Medvědí česnek jako zpestření jarního jídelníčku

Medvědí česnek má obrovskou životadárnou sílu, která nás postaví na nohy

U nás v lužních lesích kolem řeky Moravy roste v předjaří zelený poklad. Chutný a zdravý medvědí česnek.

Lidé v této oblasti jej ve velkém sbírají od března do května a obohacují tak svůj jídelníček. Já patřím mezi ně a už od února při procházkách se psem vyhlížím mezi suchým starým listím zelené lístky a neubráním se je hned ochutnávat.

Je půlka března a sběračská sezóna může pomalu začít.  

U nás je zvykem, že se přinese pro kolegy a do kuchyně stacionáře, co se „doma na zahrádce“ urodilo v přebytku. Proto se v pondělí v kuchyni „zazelenalo“.  Medvědím česnekem zavoněl oběd, výborně se hodil k přizdobení pohankového rizota i zeleninové polévky a dětem zpestřil odpolední svačinu – rybičkovou pomazánku. Další den vyladil cizrnovou polévku nejen chutí, vůní ale i barvou. Paní kuchařky z něj udělaly také  pesto na pozdější použití.

Medvědí česnek je samozřejmě nejlepší čerstvý na namazaný chleba nebo jako přízdoba jídel. Doplní nám po zimě vitamínový deficit. Výhodou je, že po  požití není člověk česnekem cítit.

Skvělý je mixovaný v polévce nebo jako klasický špenát. Také se hodí do zapečených brambor nebo těstovin. Přebytky se mohou zamrazit.

Loni jsem vyzkoušela lahůdku, jak využít rostlinu v době, kdy začne nakvétat a listy ztrácí chuť i sílu a naložila jsem pupeny květů do soli, chutnají podobně jako kapary.

Z internetových stránek www.medvedi-cesnek.cz:

Medvědí česnek je přírodním antibiotikem, antioxidantem a zdrojem vitaminu C. Za zmínku stojí také zajímavý obsah železa. Medvědí česnek dále obsahuje vitamíny – A, B1, B2, též obsahuje glykosid a hořčinu.

Medvědí česnek pomáhá:

  • při nachlazení
  • při onemocnění horních cest dýchacích
  • při mykózách
  • při vysokém krevním tlaku
  • proti kornatění cév
  • proti nadýmání, zácpě
  • proti střevním parazitům
  • proti závratím, úzkosti a nespavosti
  • před vznikem krevních sraženin
  • před vznikem rakovinového bujení

Léčivé účinky medvědího česneku:

  • přírodní antibiotikum
  • antioxidační
  • antibakteriální
  • baktericidní
  • fungicidní
  • upevňuje imunitu
  • stimuluje tvorbu bílých krvinek
  • působí projímavě a močopudně, čímž čistí ledviny a močový měchýř
  • má pozitivní vliv na činnost srdce a podporuje chuť k jídlu
  • čistí tělo a játra od škodlivých látek
  • pomáhá při revmatických bolestech

Pozn.

Důležitá účinná látka, kterou v sobě medvědí česnek ukrývá je allicin. Zajímavostí je, že neporušené listy medvědího česneku obsahují pouze alliin. Až při porušení rostlinných buněk se tato látka štěpí na antibakteriální alicin, nositele  charakteristické vůně. Pro uchování této silice se doporučuje lístečky česneku mixovat nebo nasekat na drobno. Allicin pomůže při chřipce, nachlazení, při respiračních problémech, angínách, průjmech, mírní tuberkulózu, potírá stafylokoky a streptokoky, zabíjí prvoky trichomony.

Na medvědí česnek si dáme pozor, jsme-li alergičtí na allicin, trápí-li nás slabší žaludek, žlučník a slinivka břišní.

Markéta Špačková, speciální pedagog

Medvědí česnek jako zpestření jarního jídelníčku 1Medvědí česnek jako zpestření jarního jídelníčku 1Medvědí česnek jako zpestření jarního jídelníčku 1
Zpět na výpis