Soukromá mateřská škola Mateřinka s.r.o.

Informace

Holárkovy sady 2386
44001 Louny
Ústecký kraj

www.msmaterinka.cz

Postup v programu

Angažovanost a kultura stravování

Na naší školce funguje Akční skupina pro zdravé stravování, která přezkoumala kulturu stravování ve školce a dohodla se na svých dalších aktivitách.
S rodiči a dětmi konzultujeme možnosti zlepšení stravování.
Rodiče jsou informováni o složení pokrmů ve školní jídelně a o aktivitách programu Skutečně zdravá školka.
Při úklidu v prostorách školy a mytí nádobí ve školní jídelně/kuchyni jsme zahájili přechod na ekologicky šetrné čisticí a mycí prostředky.

Kvalita jídla a místo jeho původu (ve spolupráci s naší školní jídelnou)

Jídla podávaná dětem neobsahují žádné nežádoucí přísady a minimalizujeme používání polotovarů.
Alespoň 75 % všech pokrmů je vyrobeno z čerstvých, nezpracovaných surovin či potravin.
Čerstvé, předem nezpracované suroviny a potraviny nakupuje jídelna od pěstitelů, chovatelů a výrobců s provozovnou ve vlastním nebo sousedním kraji, pokud jsou dostupné.
Pokrmy v jídelním lístku odrážejí sezónnost a všechny sezónní suroviny jsou v jídelníčku jasně označeny.
V mateřské škole nebo na webu školky jsou k dispozici informace o původu použitých potravin.
Pracovníci školní jídelny se zapojují do vzdělávacích a osvětových akcí a jsou alespoň jednou ročně vzděláváni v oblasti zdravé výživy a vaření.
Děti a pracovníci mateřské školy mají přístup k pitné vodě dle svých potřeby po celý den pobytu ve školce.
Doslazované nápoje jsou nahrazeny nápoji neslazenými.
Školní jídelna mateřské školy absolvovala vzdělávací a informační seminář Analýza školní jídelny a přijala z ní vyplývající doporučení.

Vzdělávání o jídle a stravování

Výuka o jídle, základech zemědělství a zásadách zdravé výživy je součástí školního vzdělávacího programu.
Všechny děti mají možnost účastnit se činností spojených se vzděláváním o základech vaření.
Zahájili jsme kroky vedoucí k vytvoření školní zelinářské zahrady a pracujeme na začlenění aktivit na zahradě do školního vzdělávacího programu.
V rámci výuky pořádáme každoroční návštěvy farem.

Místní společenství a spolupráce

Aktivně se snažíme zapojit rodiče žáků a veřejnost do našich pěstitelských a kulinářských aktivit, a pořádáme akce na téma udržitelné stravování.
Naše zkušenosti z programu Skutečně zdravá škola sdílíme s ostatními školami, rodiči a veřejností.
19/19

Angažovanost a kultura stravování

Školská rada či vedení mateřské školy odsouhlasilo Plán podpory zdravého stravování a stanovilo kroky a harmonogram k jeho naplnění.
Děti se stravují v příjemné a klidné atmosféře tak, aby měly dostatek času si jídlo vychutnat
Při úklidu v prostorách školy a mytí nádobí ve školní jídelně/kuchyni jsou používány jen ekologicky šetrné čisticí a mycí prostředky.

Kvalita jídla a místo jeho původu (ve spolupráci s naší školní jídelnou)

Minimálně 50 % (v účetní hodnotě) nakoupených čerstvých, nezpracovaných surovin a potravin pochází od pěstitelů a chovatelů s provozovnou ve vlastním nebo sousedním kraji
Minimálně 5 % surovin (v účetní hodnotě) pochází z kontrolovaného ekologického zemědělství – bioprodukt nebo biopotravina.
Kuřecí maso pochází z vysoce šetrných chovů nebo alespoň 10 % pochází z ekologických chovů.
Pro přípravu pokrmů jsou přednostně používána vejce z volných výběhů (značeno „1“).
Ve školní jídelně jsou podávány přednostně sladkovodní ryby z chovů v ČR a mořské ryby a plody z udržitelných zdrojů, pokud jsou dostupné.

Vzdělávání o jídle a stravování

Pro pěstování plodin na školní zahradě používáme pouze ekologicky šetrné postupy.
Alespoň jednou ročně děti s pedagogy připraví pokrm ze surovin, které sami vypěstovali na školní zahradě.

Místní společenství a spolupráce

Pořádáme akce s cílem zapojit rodiče dětí a veřejnost do našich pěstitelských a kulinářských aktivit.
0/11

Angažovanost a kultura stravování

Ve spolupráci s dodavateli surovin pro školní jídelnu se snažíme minimalizovat objem biologického odpadu a obalových materiálů.

