Rehabilitační stacionář (zdravotnické zařízení - ošetřovatelská, rehabilitační a speciálně pedagogická péče o děti do 16 let se zdravotními problémy)

Informace

Žlebová 1590
760 01 Zlín Zlín
Zlínský kraj

www.stacionar.cz

Postup v programu

Angažovanost a kultura stravování

Na naší školce funguje Akční skupina pro zdravé stravování, která přezkoumala kulturu stravování ve školce a dohodla se na svých dalších aktivitách.
S rodiči a dětmi konzultujeme možnosti zlepšení stravování.
Rodiče jsou informováni o složení pokrmů ve školní jídelně a o aktivitách programu Skutečně zdravá školka.
Při úklidu v prostorách školy a mytí nádobí ve školní jídelně/kuchyni jsme zahájili přechod na ekologicky šetrné čisticí a mycí prostředky.

Kvalita jídla a místo jeho původu (ve spolupráci s naší školní jídelnou)

Jídla podávaná dětem neobsahují žádné nežádoucí přísady a minimalizujeme používání polotovarů.
Alespoň 75 % všech pokrmů je vyrobeno z čerstvých, nezpracovaných surovin či potravin.
Čerstvé, předem nezpracované suroviny a potraviny nakupuje jídelna od pěstitelů, chovatelů a výrobců s provozovnou ve vlastním nebo sousedním kraji, pokud jsou dostupné.
Pokrmy v jídelním lístku odrážejí sezónnost a všechny sezónní suroviny jsou v jídelníčku jasně označeny.
V mateřské škole nebo na webu školky jsou k dispozici informace o původu použitých potravin.
Pracovníci školní jídelny se zapojují do vzdělávacích a osvětových akcí a jsou alespoň jednou ročně vzděláváni v oblasti zdravé výživy a vaření.
Děti a pracovníci mateřské školy mají přístup k pitné vodě dle svých potřeby po celý den pobytu ve školce.
Doslazované nápoje jsou nahrazeny nápoji neslazenými.
Školní jídelna mateřské školy absolvovala vzdělávací a informační seminář Analýza školní jídelny a přijala z ní vyplývající doporučení.

Vzdělávání o jídle a stravování

Výuka o jídle, základech zemědělství a zásadách zdravé výživy je součástí školního vzdělávacího programu.
Všechny děti mají možnost účastnit se činností spojených se vzděláváním o základech vaření.
Zahájili jsme kroky vedoucí k vytvoření školní zelinářské zahrady a pracujeme na začlenění aktivit na zahradě do školního vzdělávacího programu.
V rámci výuky pořádáme každoroční návštěvy farem.

Místní společenství a spolupráce

Aktivně se snažíme zapojit rodiče žáků a veřejnost do našich pěstitelských a kulinářských aktivit, a pořádáme akce na téma udržitelné stravování.
Naše zkušenosti z programu Skutečně zdravá škola sdílíme s ostatními školami, rodiči a veřejností.
19/19

Angažovanost a kultura stravování

Školská rada či vedení mateřské školy odsouhlasilo Plán podpory zdravého stravování a stanovilo kroky a harmonogram k jeho naplnění.
Děti se stravují v příjemné a klidné atmosféře tak, aby měly dostatek času si jídlo vychutnat
Při úklidu v prostorách školy a mytí nádobí ve školní jídelně/kuchyni jsou používány jen ekologicky šetrné čisticí a mycí prostředky.

Kvalita jídla a místo jeho původu (ve spolupráci s naší školní jídelnou)

Minimálně 50 % (v účetní hodnotě) nakoupených čerstvých, nezpracovaných surovin a potravin pochází od pěstitelů a chovatelů s provozovnou ve vlastním nebo sousedním kraji
Minimálně 5 % surovin (v účetní hodnotě) pochází z kontrolovaného ekologického zemědělství – bioprodukt nebo biopotravina.
Kuřecí maso pochází z vysoce šetrných chovů nebo alespoň 10 % pochází z ekologických chovů.
Pro přípravu pokrmů jsou přednostně používána vejce z volných výběhů (značeno „1“).
Ve školní jídelně jsou podávány přednostně sladkovodní ryby z chovů v ČR a mořské ryby a plody z udržitelných zdrojů, pokud jsou dostupné.

Vzdělávání o jídle a stravování

Pro pěstování plodin na školní zahradě používáme pouze ekologicky šetrné postupy.
Alespoň jednou ročně děti s pedagogy připraví pokrm ze surovin, které sami vypěstovali na školní zahradě.

