Základní škola a mateřská škola, Ostrava-Hrabůvka, Mitušova 16, příspěvková organizace, odloučené pracoviště MŠ Mitušova 6

Informace

Mitušova1506/16
70030 Ostrava
Moravskoslezský kraj

https://www.msmitusova6.cz/

Postup v programu

Angažovanost a kultura stravování

Na naší školce funguje Akční skupina pro zdravé stravování, která přezkoumala kulturu stravování ve školce a dohodla se na svých dalších aktivitách.
S rodiči a dětmi konzultujeme možnosti zlepšení stravování.
Rodiče jsou informováni o složení pokrmů ve školní jídelně a o aktivitách programu Skutečně zdravá školka.
Respektujeme potřeby strávníků se specifickou dietou tím, že jim školní jídelna umožní ohřátí z domu doneseného dietního pokrmu.
Při úklidu v prostorách školy a mytí nádobí ve školní jídelně/kuchyni jsme zahájili přechod na ekologicky šetrné čisticí a mycí prostředky.

Kvalita jídla a místo jeho původu (ve spolupráci s naší školní jídelnou)

Jídla podávaná dětem neobsahují žádné nežádoucí přísady a minimalizujeme používání polotovarů.
Alespoň 75 % všech pokrmů je vyrobeno z čerstvých, nezpracovaných surovin či potravin.
Čerstvé, předem nezpracované suroviny a potraviny nakupuje jídelna od pěstitelů, chovatelů a výrobců s provozovnou ve vlastním nebo sousedním kraji, pokud jsou dostupné.
Pokrmy v jídelním lístku odrážejí sezónnost a všechny sezónní suroviny jsou v jídelníčku jasně označeny.
V mateřské škole nebo na webu školky jsou k dispozici informace o původu použitých potravin.
Pracovníci školní jídelny se zapojují do vzdělávacích a osvětových akcí a jsou alespoň jednou ročně vzděláváni v oblasti zdravé výživy a vaření.
Děti a pracovníci mateřské školy mají přístup k pitné vodě dle svých potřeby po celý den pobytu ve školce.
Doslazované nápoje jsou nahrazeny nápoji neslazenými.
Školní jídelna mateřské školy absolvovala vzdělávací a informační seminář Analýza školní jídelny a přijala z ní vyplývající doporučení.

Vzdělávání o jídle a stravování

Výuka o jídle, základech zemědělství a zásadách zdravé výživy je součástí školního vzdělávacího programu.
Všechny děti mají možnost účastnit se činností spojených se vzděláváním o základech vaření.
Zahájili jsme kroky vedoucí k vytvoření školní zelinářské zahrady a pracujeme na začlenění aktivit na zahradě do školního vzdělávacího programu.
V rámci výuky pořádáme každoroční návštěvy farem.

Místní společenství a spolupráce

Každoročně pořádáme pro děti, rodiče a veřejnost akce na téma zdravé stravování.
Aktivně se snažíme zapojit rodiče dětí do našich pěstitelských a kulinářských aktivit.
13/20

Angažovanost a kultura stravování

Školská rada či vedení mateřské školy odsouhlasilo Plán podpory zdravého stravování a stanovilo kroky a harmonogram k jeho naplnění.
Děti se stravují v příjemné a klidné atmosféře tak, aby měly dostatek času si jídlo vychutnat
Při úklidu v prostorách školy a mytí nádobí ve školní jídelně/kuchyni jsou používány jen ekologicky šetrné čisticí a mycí prostředky.

Kvalita jídla a místo jeho původu (ve spolupráci s naší školní jídelnou)

Minimálně 50 % (v účetní hodnotě) nakoupených čerstvých, nezpracovaných surovin a potravin pochází od pěstitelů a chovatelů s provozovnou ve vlastním nebo sousedním kraji
Minimálně 5 % surovin (v účetní hodnotě) pochází z kontrolovaného ekologického zemědělství – bioprodukt nebo biopotravina.
Kuřecí maso pochází z vysoce šetrných chovů nebo alespoň 10 % pochází z ekologických chovů.
Pro přípravu pokrmů jsou přednostně používána vejce z volných výběhů (značeno „1“).
Ve školní jídelně jsou podávány přednostně sladkovodní ryby z chovů v ČR a mořské ryby a plody z udržitelných zdrojů, pokud jsou dostupné.

