Pečeme "boží milosti"

27. 2. 2019

Po přečtení receptu jsme se pustili do přípravy těsta. Děti vážily, rozklepávaly vajíčka, oddělovaly bílky od žloutků, přelévaly, přesypávaly a mísily, až nám vzniklo krásné hladké těsto, které jsme dali na hodinu odpočinout do lednice.

Potom přišel na řadu váleček. S těstem se moc hezky pracovalo a za chvíli již děti dávaly na plech malé obdélníčky těsta, které uprostřed jemně třikrát nařízly. A šup s plechem do trouby.

Po deseti minutách bylo upečeno a cukrovíčko jsme ještě teplé obalovali v moučkovém cukru.

A to vám byla dobrota! No co Vám budeme povídat… vždyť si zkuste tuto lahůdku našich babiček také upéct.

Recept: Autorem je Eva Jourová

Receptů na milosti naleznete nespočet. Zjistíte, že někde se používá droždí, víno, pivo, rum, smetana, pomerančová či citronová kůra. Zkrátka jiný kraj, jiný mrav. Toto křehké obřadní pečivo, které bylo zvykem nosit i ženám v šestinedělí, se smažilo na sádle a obalovalo v cukru. My doma milosti nesmažíme, už vlastně ani nevím proč.  Zvykli jsme si milosti péct v troubě a jsou stejně dobré. Krásně křehké, zkrátka návykové.

Co budeme potřebovat:

  • 400 g hladké mouky
  • 300 g měkkého másla
  • 3 žloutky
  • 100 ml bílého vína
  • špetku soli
  • moučkový cukr na obalení nebo na posypání, můžete jej smíchat s vanilkovým cukrem

Smícháme mouku, máslo nakrájené na kostičky, žloutky, víno a sůl. Z hmoty vypracujeme hladké těsto. Můžeme ke zpracování použít i el.robot, ale vzhledem k antistresové konzistenci těsta doporučuji použít ruce. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme přibližně hodinu odpočinout v lednici. Odleželé těsto rozdělíme na několik částí a z každé vyválíme tenoučké pláty (cca 1 mm), ze kterých rádýlkem vykrajujeme obdélníčky, každý dílek několikrát nařízneme.

Poté osmažíme boží milosti na sádle či oleji, doporučuji vyšší vrstvu oleje, tak jako když smažíme koblihy. Teplé je obalíme nebo posypeme moučkovým cukrem.

Nebo můžeme boží milosti upéct v troubě, jako my, což je o poznání zdravější varianta a nemusíme mít výčitky z toho, že tu jednu a půl kostky másla ještě osmažíme na sádle. Pečeme cca 10 – 12 minut při 170 °C, měly by chytnout „narůžovělou barvu“ a budou v troubě krásně šumět. Opět ještě teplé je obalíme nebo posypeme moučkovým cukrem. Nejlépe chutnají čerstvé, takže hravě do nich, než nám začne ten půst.

 

Pečeme "boží milosti" 1Pečeme "boží milosti" 1Pečeme "boží milosti" 1Pečeme "boží milosti" 1Pečeme "boží milosti" 1Pečeme "boží milosti" 1Pečeme "boží milosti" 1Pečeme "boží milosti" 1Pečeme "boží milosti" 1Pečeme "boží milosti" 1Pečeme "boží milosti" 1Pečeme "boží milosti" 1Pečeme "boží milosti" 1Pečeme "boží milosti" 1Pečeme "boží milosti" 1Pečeme "boží milosti" 1Pečeme "boží milosti" 1Pečeme "boží milosti" 1Pečeme "boží milosti" 1Pečeme "boží milosti" 1Pečeme "boží milosti" 1
Zpět na výpis