Domácí dobroty
Domácí dobroty
Zúčastnily jsme se školení ve Skutečně zdravé škole v Ekocentru Na Pasece na Velíkové. Inspirovaly jsme se tamními zásobami a rozhodly se obměnit sklad potravin v našem Rehabilitačním stacionáři tak, aby lépe vyhovoval potřebám našich dětí s handicapem. Snahou bylo zaměřit se na zajištění zdravé a chutné stravy, která je zároveň přizpůsobena individuálním požadavkům dětí, včetně těch, které potřebují mixovanou stravu.
Domácí zavařeniny
Naše kuchařky se pustily do přípravy domácích zavařenin, vyrobily domácí meruňkovou a mirabelkovou marmeládu. Zkoušely jsme též marmeládu z květů černého bezu. Používáme čerstvé sezónní ovoce, které je zdrojem vitamínů a minerálů. Díky absenci konzervantů a umělých sladidel jsou naše zavařeniny nejen zdravější, ale i chuťově bohatší.
Nakládaná zelenina
Další významnou změnou bylo zavedení nakládané zeleniny. Využíváme tradiční receptury, které zachovávají přirozenou chuť zeleniny. Naše kuchařky naložily domácí kyselé okurky, zkoušely též pažitkové pesto a čalamádu z červené řepy.
Kompoty a přesnídávky
Barča s Marcelkou také zavařily ručně nasbírané ovoce na domácí kompoty (švestkový, meruňkový, dýňový a jablíčkový) a též speciální přesnídávky – švestkovo-jablečnou a banánovo-jablečnou, které jsou jemně mixované a obohacené o potřebné živiny.
Vyrobily také domácí švestková povidla.
Každé dítě je jedinečné a má své specifické potřeby. Proto se snažíme přistupovat individuálně a upravovat stravu podle zdravotních požadavků každého dítěte. Používáme minimum cukru a zaměřujeme se na zachování přirozené sladkosti ovoce. Přesnídávky jsou oblíbené zejména u našich dětských pacientů.
Obměna skladu potravin přinesla do našeho Rehabilitačního stacionáře svěží vítr. Naše děti i personál si pochvalují chutnější a zdravější pokrmy, které jsou připravované s ohledem na kvalitu a výživovou hodnotu. Tento krok je součástí naší širší snahy o poskytování péče, která jde ruku v ruce s podporou zdravého životního stylu.
Lucie Maňásková