Místní společenství a spolupráce

Pořádáme akce s cílem zapojit rodiče dětí a veřejnost do našich pěstitelských a kulinářských aktivit.
0/11

Angažovanost a kultura stravování

Ve spolupráci s dodavateli surovin pro školní jídelnu se snažíme minimalizovat objem biologického odpadu a obalových materiálů.

Kvalita jídla a místo jeho původu (ve spolupráci s naší školní jídelnou)

Minimálně 80 % (v účetní hodnotě) nakoupených čerstvých, nezpracovaných surovin a potravin pochází od pěstitelů a chovatelů s provozovnou ve vlastním nebo sousedním kraji.
Minimálně 10 % surovin (v účetní hodnotě) pochází z kontrolovaného ekologického zemědělství.
Pro přípravu pokrmů jsou používána pouze vejce z volných výběhů (značeno „1“) nebo z ekologických chovů („0“).
Při přípravě jídelníčků podporujeme zdravou, vyváženou a udržitelnou výživu mj. tím, že do jídelníčku pravidelně zařazujeme minimálně dva bezmasé pokrmy týdně.
Školní jídelna při přípravě pokrmů podporuje regionální kulinářské tradice.

Vzdělávání o jídle a stravování

Děti a jejich rodiče se účastní praktických činností pořádaných na místních farmách.

Místní společenství a spolupráce

Rodiče dětí a veřejnost se aktivně podílejí na školních aktivitách v oblasti vaření, zahradničení a spolupráci s místními zemědělci a potravináři.
0/8

Blog

  • Páteční zdravé menu

    22. 03. 2024

    Páteční zdravé menu Rozhodla jsem se vás nechat lehce nahlédnout do našeho jídelníčku. V pátek nám naše kuchařky připravily rybí polévku a kroupy s domácím kysaným...

    Celý článek
  • Medvědí česnek

    12. 03. 2024

    Medvědí česnek je zdravá a aromatická bylinka pro posílení imunity Medvědí česnek je aromatická bylinka, která není jen lahodnou přísadou do jídel, ale má...

    Celý článek
  • Krmení pro ptáčky

    18. 01. 2024

    Jak jsme vyráběli krmení pro ptáčky Silikonové formičky na muffiny jsme vymazali sádlem. Semínka určená jako krmivo pro ptáčky jsme zapracovali do sádla a vtlačili...

    Celý článek
  • Podzimní tvoření

    02. 11. 2023

    Podzimní tvoření Na podzim rádi tvoříme z barevného listí. Tentokrát jsme vytvářeli ježky, malé hmyzí hotely a domečky pro včely samotářky nebo motýly. Některé...

    Celý článek
  • Každý týden zařazujeme luštěniny

    01. 11. 2023

    Každý týden zařazujeme luštěniny Luštěniny mají vysoký obsah bílkovin, značné množství vitamínů skupiny B, ale také vápník, fosfor a železo. Jsou pro náš...

    Celý článek
  • Uspávání broučků

    31. 10. 2023

    Uspávání broučků Podzimní zahrada plná spadaného listí je ideální místo pro aktivitu, jako je „uspávání broučků“. Vybavili jsme se papírovými čelenkami s...

    Celý článek
  • Máme naloženo

    30. 10. 2023

    Máme naloženo Kolik už je to let, co s dětmi společně zelí nakládáme? Musela bych hodně vzpomínat. Je to moc pěkná společná aktivita. Děti baví nakrouhané zelí...

    Celý článek
  • Letní sirupy a limonády

    15. 09. 2023

    Letní sirupy a limonády Na začátku léta jsme nasbírali květy černého bezu, ty jsme následně zalili vodou, přidali cukr a citron a přivedli k varu. Tuto směs jsme nechali...

    Celý článek
  • Pěstujeme s dětmi microgreens

    22. 03. 2023

    Spolu s jarem se vše v přírodě probouzí k životu a řada z nás má potřebu doplnit vitamíny. Proto je jaro nejlepší doba vyzkoušet například domácí klíčení semínek. Klíčky...

    Celý článek
  • Medvědí česnek jako zpestření jarního jídelníčku

    15. 03. 2023

    Medvědí česnek jako zpestření jarního jídelníčku

    Celý článek
  • Není nad domácí kuchyni

    06. 03. 2023

    Naše kuchařky Barča a Marcelka nám několikrát do týdne připravují domácí kompoty a saláty. Snažíme se samozřejmě, co nejvíce využívat sezónní potraviny. Udělaly...

