Výroba sýrů

V předvelikonočním čase si děti zasely osení do kelímků, které si polepily látkou a ozdobily. O osení se musely každý den starat a zalévat jej.  Děti si také vyzkoušely výrobu vlastního sýru. Při samotné výrobě nejdříve daly jogurt a zakysanou smetanu do misky, poté hmotu zamíchaly a dochutily solí. Směs pokladly na látku a uschovaly do lednice. Druhý den si sýr namazaly na chleba a měly možnost si ho ozdobit vlastní vypěstovanou pažitkou.

RECEPT:

Sýr a lá lučina

Ingredience, potřebné pomůcky

Kus látky

Hrnec, cedník

2 bílé jogurty (min. 10%)

½ kelímku zakysané smetany

Sůl

1. Jogurt smícháme spolu se šlehačkou v nádobě, osolíme a promícháme.

2. Cedník umístíme na hrnec a dáme do něj kus látky. Do cedníku vlijeme připravenou hmotu.

3. Vložíme do chladničky a syrovátku necháme odkapat 24 hodin. Sýr přendáme do uzavíratelné nádoby a můžeme mazat na chléb.

Výroba sýrů 1Výroba sýrů 1
Zpět na výpis