Vzdělávání o jídle a stravování

Pro pěstování plodin na školní zahradě používáme pouze ekologicky šetrné postupy.
Alespoň jednou ročně děti s pedagogy připraví pokrm ze surovin, které sami vypěstovali na školní zahradě.

Místní společenství a spolupráce

Aktivně povzbuzujeme děti a jejich rodiče, aby pěstovali zeleninu a ovoce na vlastních zahrádkách a doma připravovali pokrmy z čerstvých surovin.
Pomáháme rodičům vzdělávat se v oblasti zdravé výživy dětí.
0/12

Angažovanost a kultura stravování

Ve spolupráci s dodavateli surovin pro školní jídelnu se snažíme minimalizovat objem biologického odpadu.

Kvalita jídla a místo jeho původu (ve spolupráci s naší školní jídelnou)

Minimálně 80 % (v účetní hodnotě) nakoupených čerstvých, nezpracovaných surovin a potravin pochází od pěstitelů a chovatelů s provozovnou ve vlastním nebo sousedním kraji.
Minimálně 10 % surovin (v účetní hodnotě) pochází z kontrolovaného ekologického zemědělství.
Při přípravě jídelníčků podporujeme zdravou, vyváženou a udržitelnou výživu mj. tím, že upřednostňujeme vyšší zastoupení zeleniny a menší množství masa.

Vzdělávání o jídle a stravování

Pro přípravu pokrmů jsou používána pouze vejce z volných výběhů (značeno „1“) nebo z ekologických chovů („0“).
Děti a jejich rodiče se účastní praktických činností pořádaných na místních farmách.

Místní společenství a spolupráce

V naší mateřské škole se o zdravém stravování a vaření vzdělávají i rodiče dětí a veřejnost.
0/7

Blog

  • Zdravé narozeninové bonbóny

    04. 04. 2022

    Naše maminky už ví, že nejlépe našim dětem chutná sušené ovoce a bez problému tak nahradí jiné bonbóny. Narozeninový talíř nám moc chutnal :)

    Celý článek
  • sušené banány :)

    21. 03. 2022

    Jídlem neplýtváme! ze zbytku banánu ze svačinky si uděláme zdravé sušené bonóny :) Každá třída má možnost si pomocí sušičky na ovoce usušit svoje dobroty :)

    Celý článek
  • Naše zdravé domácí džusy :-)

    21. 02. 2022

    Na každé třídě mají děti odšťavňovač, ze kterého si kdykoliv s pomocí paní učitelek můžou udělat zdravý džus třeba z ovoce a zeleniny, která zbyla po svačince....

    Celý článek
  • Zdravé nepečené cukroví z vloček

    20. 12. 2021

    Vločkové cukroví? Není vločka jako vločka :) Z másla, vloček a tmavého cukru jsme si společně vyváleli zdravé a chutné kuličky :)

    Celý článek
  • Duhový pokus

    15. 10. 2021

    Děti se samy přesvědčily, jak vlastně vypadá umělé barvivo a co asi udělá takový bonbón v jejich bříšku. Pověděli jsme si ale, jak a z čeho se vyrábí zdravá varianta...

    Celý článek
  • Farmářský stánek

    14. 09. 2021

    V rámci projektového dne s rodiči jsme uspořádali i farmářský stánek, na kterém si rodiče a příbuzní mohli koupit produkty z bylin, které děti samy vypěstovaly na záhoncích...

    Celý článek
  • Výlet na Kozí farmu

    13. 09. 2021

    Na farmě jsme si to moc užili. Viděli jsme různá zvířátka, a dozvěděli se, jak se o ně starat. Krom koziček také, koně, krávu, slepice, kachny, husy, psa i kočku....

    Celý článek
  • Jarní sázení zeleniny

    30. 05. 2021

    Tento rok je jaro velmi studené. I přes chladné dny jsme však věděli, že je nutné zasadit zeleninu, abychom ji zase na podzim mohli posbírat. Děti měli pěkně rozdělenou...

    Celý článek
  • Zdravá strava z naší zahrádky

    15. 03. 2021

    Děti z naší mateřské školky dobře vědí, jak je důležité jíst mnoho vitamínů. Obvzlášt děti, které rostou a rostou musí být hoodně zdravé :) Proto jsme společně...

    Celý článek
Zpět na výpis