Projekt School Food Climate Challenge chce inspirovat a zapojit mladé lidi, aby se stali skutečnými tvůrci změn při přechodu na udržitelný potravinový systém v Evropě.

16. 9. 2022

(Brno, 16. září 2022) Nově zahájený projekt s názvem School Food Climate Challenge, financovaný v rámci programu Erasmus+, vytvoří vzdělávací digitální nástroje pro pedagogy, aby mohli inspirovat studenty stát se skutečnými tvůrci změn v našem přechodu na udržitelný potravinový systém v Evropě. Projekt byl zahájen v září a potrvá do srpna 2024.

"Naším cílem je poskytnout učitelům vzdělávací a školicí materiály, které by mladé lidi inspirovaly k pozitivní vizi budoucnosti a nastartovaly jejich zájem o inovativní řešení, nástroje a koncepty, které nám pomohou učinit potravinové systémy v EU spravedlivými, zdravými a šetrnými k životnímu prostředí," uvedl Tom Václavík, koordinátor projektu.

Projekt bude realizovat šest partnerů ze tří zemí: Skutečně zdravá škola, z.s. (ČR), Skutočně zdravá škola (SR), DANACHDA - BILDUNG FUR NACHHALTIGKEIT (RAK) a tři školy: EKO GYMNÁZIUM BRNO o.p.s. (ČR) Střední odborná škola obchodu a služeb, Trenčín (SR) a VBS Schönborngasse Vídeň (RAK).

Anna Neumerkel ze společnosti Danachda dodala: "Greta Thunberg a hnutí Fridays for Future se dostaly do popředí zájmu mladých lidí, kteří se snaží něco změnit, a tento projekt chce zájem mladých lidí využít a pomoci jim jednat. Potraviny jsou klíčovým tématem poškozování životního prostředí a klimatických změn a je to oblast, ve které můžeme všichni sehrát pozitivní roli. Náš projekt se snaží inspirovat mladé lidi k tomu, aby se stali změnou, kterou chtějí vidět. Projekt pomůže posílit postavení škol spolu s komunitami, kterým slouží, aby se staly činiteli změny prostřednictvím udržitelnějšího výběru potravin a ekologičtějších spotřebních návyků."

Strategie EU Z pole na vidličku bude sloužit jako akční plán projektu. Jako klíčový nástroj pro změnu byly vybrány potraviny a aspekty související s potravinami, protože krize klimatu, biologické rozmanitosti, zdraví a sociální krize, kterým dnes naše planeta čelí, jsou vzájemně hluboce propojeny a udržitelné potravinové systémy mohou přinést prospěch všem čtyřem oblastem. Strategie Z pole na vidličku je jádrem evropské Zelené dohody. Komplexně se zabývá výzvami udržitelných potravinových systémů a uznává neoddělitelné vazby mezi zdravými lidmi, zdravou společností a zdravou planetou. Strategie je rovněž ústředním bodem programu Komise pro dosažení Cílů udržitelného rozvoje Organizace spojených národů.

Aktivity projektu budou zaměřeny na školy, konkrétně na učitele a studenty (14-18 let) středních škol v České republice, na Slovensku a v Rakousku. V rámci projektu bude vytvořena online platforma pro sdílení vzdělávacích a školicích zdrojů pro učitele, která poskytne znalosti o strategii Z pole na vidličku a nástroje pro rozvoj jejich dovedností a kompetencí k aktivnímu hledání místních řešení pro udržitelnost našeho potravinového systému.

Klíčovou aktivitou bude výzva Young Food ChangeMakers Challenge - výzva k akci pro školy a studenty, aby ve své školní komunitě naplánovali a realizovali projekty, které by nějakým způsobem řešily největší potravinové problémy současnosti a pomohly tak dosáhnout jedné z priorit strategie Z pole na vidličku.

"Studenti a mladí lidé hrají významnou roli při utváření budoucnosti potravinových systémů v EU. Výzva Young Food Change Makers Challenge povzbudí studenty, aby přišli s nápady, které podnítí inovace pro udržitelný zemědělsko-potravinářský hodnotový řetězec v EU, a uplatnili je ve svých školních komunitách," říká Tereza Hubáčková ze společnosti Skutočně zdravá škola.

Kontakty:

Zpět na výpis