Jak jsme zpracovávali bio rakytník
V září jsme se s dětmi ze třídy Berušek pustili do zpracování přebytků bio rakytníku, který jsme dostali od rodičů našich dětí. A protože se celý měsíc zajímáme o podzimní úrodu, její druhy, o to, kde co roste a jak ji lze zpracovat a využít, rádi jsme využili této nabídky a pustili jsme se do práce. Děti otrhávaly kuličky rakytníku a tím protrénovaly nejen jemnou motoriku, ale také svoji trpělivostJ. Otrhané kuličky jsme společně odšťavnili a vzniklou šťávu jsme zakonzervovali cukrem. Hotový sirup jsme slili do lahví, které jsme uložili v lednici pro pozdější využití. Nezapomněli jsme však také ochutnat a byla to velká dobrota. Berušky ochutnávaly čerstvé kuličky i během otrhávání, a ty jim i přes svoji kyselost moc chutnaly. Při tom jsme se dozvěděli, že rakytník obsahuje spousty důležitých a prospěšných látek pro náš organismus, jako je třeba vitamín A, C, B , K a omega mastné kyseliny, a prospívá tak našemu tělu. Vytvořili jsme si tak vitamínovou „bombu“, kterou si zpříjemníme sychravé podzimní dny a podpoříme tak naši imunitu.