PŘEDNÁŠKA PANÍ VEDOUCÍ A ZEMĚ NA SEVERU - TŘÍDA VEVERKY

Skandinávský týden

V době od 6.2. do 10.2. jsme v naší školce ochutnávali Severskou kuchyni, která slibovala jednoduchost a čerstvost. Děti tedy měli možnost ochutnávat jídla ze zemí jako je Island, Grónsko, Finsko, Dánsko, Norsko a Švédsko. V pondělí jsme začali den s žitným chlebem a islandskou tradicí sýrem Skyr, k obědu nás čekala pečená treska na másle s bylinkami. V úterý děti snídaly finský kynutý pletenec s názvem Pulla, k obědu jsme měli Hovězí Stroganov. Ve středu jsme ochutnali dánské pečivo Smorrebrod s domácí paštikou. Na oběd nás čekal vepřový plátek s petrželovou omáčkou, Raspeball bramborový knedlík. Ve čtvrtek jsme zavítali do Norska, kde si děti pochutnali na výborné rybí polévce a jako hlavní chod Lapskaus – hovězí guláš s bramborami. Pátek jsme zakončili švédskou kuchyni, kde samozřejmě nemohli chybět tradiční masové kuličky – Kottbullar. K tomu jsme měli výbornou hrachovou polévku Artsoppa. Ráno, ale na děti čekal výborný domácí skořicoví šnek. No, co by mohlo ještě vylepšit už takto skvělé menu? Co třeba úžasná přednáška o severských zemí od vedoucí školní jídelny paní Jany Křížkové. Jelikož některé z těchto zemí navštívila, tak měla perfektní inspiraci pro menu, ale také spoustu vlastních zážitků a suvenýrů z těchto cest. A tak si mohli děti prohlédnout jedlou černou mořskou sůl a bylinkovou sůl do koupele z Islandu. Obrazy, plyšové velryby, obrázky z cest z Norska, Grónska ale hlavně Islandu. Celou tuto ukázku vyšperkovala vyprávěním o vlastních zážitcích z těchto zemí. Děti se dozvěděly spoustu zajímavých novinek, o kterých do teď nevěděli a na konci celého povídání paní vedoucí jídelny odměnili velkým potleskem.

Zpět na výpis