Ohlédnutí za měsícem biopotravin, aneb jak jsme putovali ke kořenům

6. 10. 2016

První týden jsme se vydali po stopách chleba. Od semínka k bochníku. Děti si vyzkoušely, co znamená namlet zrníčka žita na mouku. Na ručním mlýnku to dalo zabrat a zároveň to byla na dlouho velmi oblíbená činnost. Postupně jsme zadělali na vlastní kvásek, nejprve rozkvas, ten jsme přiživovali namletou moukou. Pak si děti zkusily zadělat těsto, pozorovali jsme, jak kyne, peče se v troubě, chladne a praská mu kůrka. Kdo chtěl, kvásek si odnesl spolu s receptem domů a už pečou i další rodiče. Pravý, kváskový chleba, kynutý v ošatce.

Vyzkoušely jsme také, jak se dělá sýr. A hned dva druhy, z kozího a kravského mléka. Okamžik, kdy se syrovátka srazila na tvaroh, byl pro děti velmi napínavý. Takové malé kouzlo. Domácí sýr a domácí chleba k svačince.

Následující týden byl ve znamení brambor. Vlastnoručně nakrájené hranolky a i tři plechy byly málo. Krájení ostrým nožem se děti nemohly nabažit a zvládly to všichni. Ti nejmenší, do třech let krájeli příborovým nožem. Další den pečení brambor v alobalu na ohni. A taky zemákové placky s raw povidly a poctivá bramboračka k obědu.

Třetí týden jsme zpracovávali ovoce. Upekli jsme si jablečný štrúdl a každé dítě si utvořilo svůj vlastní šáteček nebo závin, ozdobený hrozinkami a vlastnoručně naloupanými ořechy. A pak přišla na řadu povidla. Švestková. Děti vypeckovávaly a pak se už jen míchalo a ochutnávalo. K tomu nám v kamnech praskal oheň a bylo milo. K svačince palačinky s teplými povidly zdobené semínky a oříšky.

 Střípky toho, kde se bere jídlo se dětem spojily v pěknou mozaiku taky díky návštěvám na farmách. První byla certifikovaná ekofarma Agrofyto, kde děti ochutnaly jogurt z bio mléka, prohlédli jsme si krávy a telátka, koně a většina děti poprvé viděla, jak to na takové farmě chodí.

Další farma v Břežité byla zase úplně jiná. Děti si mohly nakrmit a pohladit kozy, někteří si vyzkoušely dojení, viděli jsme králíky, rozmanité druhy slepic, husy, poníky…

Poslední návštěva u našeho budoucího dodavatele zeleniny na Hovězí.  Krmení oveček z ruky, vyorávání brambor, vyvýšené záhony a poznávání zeleniny. Vaření oběda přímo na ohni. Dýně a brambory, bylinky. S láskou tady vypěstované.

Jako každý měsíc, v každém  jídle je použita nějaká biopotravina a zelenina a ovoce místní a ze zahrádky. Taky jsme sklízeli vlastní cukety a připravovali „cukeťáky“, kořeníme bylinkami z bylinkové zahrádky, na čaj používáme vlastní bylinky. Děti s radostí mixují rozmanitá rostlinná mléka . Na přízdobu rajčátka, co děti sázeli začátkem léta.

Zpět na výpis