Šípkový čaj v LMŠ

Na podzim můžeme využívat plody
všech divokých i zahradních růží. V přírodě jsou nejhojnější plody růže šípkové, které svou rudou barvou zdobí podzimní krajinu.
A tak jsme se jimi nechali zlákat i my z lesní školky a šípky jsme si nasbírali. Podle některých publikací obsahují šípky i  pětadvacetkrát více vitamíni C než pomeranč. Proto jsme se rozhodli, že si v lesní školce uvaříme čaj na podporu imunity v tomto sychravém počasí.
Sesbírané šípky (preferované byly tvrdé a pevné) jsme očistili, omyly a následně rozdrtili v hmoždíři. Vzniklou hmotu jsme vložili do presovače na kávu a zalili 90 stupňovou vodou. Vitamín C obsažený
v šípcích odolá i krátkodobému varu. Po krátké vyluhování jsme mohli čajík podávat s kapkou medu.
Dětem moc čajík v hladném dopoledním programu chutnal a tak se příště pustíme třeba do něčeho složitějšího - šípky se dají zpracovat do sirupů či protlaků nebo třeba do kvašené limonády.


 

Šípkový čaj v LMŠ 1Šípkový čaj v LMŠ 1Šípkový čaj v LMŠ 1Šípkový čaj v LMŠ 1
Zpět na výpis