Kvalita jídla a místo jeho původu (ve spolupráci s naší školní jídelnou)

Minimálně 80 % (v účetní hodnotě) nakoupených čerstvých, nezpracovaných surovin a potravin pochází od pěstitelů a chovatelů s provozovnou ve vlastním nebo sousedním kraji.
Minimálně 10 % surovin (v účetní hodnotě) pochází z kontrolovaného ekologického zemědělství.
Pro přípravu pokrmů jsou používána pouze vejce z volných výběhů (značeno „1“) nebo z ekologických chovů („0“).
Při přípravě jídelníčků podporujeme zdravou, vyváženou a udržitelnou výživu mj. tím, že do jídelníčku pravidelně zařazujeme minimálně dva bezmasé pokrmy týdně.
Školní jídelna při přípravě pokrmů podporuje regionální kulinářské tradice.

Vzdělávání o jídle a stravování

Děti a jejich rodiče se účastní praktických činností pořádaných na místních farmách.

Místní společenství a spolupráce

Rodiče dětí a veřejnost se aktivně podílejí na školních aktivitách v oblasti vaření, zahradničení a spolupráci s místními zemědělci a potravináři.
0/8

Blog

  • Krmítka

    10. 11. 2021

    Před zimou myslíme na ptáčky, kteří u nás přečkávají zimu. Sklidili jsme semínka slunečnice a máku, přidali ještě jiné druhy a vyrobili jsme "krmítka" pro...

    Celý článek
  • Domácí žitné houstičky

    07. 10. 2021

    Konvektomat se dá využít i jinak než na vaření.... Naše paní kuchařka Evička s dětmi upekla výborné žitné houstičky. Děti měly možnost vidět celý postup pečení...

    Celý článek
  • Jabloňka

    24. 09. 2021

    Už jsou to dva roky, co jsme na naší školní zahradě zasadili jabloňku. Pomohli nám tehdy taťkové v době Jablíčkové slavnosti. Od té doby se o jabloň společně staráme,...

    Celý článek
  • Farma Jimlín

    08. 09. 2021

    Tomáškovi prarodiče nás pozvali na svoji farmu do nedalekého Jimlína. Viděli jsme velké traktory, secí stroje i kombajny. Víme, jak z malého zrníčka vyroste obilí, jak...

    Celý článek
  • Konvektomat - nový pomocník

    03. 09. 2021

    Splnili jsme si náš velký sen a pořídili si konvektomat. Naše paní kuchařky si ho nemohou vynachválit. Nejen, že vaří zdravě, ale jídla jsou chutnější a příprava...

    Celý článek
  • Špenátová pomazánka

    17. 01. 2020

    Špenátová pomazánka??? Některé děti se při pohledu na barvu pomazánky zhrozí - co jim to dáváme? A proto naše paní kuchařky Evička s Mirkou vzaly děti do kuchyně a...

    Celý článek
  • Adventní odpoledne s rodiči

    04. 12. 2019

    Začátek adventu si každoročně spolu s rodiči zpříjemníme společným odpolednem, zpíváme koledy, zdobíme stromečky pro ptáčky. Letos nás navštívil i Mikuláš se svou...

    Celý článek
  • Halloweenské pečení

    01. 11. 2019

    Na halloweenskou party nám všem připravily děti ze třídy Palečků sušenky.

    Celý článek
  • Příprava salátu

    11. 10. 2019

    Tento týden patřil tématu "Co nám dává zahrádka". Děti se seznámily s různými druhy ovoce a zeleniny. Společně si ve skladu potravin vybraly ovoce a zeleninu...

    Celý článek
  • 1. Jablíčková slavnost

    25. 09. 2019

    V Mateřince jsme se definitivně rozloučili s létem a uspořádali jsme 1. Jablíčkovou slavnost na zahradě školy. Tato akce měla ještě další důvod, a to setkání rodičů...

    Celý článek
  • Ekologické čistící prostředky

    23. 09. 2019

    Při úklidu naší Mateřinky jsme přešli na ekologicky šetrné čistící přípravky :-) Ekologické čistící prostředky používáme také ve školní kuchyni na mytí nádobí...

    Celý článek
  • Ochutnávka zdravých pomazánek

    02. 09. 2019

    Na informativní schůzku jsme pro rodiče připravili dvě zdravé pomazánky. Nejdříve se zarazili nad názvem a složením, ale po ochutnání byli rodiče velmi mile překvapeni,...

    Celý článek
  • Bez bonbónů

    02. 09. 2019

    Slavit jde i bez sladkostí! V září 2019 jsme informovali rodiče, že jsme se zapojili do programu skutečně zdravá škola a požádali je o spolupráci v případě oslav dětí...

    Celý článek
  • Výlet na farmu

    17. 05. 2019

    Od 13.5. – 17.5. 2019 měla třída Palečků týdenní téma Zdravá školka.

    Celý článek
  • Bylinková zahrádka

    04. 04. 2019

    Prvním krokem, jak začít s programem bylo založení 1. bylinkové zahrádky. Děti se aktivně zapojily do příprav a osázení. Paní kuchařka jim vysvětlila, jak se bylinky...

    Celý článek
Zpět na výpis