Africké menu

Recepty africké kuchyně – kontinent rozmanitých chutí

Africká kuchyně podléhá mnoha různým vlivům, a tak můžete v každé části tohoto kontinentu ochutnat něco docela jiného. Na severu Afriky žije hodně Arabů, proto je i zdejší gastronomie ovlivněna jejich chutěmi. Kuskus, šavarma, falafel a z koření šafrán nebo směs ras el-Hanout jsou zde zcela běžné.

V subsaharské Africe je nejkonzumovanější věcí fufu, tenká, chuťově nevýrazná placka z kukuřičné mouky, která se jí jako příloha. Tradiční jídla v jednotlivých státech se pak liší podle toho, co se u nich urodí; například pro Nigérii jsou typické batáty neboli sladké brambory. V celé oblasti se hodně pije palmové víno.

Napadlo by vás, že i v Africe byste si mohli dát vídeňský řízek a pivo? Určitě to platí o Namibii, která bývala německou kolonií, a je tedy kuchyní našich sousedů velmi ovlivněná. V Jihoafrické republice se hodně griluje, místní specialitou je ale také sušené kořeněné maso zvané biltong. V Africe jsou rovněž zvyklí jíst housenky, červy a třeba i sušené kravské kůže. Jakkoliv podivně to zní, všechno je lepší, než umřít hlady.

Mahshi cromb - plněné zelné listy směsí rýže (egyptský recept)

Kebaby z mletého masa

Berbere - Etiopie - kombinace koření - chili, česnek ,zázvor ,kmín, koriander, skořice atd.

Fata - Eritrea - ostrý rajčatový salát s chlebem a kořením, jogurtem

Mazagran - Alžírsko - silná káva s ledem

Maakouda - Maroko a Alžírsko - bramborové placky s masem, sýrem

Gatsby - JAR - Kapské Město -známý sendvič s masem a hranolky a piri piri omáčkou

Harsha - Maroko- oblíbený chleba ze semoliny, másla, mléka, kypřícího prášku a soli

Fricassee - Tunisko - tradiční sendvič s vejci, tuňákem, humusem, olivami, harissou, brambory

Githeri - Kiambu oblast - Keňa - jídlo z fazolí a kukuřice, cibulí, rajčaty a masem

Shiro - Etiopie -dušené maso s cizrnou ,česnekem, zázvorem, cibulí a chilli, podává se s chlebem injera

Malva Pudding - JAR -tradiční sesert s krémem,meruňkovým džemem,podává se teplý se zmrzlinou

Poulet DG - Kamerun - drůbež s banány a zeleninou

Kitcha - Etiopie - nekynuté placky pečené na pánvi

Bazin - Libye -typický nekynutý chleba hodně slaný, hutný

Khobz - Maroko- tradiční kulatý chleba může být s příchutěmi

Genfo - Etiopie - hustá kaše často na snídani, s kořením

Cabidela - Angola-portugalské jídlo z rýže a drůbeže, s červeným vínem

Domoda- Gambie -tradiční jídlo dušené oříšky s masem nebo bez s rýží, se zeleninou

Thieboudienne - Saint Louis Senegal - tradiční jídlo z ryby a zeleniny a rýže,rajčatovou omáčkou

Bessara - Maroko- fazolová kaše nebo polévka s česnekem a dalším kořením,podává se s chlebem

Mechouia Salad - Tunisko - salát z cibule,rajčat,česneku, s vejci, tuňákem

Yassa- Senegal - kuřecí yassa, národní jídlo,kuře marinované v citronu a hodně cibule

Waakye - Ghana -fazole, rýže, pečené banány

Kulwa - Eritrea - jednoduché jídlo ze skopového nebo hovězího masa s kořením berbere,ghí,rajčaty,cibulí

Mchicha - Tanzánie -nejoblíbenější jídlo, vegetariánské ze zeleniny, kokosu, oříškovým máslem, s ugali kaší

Moin moin- Nigérie jídlo z fazolí ,cibule,hrachu,pepřem

Roosterkoek- JAR - grilovaný dort na uhlí, z mouky, droždí, soli, cukru, oleje a vody, malé kuličky

Fufu - Ghana -složitá příprava z kasasay, banánů, malé kuličky se dají do omáčky s masem

Baghrir - Maroko - měkká palačinka ze semoliny, kynuté těsto, podává se s džemem nebo sirupem

Cachupa - Kapverdy - kukuřice a fazole, zelenina, maso, klobásy nebo tuňák a koření

Tibs - Etiopie - smažené maso a zelenina, různé varianty

Ndolé - Kamerun - národní jídlo oříšky, zelené listy a semínka z melounu, s masem nebo rybou, s bobolo se podává

Attiéké - Pobřeží slonoviny - tradiční kuskus s kořeny kassavy,s cibulí,rajčaty,grilovaným kuřetem nebo rybou

Teff -Etiopie - stará bezlepková obilnina plná vitamínů,  jedna z nejstarších obilovin různé barvy

Ugali - Tanzánie jedinečná hustá polenta z kukuřice, koule s dírou, jí se lžící a k dušenému masu

Maharagwe- Afrika -oblíbené jídlo z červených fazolí vařených v kokosovém mléce a s kořením

Chakalaka - JAR - kořeněné jídlo z rajčat,fazolí,cibule,pepřem chilli, zázvorem, typické z JNB,nyní jako příloha

Suya - Nigérie původně od kmene Hausa, kousky hovězího nebo kuřecího masa hodně kořeněné, grilované

Jollof Rice - Nigérie - národní jídlo, rajčatová omáčka, rýže, cibule, pepř, sůl + maso a další

Wat - Etiopie - národní jídlo, pálivá omáčka s kořením, může být s hovězím, kuřecím, zeleninou, rybou, ostré jídlo

Peri Peri Chicken - Mozambik - grilované kuře s pálivou omáčkou z kokosu, marinované kuře,pepř- piri

Shawarma - Egypt a další země - marinované maso, pečené -podobné kebabu, jehněčí, krůtí, hovězí, kuřecí nebo mix

Kunafah - Egypt a další země - dvě plněné placky sýrem s kořením, sirupem, citronovou šťávou

Hummus - Egypt - Afrika -umixovaná ciznra, tahini pasta,citron,česnek

Braai - JAR - tradiční grilování s ohněm, různá masa a klobásy

Kuskus je základní potravina v severní Africe- semolina

Africké menu 1Africké menu 1Africké menu 1
Zpět na výpis