Vánoce - tipy na zdravé občerstvení

26. 11. 2025
  • VÁNOCE - TIPY NA ZDRAVÉ OBČERSTVENÍ

  • OKURKOVÉ JEDNOHUBKY
  • Jak na to: nakrájené okurky na plátky, kousek mozzarely,       černá oliva nebo uzený losos

  • SUŠENÉ OVOCE V ČOKOLÁDĚ
  • Jak na to: nesířené sušené ovoce napíchneme na párátko a namočíme do rozpuštěné 70% čokolády, obalíme v posekaných oříšcích nebo kokosu
  • MŮJ TIP: meruňky se hodí obalit v mandlích, švestky ve vlašských oříšcích, datle v kokosu

  • SEMÍNKOVÉ KREKRY, KTERÉ SI ZAMILUJETEJak na to: ½ dl lněných semínek, ½ dl tykvových semínek, 1 dcl          slunečnicových semínek, 1 dl sezamových semínek (loupaných), 2 dl rýžové    mouky, ½ lžičky soli, 2 ½ dl vroucí vody, ½ rýžového oleje, mořská sůl (vločky)                                                      
  • POSTUP: Smíchejte semínka, ½ lžičky soli a rýžovou mouku. Přidejte vroucí vodu a olej a smíchat. Rozdělit „těsto“ na dva plechy s pečícím papírem a „rozplacatit“ přes celý plech. Je nutné pomoct si dalším pečícím papírem, který se položí na těsto a následně roztlačit prstama. Pečte na 125-150°C, 45-60 minut (každá trouba jinná). Nechat vystydnout a přelomit na libovolné kousky.

    MŮJ TIP: krekry můžete namáčet do domácí pomazánky z červené řepy a křenu            nebo ji můžete koupit v DM drogerii a ušetřit, tak kousek času pro sebe J           

  • JÁHLOVÉ KULIČKY
  • Jak na to: 140 g jáhel, 200 ml vody a 200 - 250 ml smetany ke šlehání nebo 400 - 500 ml kokosového mléka, 2 špetky soli, 50 g medu, 50 g strouhaného kokosu, 50 g mletých mandlí, 50 g másla, 1 vejce
    na obalení čokoláda nebo strouhaný kokos

    Jáhly 3x spaříme horkou vodou a scedíme. V kastrůlku rozehřejeme lžíci přepuštěného másla (ghí, šmolc) a nasypeme scezené jáhly. Za stálého míchání ohříváme asi dvě minuty, trošku osolíme. Poté podlijeme skleničkou vody a skleničkou smetany nebo kokosovým mlékem. Přivedeme k varu a za občasného zamíchání je zvolna vaříme doměkka, což trvá 25 až 30 minut.

    Do uvařené kaše vmícháme část kokosu, máslo nebo kokosový tuk, vajíčko a přidáme všechny sypké ingredience. Vše důkladně promícháme. Nakonec osladíme medem. Hmotu necháme vychladnout. Z těsta tvarujeme kuličky, obalujeme je v strouhané čokoládě nebo strouhaném kokosu. Kuličky ukládáme do papírových rozetek a uchováme v lednici.

Vánoce - tipy na zdravé občerstvení 1Vánoce - tipy na zdravé občerstvení 1Vánoce - tipy na zdravé občerstvení 1Vánoce - tipy na zdravé občerstvení 1Vánoce - tipy na zdravé občerstvení 1Vánoce - tipy na zdravé občerstvení 1
Zpět na výpis