    Celý článek
  • Houbičky na nádobí

    21. 02. 2023

    Houbičky na nádobí jsme vyměnili za hadříky a drátěnky Už v době „covidové“ mě napadlo, že nemusím kupovat houbičky. Můžu přece použít menší hadřík...

    Celý článek
  • Jak jsme přestali používat pytle na odpadky

    19. 01. 2023

    Jak jsme přestali používat pytle na odpadky Vzhledem k tomu, že pracuji v prádelně, mám, co se týče odpadu, většinou samé suché kousky (vyjma použitých pytlíků od...

    Celý článek
  • Nakládáme zelí

    07. 11. 2022

    Nakládáme zelí Za okny se nám díky podzimnímu období zabarvilo listí do svých typických barev a pomalu začíná opadávat. Nastává doba uchovávání potravin, a proto...

    Celý článek
  • Zahradní slavnost

    22. 06. 2022

    Zahradní slavnost V pátek 17.6.2022 jsme měli na zahradě Stacionáře zahradní slavnost. Po dvouleté pauze. Budova stacionáře je obklopena překrásnou zahradou, založenou...

    Celý článek
  • Bezinkování

    14. 06. 2022

    Bezinkové opojení V rámci dopolední procházky jsme s dětmi natrhali květy černého bezu. S paní učitelkou Alenkou jsme uvařili bezinkový sirup, ze kterého připravujeme...

    Celý článek
  • Výlety na koně

    03. 06. 2022

    Hipovýlety

    Celý článek
  • Dezert pro děti z agaru

    08. 03. 2022

    Minulý týden jsme poprvé použili agar k přípravě svačiny. Většina dětí, o které pečujeme, nepoužívá ke komunikaci mluvenou řeč. Jestli jídlo, které dítěti předkládáme...

    Celý článek
  • Pěstování microgreens ve stacionáři

    04. 03. 2021

    Paní učitelka Markéta ušila projekt pěstování microgreens ve stacionáři na míru dětem se speciálními vzdělávacími potřebami. Při práci se ruce dětí jen hemží,...

    Celý článek
  • Jak jsme nakládali zelí

    06. 11. 2020

    Tento týden jsme s dětmi nakládali zelí. Je to u nás ve stacionáři už tradice. Na farmě Machů v Kostelci u Zlína jsme si objednali 30 kg a čekalo nás moc milé překvapení....

    Celý článek
  • Světový den vody

    13. 03. 2020

    Světový den vody U příležitosti Světového dne vody, který připadne na neděli 22. března, jsme s dětmi vyráběli z keramické hlíny pítka pro ptáky a hmyz. Pítka...

    Celý článek
  • Výlet na kozí farmu do Vizovic

    04. 05. 2018

    Děti v Rehabilitačním stacionáři ve Zlíně mají běžně možnost kontaktu se psy, koňmi a stacionářovou činčilou Hugem. Na konci dubna přibyly k těmto zvířátkům...

    Celý článek
  • Výlet na ranč

    27. 04. 2018

    Nejkrásnější pohled na svět je z koňského hřbetu Nevěříte? Děti ze stacionáře o tom dávno ví své. V dubnu bez mála celý stacionář opět vyjel na výlet do nedalekého...

    Celý článek
  • Praktický seminář zdravého vaření

    03. 04. 2018

    Ve čtvrtek 22.3.2018 v našem stacionáři proběhl praktický seminář vaření s paní Andreou Hruškovou ze Skutečně zdravé školy. Vybraly jsme si téma, která nás nejvíce...

    Celý článek
  • Pereme ekologicky

    17. 10. 2017

    Rehabilitační stacionář Zlín se zapojil do projektu "Skutečně zdravá škola". Snažíme se o používání kvalitních surovin v kuchyni. Zaměřili jsme se proto...

    Celý článek
  • Sběr jablek

    06. 09. 2017

    Při procházkách s dětmi po okolí jsme vyhlíželi, kdy už začnou dozrávat jablíčka v blízkém opuštěném sadu, kde ovoce sklízí kromě nás jen srnky, ježci, slimáci...

    Celý článek
  • Kde je vůle, tam je i cesta......

    21. 06. 2017

    Máme nový, skvělý kuchařský tým!

    Celý článek
  • Skutečně zdravý stacionář

    05. 04. 2016

    Rehabilitační stacionář je organizační složkou statutárního města Zlína. Ve stacionáři najdete děti se zdravotním postižením do šestnácti let, o které se stará...

    Celý článek
Zpět na výpis