Návštěva Mlýnu Janderov

Řemeslo mlynářské… Třetí třída už letos poznala práci ševce, kytaráře, hvězdáře a dalších skvělých lidí a nyní měli možnost nahlédnout, co všechno obnáší práce mlynáře.

Vybrána byla návštěva Mlýnu Janderov, který se nachází v dobré dojezdové vzdálenosti od naší školy.

Hned na začátku se děti dozvěděly, co se objeví, když zrno pšenice rozkousnete napříč (tvar srdíčka) a jaký je rozdíl v tvrdosti zrna pšenice a žita.  Průvodce, pan Schaffer, vyprávěl dětem i o historii mlynářství, kdy se dozvěděly mnoho zajímavých informací. V další části pak měli všichni možnost se podívat do všech pater provozu.

První zmínka o mlýnu Janderov je už z konce doby husitské, písemný záznam o něm pak až z roku 1570.

Mlýn zpracovává klasické suroviny pšenici, žito a ječmen původní technologií mletím na válcových mlecích stolicích. Obiloviny pochází z okruhu zhruba 50 km od mlýna.

Hanka Murphy, rodič

Návštěva Mlýnu Janderov 1Návštěva Mlýnu Janderov 1Návštěva Mlýnu Janderov 1Návštěva Mlýnu Janderov 1Návštěva Mlýnu Janderov 1Návštěva Mlýnu Janderov 1Návštěva Mlýnu Janderov 1Návštěva Mlýnu Janderov 1Návštěva Mlýnu Janderov 1Návštěva Mlýnu Janderov 1Návštěva Mlýnu Janderov 1Návštěva Mlýnu Janderov 1
Zpět na výpis