Houstičky se záparou

22. 2. 2021
Mateřská škola Louny, Fügnerova 1371

Dostali jsme od Karolíny, ze SZŠ recept na pečivo ve vlastní režii, tak jsme zkusili hned první. houstičky se záparou - Suroviny: zápara – mouka/ špaldová, žitná../ 180 g, semínka lněná, melta 1 sáček uvaříme dle návodu a horké vlijeme do těsta, voda 600 ml. Těsto – zápara vše + celozrnná mouka 660 g, drcený kmín 2 čajové lžičky, sůl 14 g, voda /trochu na rozdělání kvásku/, rýžový sirup 4 čajové lžičky, droždí 37 g, olivový olej 120 ml Příprava: v trošce vody se 4 lžičkami rýžového sirupu rozděláme kvásek a necháme chvilku v teple stranou. Uvaříme hrnek melty, odvážíme mouku na záparu a směs semínek. Do směsi mouky se semínky vlijeme horkou meltu a vařící vodu a promícháme. Poté připravíme těsto – do celozrnné mouky přidáme kmín, sůl a olej a vedle připravený kvásek. Promícháme a přidáme již hotovou záparu – všechno důkladně prohněteme, nadělíme na 90 ti gramové kousky, vykoulíme a klademe na pečícím papírem vyložený plech./cca 19 kousků/. Na plechu necháme 10 minut kynout, poté v každé houstičce uděláme drážku/= hluboký zářez / a necháme dalších 10 minut kynout. Pak už jenom oba plechy vložíme do předehřáté trouby /190 stupňů/ a pečeme cca 50 minut. Po poklepu by houstička měla znít dutě. A zní dutě a chutná znamenitě.

Zpět na výpis

Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací