V září vaříme s ... Rodinnou farmou Částkov
V září si pro vás tedy v našem pravidelném měsíčním seriálu Vaříme s ... připravila recept paní farmářka Simona Hrochová, která s rodinou hospodaří na Rodinné farmě Částkov a je odbornicí na slovo vzatou nejen v pěstování zeleniny a ovoce ekologickým způsobem, ale také je i výbornou kuchařkou, pekařkou a cukrářkou. V jejím receptu můžete vyzkoušet např. dýni Sweet potato či Pink banana (viz foto). Pěstované ingredience pocházejí přímo z Rodinné farmy Částkov, použitý čerstvý farmářský sýr pak z farmy Lipina – vyzkoušejte tedy skutečně zdravé čerstvé a sezónu respektující jídlo, které jistě ocení celá vaše rodina.
Minibrambůrky se sugem a grilovanou dýní Sweet potato
(pro 4 – 5 osob)
Suroviny:
- Sugo – 1 kg masitých rajčat, 150 g škrobové dýně (Hokkaidó, Pink banana, Crown prince atd.), cibule, česnek, olivový olej, himlájská sůl, rozmarýn
- Malé brambůrky, kmín, sůl.
- Dýně Sweet potato (nebo jakákoliv jiná, která obsahuje vice škrobu), slunečnicový olej, sůl.
- Kvalitní sýr (čerstvý farmářský nebo parmazán či mozzarellu)
Postup:
- Sugo: na olivovém oleji orestujeme cibulku, přidáme pokrájená rajčata, dýni a snítku rozmarýnu, lehce podlijeme a dusíme asi 15 minut, poté přidáme plátky česneku, osolíme a ještě 5 minut podusíme. Nakonec vše rozmixujeme a dle chuti dosolíme, popř. opepříme.
- Brambory i se slupkou uvaříme v osolené vodě s kmínem.
- Dýni rozkrojíme, vydlabeme semínka a oloupeme, nakrájíme na měsíčky a na lžíci oleje ogrilujeme.
Na talíř dáme brambůrky se sugem a poklademe grilovanou dýní a až nyní ji osolíme. Posypeme oblíbeným sýrem. Podáváme třeba se salátem z čínského zelí se zálivkou z jablečného octa, olivového oleje, soli a medu, posypaného slunečnicovými semínky.
Autorka receptu: Simona Hrochová
Rodinná farma Částkov z Pardubického kraje je jednou z našich Skutečně zdravých dodavatelů a zároveň je to také ověřená vzdělávací farma, kde se loni v září konal Vzdělávací den pro děti z MŠ a ZŠ z blízkého okolí. Na video z průběhu exkurzí se můžete podívat zde:
Paní farmářku Simonu osobně potkáte v sobotu 8. září na Dožínkách na Letné, kde si budete moci zakoupit jejich letošní produkci. A pokud někdy zavítáte do Chrudimi, navštivte jejich rodinné Bistro Feast.
Hanka Murphy, koordinátorka v Pardubickém kraji