Online konference Stravování, duševní zdraví a wellbeing dětí a žáků

20.10.2022 | 15:30 - 17:30
Online platforma ZOOM

Pro koho: konference je určena pro vedení škol, učitele v mateřských, základních a středních školách, vedoucí a pracovníky školních jídelen, odborníky na stravování a duševní zdraví dětí, rodiče.  

Cíl konference: Cílem konference je představit klíčové aspekty vlivu výživy na duševní zdraví a na udržení psychické i sociální pohody dětí. Souvislosti mezi výživou a duševním zdravím jsou doloženy řadou studií. Na zdraví mozku má kvalita výživy zásadní vliv. Bez zajištění kvalitní výživy a vytvoření zdravých stravovacích návyků není možná prevence ani léčba duševních nemocí. Konference chce rozproudit debatu o možnostech zlepšení primární prevence duševních onemocnění dětí a mládeže představením základních vědomosti o duševním zdraví především v souvislostech mezi duševním zdravím a výživou. Představí také praktické příklady vzdělávání o jídle a jeho dopady na wellbeing dětí.

Proč bych se měl účastnit: Dozvíte se, co to je wellbeing a jak je důležitý pro všechny aktéry ve vzdělávání. Získáte základní informace o vlivu stravy na duševní zdraví a rozvoj osobnosti. Dozvíte se, že zkvalitnění výživy a vytvářením zdravých stravovacích návyků a postojů k výživě, k vaření a stolování, má pozitivní vliv na dušení zdraví dětí.

Cena: 1 000 Kč za neomezený počet účastníků školy, zdarma pro Skutečně zdravé školy. 

Registrace: uzavřena

Program:

15:30 – 15:35   Uvítání účastníků, Tom Václavík, Skutečně zdravá škola, z.s.

15:35 – 17:30  

  • Systémový přístup k zajištění wellbeingu ve vzdělávání 

Lenka Felcmanová, místopředsedkyně České odborné společnosti pro inkluzivní vzdělávání vedoucí pracovní skupiny Wellbeing, projekt Partnerství pro vzdělávání 2030+

  • Chování, zdraví a výživa

Klíčové aspekty výživy a její role v chování, poznávání, duševním a somatickém zdraví. Vhled do toho, jak lze stravu vnímat jako součást širšího obrazu života. Přehled teoretických poznatků o spánku, cirkadiánních rytmech, energetickém metabolismu, mozkových funkcích a stresu.

Jelena Mrdalj, docentka, Ústav biologické a lékařské psychologie, Fakulta psychologie, Univerzita v Bergenu, Norsko

  • Vliv stravy na duševní zdraví dětí:

Jak a kdy se formují jídelní zvyklosti dítěte? Jak stravovací návyky ovlivňují jeho psychické nastavení? Jakou roli hraje psychické nastavení dítěte, „životní styl“ rodiny a společnost při vzniku poruch příjmu potravy?  Jak poruchám příjmu potravy předcházet, kdy je nutné zpozornět? 

Mgr. Jana Divoká, psychoterapeut a pedagog

  • Vzdělávání o jídle a wellbeing dětí v každodenním životě školy.

Dr Jason O’Rourke, ředitel, Washingborough Academy, Velká Británie

Zahraniční prezentace budou v angličtině s českými titulky. 


Zpět na výpis