Audit zbytků jídla ve školní jídelně
V pořadí třetí a čtvrtý audit zbytků jídla ve školní kuchyni:
Jídelníček 8. 10. 2024
* gulášová polévka
* vepřové na kmíně, dalmatinské rizoto
* voda, ovocný čaj
Auditu se zúčastnilo 81 strávníků. Množství použitých surovin/potravin na přípravu oběda bylo 51,8 kg. Do auditu se zapojili žáci 5. a 8. ročníku, kteří měli na starost sběr zbytků a dotazováním zjišťovali jak jídlo chutnalo. Ve většině případů jídlo chutnalo a všechno bylo snězeno, výjimečně vraceli zbytky jídel z důvodu velké porce nebo neměli takový hlad. Ve zbytcích se vrátilo 5,2 kg. Oproti auditu z loňského školního roku se snížilo plýtvání jídlem o 13, 6 %.
Jídelníček 27. 2. 2025
* jemná zeleninová polévka
* rajská omáčka s masovými kuličkami, těstoviny
* voda, voda s ovocem
Auditu se zúčastnilo 70 strávníků. Na přípravu oběda bylo potřeba 47,2 kg surovin/potravin. Oběd byl velmi chutný, dětem velice chutnal, od toho se odvíjelo i množství zbytků. Na talířích děti odnášely opravdu velmi málo, nebo byly talíře prázdné.Ve zbytcích se vrátilo 4,5 kg tj. 9,5 %. Plýtvání jídlem se snížilo o další 2,36 %. Z těchto čísel je patrné, že žákům složení a prezentace pokrmů vyhovuje čím dál tím více. Žáci si postupně zvykají na zapojení čerstvých surovin, zeleniny i netradičních příloh.
Pokud chceme snížit zbytky v jídelně, je nutné si uvědomit jak velký problém to je, co všechno si způsobujeme vytvářením odpadů a jak to lze omezit. V rámci hodin prvouky, vlastivědy, přírodovědy a i v jiných předmětech se těmto tematům věnujeme, vedeme s žáky motivační hovory ke zlepšení jejich stravovacích návyků.