Jedlé plané rostliny
Jedlé plané rostliny: Poklady našich luk a lesů
Jedlé plané rostliny jsou fascinujícím a málo využívaným zdrojem zdravé a chutné potravy. Pro děti i dospělé představují možnost, jak se lépe seznámit s přírodou, naučit se ji respektovat a zároveň obohatit svůj jídelníček o vitamíny, minerály a vlákninu, které v běžné stravě často chybí. Skutečně zdravá škola podporuje poznávání a využívání jedlých planých rostlin, protože je to cesta k posílení vztahu k přírodě a pochopení koloběhu života.
Které rostliny najdeme v přírodě?
Mezi nejznámější jedlé plané rostliny patří například kopřiva, pampeliška, šťovík, sedmikráska, ptačinec žabinec nebo medvědí česnek. Na jaře a v létě můžeme najít i spoustu dalších – listy, květy, plody i kořeny, které jsou vhodné k přímé konzumaci nebo k úpravě v kuchyni.
Kopřiva dvoudomá
Na jaře je mladá kopřiva skvělá do polévek, nádivky nebo smoothie. Je bohatá na železo a vitamín C. Stačí ji krátce spařit, aby zmizelo žahání.
Pampeliška lékařská
Mladé listy pampelišky jsou vynikající do salátů, květy na sirup nebo med. Kořen lze použít jako náhradu kávy.
Sedmikráska chudobka
Květy sedmikrásky ozdobí pomazánky, saláty i polévky. Obsahují vitamín C a další důležité látky.
Medvědí česnek
Jeho listy mají česnekovou vůni a chuť, hodí se do pomazánek, polévek nebo pesta.
Jak začít sbírat plané rostliny?
Sbírat plané rostliny je snadné, stačí dodržovat několik pravidel:
- Sbírejte pouze rostliny, které bezpečně poznáte. K záměně může dojít zejména u některých druhů, proto používejte ověřené atlasy nebo si vezměte na výpravu zkušenějšího sběrače.
- Sbírejte rostliny na čistých místech – daleko od silnic, průmyslových zón nebo oblastí, kde by mohly být chemicky ošetřeny.
- Nevytrhávejte celé rostliny a sbírejte vždy jen tolik, kolik opravdu potřebujete. Zachovávejte ohleduplnost k přírodě i dalším sběračům.
- Některé druhy jsou chráněné, proto je nikdy netrhejte.
Proč zařadit plané rostliny do jídelníčku?
Jedlé plané rostliny jsou skvělým zpestřením jídelníčku a obsahují mnoho cenných látek. Navíc jejich sběr rozvíjí pozorovací schopnosti, učí děti trpělivosti a zodpovědnosti. Při společném sběru a vaření zažijete spoustu zábavy a poznáte nové chutě.