Mateřská škola Hranice, okres Cheb

Informace

844
351 24 Hranice
Karlovarský kraj

mshranice.estranky.cz

Postup v programu

Angažovanost a kultura stravování

Na naší školce funguje Akční skupina pro zdravé stravování, která přezkoumala kulturu stravování ve školce a dohodla se na svých dalších aktivitách.
S rodiči a dětmi konzultujeme možnosti zlepšení stravování.
Rodiče jsou informováni o složení pokrmů ve školní jídelně a o aktivitách programu Skutečně zdravá školka.
Při úklidu v prostorách školy a mytí nádobí ve školní jídelně/kuchyni jsme zahájili přechod na ekologicky šetrné čisticí a mycí prostředky.

Kvalita jídla a místo jeho původu (ve spolupráci s naší školní jídelnou)

Jídla podávaná dětem neobsahují žádné nežádoucí přísady a minimalizujeme používání polotovarů.
Alespoň 75 % všech pokrmů je vyrobeno z čerstvých, nezpracovaných surovin či potravin.
Čerstvé, předem nezpracované suroviny a potraviny nakupuje jídelna od pěstitelů, chovatelů a výrobců s provozovnou ve vlastním nebo sousedním kraji, pokud jsou dostupné.
Pokrmy v jídelním lístku odrážejí sezónnost a všechny sezónní suroviny jsou v jídelníčku jasně označeny.
V mateřské škole nebo na webu školky jsou k dispozici informace o původu použitých potravin.
Pracovníci školní jídelny se zapojují do vzdělávacích a osvětových akcí a jsou alespoň jednou ročně vzděláváni v oblasti zdravé výživy a vaření.
Děti a pracovníci mateřské školy mají přístup k pitné vodě dle svých potřeby po celý den pobytu ve školce.
Doslazované nápoje jsou nahrazeny nápoji neslazenými.
Školní jídelna mateřské školy absolvovala vzdělávací a informační seminář Analýza školní jídelny a přijala z ní vyplývající doporučení.

Vzdělávání o jídle a stravování

Výuka o jídle, základech zemědělství a zásadách zdravé výživy je součástí školního vzdělávacího programu.
Všechny děti mají možnost účastnit se činností spojených se vzděláváním o základech vaření.
Zahájili jsme kroky vedoucí k vytvoření školní zelinářské zahrady a pracujeme na začlenění aktivit na zahradě do školního vzdělávacího programu.
V rámci výuky pořádáme každoroční návštěvy farem.

Místní společenství a spolupráce

Aktivně se snažíme zapojit rodiče žáků a veřejnost do našich pěstitelských a kulinářských aktivit, a pořádáme akce na téma udržitelné stravování.
Naše zkušenosti z programu Skutečně zdravá škola sdílíme s ostatními školami, rodiči a veřejností.
0/19

Angažovanost a kultura stravování

Školská rada či vedení mateřské školy odsouhlasilo Plán podpory zdravého stravování a stanovilo kroky a harmonogram k jeho naplnění.
Děti se stravují v příjemné a klidné atmosféře tak, aby měly dostatek času si jídlo vychutnat
Při úklidu v prostorách školy a mytí nádobí ve školní jídelně/kuchyni jsou používány jen ekologicky šetrné čisticí a mycí prostředky.

Kvalita jídla a místo jeho původu (ve spolupráci s naší školní jídelnou)

Minimálně 50 % (v účetní hodnotě) nakoupených čerstvých, nezpracovaných surovin a potravin pochází od pěstitelů a chovatelů s provozovnou ve vlastním nebo sousedním kraji
Minimálně 5 % surovin (v účetní hodnotě) pochází z kontrolovaného ekologického zemědělství – bioprodukt nebo biopotravina.
Kuřecí maso pochází z vysoce šetrných chovů nebo alespoň 10 % pochází z ekologických chovů.
Pro přípravu pokrmů jsou přednostně používána vejce z volných výběhů (značeno „1“).
Ve školní jídelně jsou podávány přednostně sladkovodní ryby z chovů v ČR a mořské ryby a plody z udržitelných zdrojů, pokud jsou dostupné.

