děti mají možnost pečovat o jahody, jostu, cibulku, rebarboru, a nově také o rajčata, salát a lesní jahůdky, které se nám...

    Celý článek
  • Pečení muffinů

    25. 02. 2021

    V rámci týdne "Povídání o pejskovi a kočičce" jsme si s dětmi místo dortu upekli špaldové muffiny. Dětem šla práce od ruky a všechny si potom moc pochutnaly. 2...

    Celý článek
  • Pěstování microgreens

    24. 02. 2021

    V únoru se naše školka zapojila do výzvy "Pěstování microgreens". S dětmi jsme ve školce stihli zasadit semínka hrachu, slunečnice, řekvičky a řepy, každá...

    Celý článek
  • "Zdravý vláček"

    09. 11. 2020

    A opět rodiče připravili na narozeninovou oslavu zdravou dobrotu. Vláček vypadal moc lákavě a ještě lépe chutnal.

    Celý článek
  • Bylinková zahrádka

    22. 10. 2020

    Na naší zahradě pěstujeme bylinky. Společně s dětmi jsme je natrhali, zpracovali a následně usušili. Děti tak ucítily vůni tymiánu, rozmarýnu, saturejky, bazalky či...

    Celý článek
  • Zeleninový závin

    16. 10. 2020

    V týdnu, kdy jsme si s dětmi v rámci školního vzdělávacího plánu povídali o zelenině, jsme si na závěr upekli vlastnoručně vyrobené zeleninové záviny. Děti práce...

    Celý článek
  • "Ovocný ježek"

    09. 10. 2020

    Na základě týdenního plánu " Sklízíme ovoce a zeleninu" jsme s dětmi připravovali ovocný špíz. Děti práce s ovocem moc bavila a chvilkami jsme měli i strach,...

    Celý článek
  • Narozeninová mňamka

    09. 10. 2020

    V naší školce přijali výzvu zapojit se do programu Skutečně zdravé školka také rodiče. Čím dál tím lépe se jim daří nahrazovat narozeninové pohoštění v podobě...

    Celý článek
  • Sadařova naučná stezka

    23. 09. 2020

    Jednoho krásného zářijového dne jsme se s dětmi vydali na návštěvu firmy Vitaminátor do Sosnové u Opavy. Po příjezdu mohly děti ochutnat 100% přírodní ovocné a zeleninové...

    Celý článek
  • Pěstování v truhlících

    18. 09. 2020

    Na naší zahradě máme několik truhlíků, o které jsme se s dětmi během měsíce září pěkně starali. Děti záhonky zalévaly, okopávaly a vytrhávaly plevel. Odměnou...

    Celý článek
  • Broučkiáda - zdravé pomazánky

    13. 11. 2019

    Dne 5. 11. 2019 se v naší mateřské škole, na odloučeném pracovišti Slavíkova, konalo každoroční uspávání broučků, které známe pod názvem Broučkiáda. Při této...

    Celý článek
  • Broučkiáda

    06. 11. 2019

    Dne 6.listopadu se v naší školce uskutečnila akce "Broučkiáda". Ikdyž počasí posledních dnů neslibovalo nic dobrého, nakonec nám přálo a broučků i rodičů...

    Celý článek
Zpět na výpis