Výroba kvašeného zelí - Sovičky
V rámci řízených činností jsme se s dětmi pustili do zajímavého projektu - výroby kysaného zelí. Nejprve jsme si povídali o tom, odkud zelí pochází, jak se pěstuje a proč je pro nás zdravé. Děti si zelí mohly osahat, očichat a ochutnat, takže do činností zapojily všechny své smysly.
Zelí už bylo předem nakrájené, děti ho nasolily a okořenily a pořádně promíchaly. Aby to bylo jako za starých časů, umyly si nohy, obalily je do fólií a zelí pořádně vyšlapaly. Byla to pro ně velká zábava a krásná zkušenost, jak si vyzkoušet tradiční postup našich předků. Zároveň se učily trpělivosti a spolupráce s kamarádem.
Tento projekt nebyl jen o vaření, ale také o poznávání přírody, zdravé výživy a o tradicích našich předků. Teď už jen čekáme, až se zelí správně prokvasí a můžeme ho společně ochutnat.