Vzdělávání o jídle a stravování

Pro pěstování plodin na školní zahradě používáme pouze ekologicky šetrné postupy.
Alespoň jednou ročně děti s pedagogy připraví pokrm ze surovin, které sami vypěstovali na školní zahradě.

Místní společenství a spolupráce

Pořádáme akce s cílem zapojit rodiče dětí a veřejnost do našich pěstitelských a kulinářských aktivit.
0/11

Angažovanost a kultura stravování

Ve spolupráci s dodavateli surovin pro školní jídelnu se snažíme minimalizovat objem biologického odpadu a obalových materiálů.

Kvalita jídla a místo jeho původu (ve spolupráci s naší školní jídelnou)

Minimálně 80 % (v účetní hodnotě) nakoupených čerstvých, nezpracovaných surovin a potravin pochází od pěstitelů a chovatelů s provozovnou ve vlastním nebo sousedním kraji.
Minimálně 10 % surovin (v účetní hodnotě) pochází z kontrolovaného ekologického zemědělství.
Pro přípravu pokrmů jsou používána pouze vejce z volných výběhů (značeno „1“) nebo z ekologických chovů („0“).
Při přípravě jídelníčků podporujeme zdravou, vyváženou a udržitelnou výživu mj. tím, že do jídelníčku pravidelně zařazujeme minimálně dva bezmasé pokrmy týdně.
Školní jídelna při přípravě pokrmů podporuje regionální kulinářské tradice.

Vzdělávání o jídle a stravování

Děti a jejich rodiče se účastní praktických činností pořádaných na místních farmách.

Místní společenství a spolupráce

Rodiče dětí a veřejnost se aktivně podílejí na školních aktivitách v oblasti vaření, zahradničení a spolupráci s místními zemědělci a potravináři.
0/8

Blog

  • Naše dětská kuchařka

    29. 10. 2025

    Tento školní rok si tvoříme společně s dětmi vlastní kuchařku. Díky tomuto pomocníkovi mohou děti vařit a péct zcela samostatně a rodiče mají dokonce u každého receptu...

    Celý článek
  • Návštěva moštárny

    16. 10. 2025

    S dětmi jsme navštívili moštárnu v našem městě. Děti si donesli jablíčka z domova, a také jsme si nesli jablíčka z naší školkové zahrady. Vše nám v moštárně odšťavnili....

    Celý článek
  • Bylinky

    10. 10. 2025

    S dětmi je si nasbírali námi vypěstované bylinky. Očistili jsme je a připravili do pytlíčků na zimu, abychom je mohli využívat během celého roku. Krásná vůně.

    Celý článek
  • Sklizeň Mrkve

    24. 09. 2025

    Námi vypěstovaná mrkvička. Podařilo se nám sklidit spoustu mrkve, kterou jsme očistili a uskladnili si na zimu. Kdo chtěl mohl si mrkvičku umýt a ochutnat.

    Celý článek
  • Spolupráce s rodiči

    10. 09. 2025

    Skutečně zdravá škola ???????????????????? MOC ĎĚKUJEME rodičům, kteří nám nosili své přebytky ovoce a zeleniny, ze svých zahrádek. Vše jsme zpracovali buď do svačinek...

    Celý článek
  • Jahodová sklizeń

    08. 07. 2025

    Naše první jahodová úroda. Děti se poctivě staraly o sazenice jahod, zalévaly, hnojily a práce se vyplatila. Vyrostlo jim spousta krásných červených jahod na kterých si...

    Celý článek
  • Naše sklizeň

    03. 07. 2025

    Povedlo se a sbíráme naše první ředkvičky. Děti si je sklidily, očistily, některé hned ochutnaly a zbytek zamíchaly do zeleninového salátu. To byla dobrota.

