Online konference Sůl nad zlato?

24.02.2022 | 14:30 - 16:30
Online platforma ZOOM

Důsledky přesolování pokrmů školního stravování a jak se jich vyvarovat

Pro koho: vedoucí a pracovníky školních jídelen, vedení mateřských a základních škol, tvůrci politik v oblasti veřejného stravování.

Proč bych se měl účastnit: dozvíte se, jaké zdravotní důsledky může mít nadměrná konzumace soli, ve kterých potravinách se sůl skrývá, dozvíte se výsledky Monitoringu solení v desítkách škol a jaké technologické postupy přípravy pokrmů používat, abyste snížili množství soli, budete se inspirovat příklady ze škol, kde si s přemírou soli poradili. 

Cena: zdarma pro Skutečně zdravé školy, ostatní 1 000 Kč za neomezený počet účastníků ze školy. 

Registrace: na konferenci se registrujte vyplněním tohoto formuláře

Sledovat konferenci můžete z počítače, notebooku, tabletu či chytrého telefonu odkudkoli, nejen ze školy. 

Program:

14:30 – 14:35   

Uvítání účastníků, Tom Václavík, Skutečně zdravá škola, z.s.

14:35 – 14:55   

Nesolte mu to!

Nadlimitní denní dávku soli mají v České republice již batolata. Vyšší množství soli je zátěží pro dětské srdce a cévy a způsobuje pak výskyt vysokého krevního tlaku u čím dál více mladších pacientů. Ukážeme si, ve kterých potravinách se skrývá zbytečně vysoké množství soli a jak sůl v jídelníčku dítěte co nejvíce omezovat. 

MUDr. Marie Skalská, Pro Fit Institut

14:55 – 15:20   

Zvažte to!

Většina školních jídelen přesoluje pokrmy pro dětské strávníky. Téměř všechny školní jídelny NEVÁŽÍ množství soli ani ji nijak neodměřují, přetrvává dochucování pomocí instantních výrobků. V  prezentaci ukážeme data z Monitoringu solení ve školních jídelnách a doporučíme, jak množství soli v pokrmech snížit bez toho, abyste snížili chutnost, ukážeme si také alternativy soli.

Dagmar Sedlářová, lektorka Skutečně zdravé školy

15:20  - 15:50

Rozumné solení z pohledu orgánu ochrany veřejného zdraví

Hledání cesty k rozumnému solení ve školních jídelnách zaměstnává i hygienické stanice, zejména odbor hygieny dětí a mladistvých, který spolupracuje se Státním zdravotním ústavem – Centrem zdraví, výživy a potravin v Brně. Zkušenosti z pilotní ověření přímého okamžitého měření soli v polévkách podávaných ve školních jídelnách mohou být inspirací a cestou ke zlepšení situace.  

Mgr. Ivana Lukašíková, ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých, Krajská hygienická stanice Zlínského kraje

15:50 – 16:30

Příklady dobré praxe ze školních jídelen

  • Sůl nad zlato: bez soli nelze vařit, ale všeho moc škodí. Solme vědomě a opatrně, ale jak na to? Základy z vlastní praxe: proškolený a informovaný personál, plánování jídelníčků, využívání základních surovin, moderních technologií, dochucování bez dochucovadel, kontrola. Zaměříme se také na praxi v mateřských školách. 

Marie Rucká, 5 let praxe jako vedoucí Zdravé školní jídelny

  • 7 let zkušeností a řešení překážek vaření zdravé stravy dětem: spolupráce s dietology a specialisty – zaměření na dochucování pokrmů, specifika dochucení jídel pro děti, zaškolování kuchařského týmu, tvorba menu bez alergenů, normy v informačním systému zajišťující přesnou komunikaci alergenů rodičům, hodnocení jídel strávníky, komunikace s dětmi, rodiči a školou. 

Ing. Pavel Komárek, jednatel, Inspirace - zařízení školního stravování s.r.o.

Závěrečná diskuse, shrnutí výstupů konference


Zpět na výpis
close

Přihlášení pro registrované školy

Přihlašte se stejnými údaji jako do administrace vaší školy na tomto webu. Vaše údaje budou automaticky předvyplněny.