Pečení chlebových bochánků v MŠ Brožíkova

Rituál pečení chlebových bochánků na třídě s prvky waldorfské pedaogigky

Během cyklu ročních období mají děti možnost sledovat celý proces výroby chleba od zasetí až k pečení. Děti se tím také seznamují s dalším novým materiálem, kterým je těsto na chlebové bochánky. Podílí se na přípravě těsta již od prvopočátku.

Společně s tetou sledují proces výroby kvásku z vody, medu a kvasnic. Váží mouku, odměřují vodu a olej, přimíchávají sůl a přidávají ostatní potřebné ingredience. Střídají se při hnětení těsta a následně sledují celý proces kynutí. Děti společně s tetou vyklopí vykynuté těsto na vál, rozdělí na části a za doprovodu motivačních básní tvarují chlebové bochánky, které dále namáčí do vody a libovolně vybraných semínek (sezam, slunečnice, len, mák, dýně, a jiné). Bochánky pokládají na plech a po vložení do vyhřáté trouby pozorují proces pečení.

Odpoledne si děti odnášejí bochánky domů, aby se mohly podělit s celou rodinnou. Bochánky jsou opatřeny štítky se jmény dětí, aby si každý odnesl právě ten, který vypracoval sám.

Práce s těstem působí blahodárně na dětský organismus. Zažívají při něm všechny elementy (země, slunce – teplo, voda, vzduch), které se na přípravě chleba podílejí. 

Zpět na výpis