Jak jsme zpracovávali bio rakytník

20. 10. 2025

V září jsme se s dětmi ze třídy Berušek pustili do zpracování přebytků bio rakytníku, který jsme dostali od rodičů našich dětí.  A protože se celý měsíc zajímáme o podzimní úrodu, její druhy, o to, kde co roste a jak ji lze zpracovat a využít, rádi jsme využili této nabídky a pustili jsme se do práce. Děti otrhávaly kuličky rakytníku  a tím protrénovaly nejen  jemnou motoriku, ale také svoji trpělivostJ. Otrhané kuličky jsme společně odšťavnili a vzniklou šťávu jsme zakonzervovali cukrem. Hotový sirup jsme slili do lahví, které jsme uložili v lednici pro pozdější využití. Nezapomněli jsme však také ochutnat a byla to velká dobrota. Berušky ochutnávaly čerstvé kuličky i během otrhávání, a ty  jim i přes svoji kyselost moc chutnaly. Při tom jsme se dozvěděli, že rakytník obsahuje spousty důležitých a prospěšných látek pro náš organismus,  jako je třeba vitamín A, C, B , K  a  omega mastné kyseliny, a prospívá tak našemu tělu. Vytvořili jsme si tak  vitamínovou „bombu“, kterou si zpříjemníme sychravé podzimní dny a podpoříme tak naši imunitu.

  

Jak jsme zpracovávali bio rakytník 1Jak jsme zpracovávali bio rakytník 1Jak jsme zpracovávali bio rakytník 1Jak jsme zpracovávali bio rakytník 1Jak jsme zpracovávali bio rakytník 1Jak jsme zpracovávali bio rakytník 1Jak jsme zpracovávali bio rakytník 1Jak jsme zpracovávali bio rakytník 1Jak jsme zpracovávali bio rakytník 1
Zpět na výpis