    Celý článek
  • Pčení Chleba

    20. 06. 2025

    V rámci projektu Sutečně zdravá škola si pečeme s dětmi dvakrát týdně vlastní chléb. Děti si samy připraví těsto a s pečením nám pomůže domácí pekárna, kterou...

    Celý článek
  • Odšťavňování Jablek

    09. 06. 2025

    V rámci plnění programu skutečně zdravé školy jsme si do školky pořídili odšťavňovač. Děti si donesená jablíčka z naší školkové zahrady samy odšťavnily a vytvořily...

    Celý článek
  • Kde se bere med?

    21. 05. 2025

    S dětmi jsme navšívili firmu Heinz Glass decor, kde se věnují včelaření. Dětem ukázali. kde takové včelky žijí, jak se o ně musíme starat, jak jsou pro lidksý život...

    Celý článek
  • Ekocentrum Cheb

    09. 05. 2025

    Děti se vydaly na ekostatek Cheb, zde absolvovaly projekt Za zvířátky na farmu. V rámci projektu se dozvěděly mnoho informací o životě zvířat na farmě, o tom čím se živí...

    Celý článek
  • Sázení bylinek

    29. 04. 2025

    V rámci projektu naší školkové zahrady, si děti letos zasázely mnoho bylinek. Seznámily se s tím k čemu se dají v kuchyni využít, jak voní a chutnají. Zasadily si například...

    Celý článek
  • Vánoční perníčky

    02. 12. 2024

    Pčení nás ve školce moc baví, a tak jsme se rozhodli, že si ještě upečeme perníčky. Děti si na těsto suroviny samy navážily a následně samy zpracovaly. Po vyválení...

    Celý článek
  • Vánoční pečení

    25. 11. 2024

    V krásném období adventu jsme si s dětmi upekli linecké pečivo. Děti si samy zpracovaly těsto, vykrájely tvary a daly upéct. Po vychladnutí a změknutí si následně pečivo...

    Celý článek
  • Strašidelné pečení

    28. 10. 2024

    V rámci příprav na Halloweemskou párty proběhlo ve školce strašidelné pečení. Děti si upekly prstíky a jablečné sušenky. Samy vypracovaly těsto,vytvořily prsty a namazaly...

    Celý článek
  • Spoustu už známe a víme

    26. 06. 2024

    V mateřské škole proběhl projet - Co už znám a vím - děti se zábavnou formou dozvěděly mnoho o zdravém životním stylu. Ochutnávaly zeleninnu a ovoce, třídily je, malovaly...

    Celý článek
  • Farma Kozodoj

    13. 06. 2024

    S dětmi jsme se v rámci plnění programu Skutečně zdravá škola vydali na Farmu Kozodoj. Děti se zde seznámily s životem na farmě, s tím jak náročná je péče o zvířata,...

    Celý článek
  • Sklizeń ředkviček

    06. 06. 2024

    A je to tady! Naše první školkové výpěstky. Dětem se podařilo vypěstovat spoustu vynikajících ředkviček, o své záhony se poctivě staraly a tak byly odměněni pořádnou...

    Celý článek
  • Ekostatek Cheb

    16. 05. 2024

    V rámci projektu Skutečně zdravá škola jsme se s dětmi vydali na Ekostatek v Chebu. Děti se zde seznámily s životem na farmě, pěstováním ovoce a zeleniny, původem surovin...

    Celý článek
  • Jarní příprava záhonů

    02. 04. 2024

    Po vybudování našich záhonů jsme se s dětmi hned vrhli do práce. Děti si záhony zryly, pohrabaly a zasely semínka ředkviček.

    Celý článek
  • Budování zahrady

    17. 03. 2024

    Za podpory rodičů, přátel školy a města Hranice, jsme na začátku roku 2024 začali budovat naší školkovou zahradu. Během odpoledne se nám společně podařilo zasadit ovocné...

    Celý článek
Zpět na výpis