Projekt Skutečně zdravá škola na školním vánočním jarmarku

V rámci realizace programu Skutečně zdravá škola (SZŠ), do kterého se přihlásila i naše škola, měli návštěvníci vánočního jarmarku možnost ochutnat méně tradiční, zdravější verze cukroví a pomazánek.

Při nákupu a ochutnávání se mohli všichni zájemci seznámit i s materiály k programu, které byly dispozici, případně si je odnést domů k prostudování. Na všechny dobroty byly na místě i recepty. Protože byl o recepty velký zájem a na některé již nezbyly, jsou přiloženy k tomuto článku.

Na přípravě a prodeji se podílela naše ZŠ, školní jídelna a rodiče. Škola zajistila stánek a přípravu celé místnosti, paní kuchařky nám napekly tři druhy cukroví, rodiče zajistili chléb, připravili tři druhy pomazánek a ještě jeden druh cukroví. Výrobky pomáhaly připravovat, aranžovat a prodávat děti ze školy. Děti se v roli prodávajících velice osvědčily, neboť veškeré zboží bylo na konci jarmarku vyprodáno. Zbylo jen pár kousků cukroví.

Naším cílem bylo ukázat návštěvníkům jarmarku, že „zdravé“ jídlo nemusí vždy znamenat, že není dobré, že je možné ho připravit zdravou a zároveň velice chutnou formou, a když se potom i pěkně nazdobí, je neodolatelné. Podle toho, jak bylo u našeho stánku stále hodně lidí a někteří se vraceli i vícekrát a jídlo velice chválili, si myslíme, že se nám to povedlo. I ti, kteří se přiznali, že zdravé jídlo běžně nejí, byli překvapeni, jak může být dobré.

Děkujeme všem, kteří se podíleli na přípravách i prodeji. Výtěžek z prodeje bude použit na aktivity pro děti v rámci programu Szš. V případě, že by někdo z rodičů měl zájem se do programu zapojit, budeme moc rádi.

Za rodiče: Lenka Hojgrová, Eva Jungová, Simona Buriánková a Jarka Pechová

Recepty:

Pomazánka z červených fazolí

1 hrnek vařených červených fazolí
trochu vody z fazolí (vývaru nebo vody)
1 mrkev
1 petržel
1 lžička sušeného droždí
sůl
pepř
olej

Zeleninu nastrouháme nahrubo, osolíme a orestujeme na oleji. Podlijeme trochou vodou z fazolí (nebo vývarem nebo vodou) a krátce podusíme. Když je zelenina měkká, přidáme vařené fazole a umixujeme do hladka. Podle potřeby dosolíme, opepříme a dochutíme sušeným droždí.

Praktické: Čím méně vody z fazolí, tím hustější pomazánku dostaneme. Pokud dáte víc vody, dostanete dobrý dip na zeleninu.

Pomazánka z pečené červené papriky a lučiny

4 červené papriky/kapie
5 stroužků česneku
250 g čerstvého sýra jako je gervais natur/lučina
extra panenský olivový olej
mořská sůl
mletý pepř

Papriky zbavíme jadřince a nakrájíme na půlky. Naskládáme je spolu s nakrájenou cibulí a česnekem do pekáčku na pečící papír, zakápneme olivovým olejem, trochu osolíme a posypeme bylinkami (bazalkou, provensálské sušené koření, apod.). Pečeme cca 20-30 min. Necháme trochu vychladnout a rozmixujte dohladka spolu s česnekem, lučinou, solí i pepřem podle chuti.

Recepty ze školní kuchyně. 

http://new.mzs-vb.cz/wp-content/uploads/2019/12/SZS_recepty-sk.jidelna.pdf

Projekt Skutečně zdravá škola na školním vánočním jarmarku 1Projekt Skutečně zdravá škola na školním vánočním jarmarku 1Projekt Skutečně zdravá škola na školním vánočním jarmarku 1Projekt Skutečně zdravá škola na školním vánočním jarmarku 1
Zpět na výpis