Houstičky se záparou

22. 2. 2021

Dostali jsme od Karolíny, ze SZŠ recept na pečivo ve vlastní režii, tak jsme zkusili hned první. houstičky se záparou - Suroviny: zápara – mouka/ špaldová, žitná../ 180 g, semínka lněná, melta 1 sáček uvaříme dle návodu a horké vlijeme do těsta, voda 600 ml. Těsto – zápara vše + celozrnná mouka 660 g, drcený kmín 2 čajové lžičky, sůl 14 g, voda /trochu na rozdělání kvásku/, rýžový sirup 4 čajové lžičky, droždí 37 g, olivový olej 120 ml Příprava: v trošce vody se 4 lžičkami rýžového sirupu rozděláme kvásek a necháme chvilku v teple stranou. Uvaříme hrnek melty, odvážíme mouku na záparu a směs semínek. Do směsi mouky se semínky vlijeme horkou meltu a vařící vodu a promícháme. Poté připravíme těsto – do celozrnné mouky přidáme kmín, sůl a olej a vedle připravený kvásek. Promícháme a přidáme již hotovou záparu – všechno důkladně prohněteme, nadělíme na 90 ti gramové kousky, vykoulíme a klademe na pečícím papírem vyložený plech./cca 19 kousků/. Na plechu necháme 10 minut kynout, poté v každé houstičce uděláme drážku/= hluboký zářez / a necháme dalších 10 minut kynout. Pak už jenom oba plechy vložíme do předehřáté trouby /190 stupňů/ a pečeme cca 50 minut. Po poklepu by houstička měla znít dutě. A zní dutě a chutná znamenitě.

Zpět na výpis