Online konference Co trápí školní jídelny?

26.05.2022 | 14:30 - 17:00
Online platforma ZOOM

Termín: čtvrtek 26. 5. 2022, 14.30 – 17.00

Kde: online – aplikace ZOOM. Odkaz zašleme všem registrovaným v den webináře. 

Pro koho: vedoucí a pracovníky školních jídelen, vedení mateřských a základních škol.

Proč bych se měl účastnit: konference vám poskytne odpovědi na velmi časté dotazy a výzvy: Mohou rodiče přijít ochutnat oběd? Mohu pozvat žáky do školní kuchyně na exkurzi? Mohu nakupovat čerstvé produkty od drobných pěstitelů? Mohu využívat v kuchyni výpěstky ze školní zahrady? Jak žáky a rodiče více zapojit do práce školní kuchyně? 

Cena: 1 000 Kč za neomezený počet účastníků školy, zdarma pro Skutečně zdravé školy. 

Registrace: na konferenci se registrujte vyplněním tohoto formuláře.

Program: program nadále upřesňujeme

14:30 – 14:35   Uvítání účastníků, Tom Václavík, Skutečně zdravá škola, z.s.

14:35 – 14:55   

Představení aktuálního vývoje v projektu Máme to na talíři a není nám to jedno

Mgr. Alexandra Košťálová, Státní zdravotní ústav, Renata Lukešová, Český gastronomický institut

14:55 – 15:25   

Možnosti a rizika využívání potravin od drobných pěstitelů, chovatelů, rodičů nebo ze školní produkce v rámci školního stravování a možnosti jejich uchování na delší dobu. Příspěvek shrnuje aktuální pohled na danou problematiku z hlediska hygienických předpisů. Týká se podmínek, za kterých může školní jídelna využívat rostlinné a živočišné produkty od drobných pěstitelů a chovatelů. Dále řeší, zda lze do školního stravování, jako dar přijmout již zpracované produkty (např. marmelády, sirupy, šťávy či mošty) nebo za jakých podmínek může využívat vlastní výpěstky ze školní zahrady nebo vejce z vlastního chovu nosnic. Poslední část se týká možného zpracování sezónních produktů pro pozdější využití ve školním stravování (účinné a bezpečné možnosti konzervace potravin).

Ing. Kateřina Pilařová, Krajská hygienická stanice Středočeského kraje, vedoucí Oddělení hygieny dětí a mladistvých

15:25 – 15:45

Jak zapojit žáky do spolupráce se školní jídelnou, zapojení do komunity, jídelna otevřená rodičům.

Renata Knapovská, vedoucí školní jídelny, Základní škola a Mateřská škola České Libchavy

15:45 – 16:05

Zkušenosti z Táborska - Oběd na farmě: Společně se základní a mateřskou školou v Malšicích jsme zahájili program, který má za cíl přiblížit dětem farmářské produkty a život na farmě. Jsme přesvědčeni, že nejdůležitější je zasáhnout čichové, hmatové a celkově smyslové vjemy dětí. Podojit krávku, pohladit kůzlátko a pocítit vůni sena. Pozvali jsme děti na dvě malé farmy u Tábora. Děti pomáhaly se získáním surovin, ze kterých jsme uvařili oběd. Pro všechny zúčastněné byla tato akce smysluplná, proto se chceme podělit o zkušenosti z ní nabyté.

Jan Čulík 

16:05 – 16:25

Propojení školní zahrady se školním stravováním a vzděláváním dětí - zkušenosti s chovem křepelek na školní zahradě a využití křepelčích vajíček při vzdělávání i stravování v mateřské škole; proces výroby pampeliškového medu ze školní zahrady; tvorba salátu s dětmi jako příprava na Zahradní slavnost s farmářskými trhy naší školní zahradě.
Ing. et Bc. Olga Golasová (učitelka) a Pavla Bracková (asistentka pedagoga), Mateřská škola Paskov

16:25 – 16:45

Jak na výběr zpracovaných potravin: důležitost správného výběru potravin, čtení etiket, jak se vyhnout nevhodným aditivům

Ing. Hana Střítecká, Ph.D., ředitelka spolku, odborný garant produktu, FÉR potravina, z.s.

Závěrečná diskuse, shrnutí výstupů konference


Zpět na výpis