Nové pokrmy v našem jídelníčku a vaření s šéfkuchařem

Naši strávníci měli už tedy možnost si pochutnat na pohankovo-brokolicových placičkách s pečenou zeleninou. Toto jídlo zachutnalo, přesto příště doladíme množství zeleniny a zařadíme přílohu - pečené zeleniny bylo mnoho. Připravíme tedy pohankovo-brokolicové placičky s bramborami, pečenou zeleninu jako doplňkem a přidáme oblíbený dip domácí tatarku.

Následující týden byl ve znamení nově zařazené cizrny na paprice s kukuřičnými těstovinami, která slavila naprosto neuvěřitelný úspěch!!! Nejlépe vše vystihuje komentář maminky Olgy Chlápkové ze 3. třídy:

“Ve čtvrtek jsem měla možnost být v kuchyni při finální přípravě jedné z novinek na našich talířích - Cizrně na paprice, tentokrát s kukuřičnými těstovinami. Nadšení paní kuchařek z výsledku bych vyjádřila slovy paní kuchařky Šárky: “Je to tak dobré, že mě cizrna začne bavit!” Cítím zde velkou chuť poprat se s novou výzvou obměnit jídelníček, podpořit změnu a jít takzvaně s kůží na trh. Dnes se objevili i nadšenci, kteří si až 4x přišli přidat a paní kuchařky se tetelily chválou a úsměvy rozdávaly na všechny strany. Děkujeme a již se těšíme na příští týden.”

A v týdnu dalším nás dokonce čekalo vaření s panem šéfkuchařem Petrem Janů z firmy Bidvest. Společně s našimi kuchařkami připravili kmínovou polévku se zeleninou a cizrnou, tilápii s bylinkovou krustou na kroupovém rizotu s různobarevnými paprikami a salát coleslaw. Menu bylo moc dobré a chutnalo; bohužel ti, kteří ryby nejedí, tilápii tak nemohli ani ochutnat, což byla škoda...

A co se týče ječných krup, velkou radost nám udělala zpětná vazba od slečny ze 3. třídy, jejíž maminka popsala následující: “naše dcera přiběhla z jídelny a nadšeně vyprávěla, že tam měli nějakého šéfkuchaře a že prý nikdy nevěřila, že kroupy můžou být tááák dobrééé”. Krásné!

Přítomnost pana šéfkuchaře byla zcela jistě osvěžením pro všechny, kteří ten den přišli na oběd. Vaření s ním bylo velmi podnětné i pro naše paní kuchařky, které dostaly mnoho nových tipů a fíglů, jak pracovat s rybami, a nejen s nimi.

Další novinka ten týden byla výborná italská omáčka (tentokrát připravená se starými známými špeclemi).

Doufejme, že snahy paní kuchařek budou oceněny i u jídel, které nás čekají do konce června! Paní vedoucí a obě paní kuchařky opětovně chválíme, neboť se do nového vaření opřely s chutí a nadšením!

Náš Kruh Skutečně zdravá škola má v rámci plnění kritérií ještě cestu před sebou, ale bereme tyto úkoly jako velkou výzvu a už teď se těšíme na polovinu srpna, kdy budeme plánovat nové jídelníčky na dobu, kdy je možné vařit z velkého množství čerstvých a sezónních surovin, které budou navíc ještě cenově přijatelné...

Hanka Murphy, rodič

Zpět na výpis