Mateřská škola, Jaselská 354, Teplice

Informace

Jaselská 354
415 03 Teplice
Ústecký kraj

msjaselska.cz

Postup v programu

Angažovanost a kultura stravování

Na naší školce funguje Akční skupina pro zdravé stravování, která přezkoumala kulturu stravování ve školce a dohodla se na svých dalších aktivitách.
S rodiči a dětmi konzultujeme možnosti zlepšení stravování.
Rodiče jsou informováni o složení pokrmů ve školní jídelně a o aktivitách programu Skutečně zdravá školka.
Při úklidu v prostorách školy a mytí nádobí ve školní jídelně/kuchyni jsme zahájili přechod na ekologicky šetrné čisticí a mycí prostředky.

Kvalita jídla a místo jeho původu (ve spolupráci s naší školní jídelnou)

Jídla podávaná dětem neobsahují žádné nežádoucí přísady a minimalizujeme používání polotovarů.
Alespoň 75 % všech pokrmů je vyrobeno z čerstvých, nezpracovaných surovin či potravin.
Čerstvé, předem nezpracované suroviny a potraviny nakupuje jídelna od pěstitelů, chovatelů a výrobců s provozovnou ve vlastním nebo sousedním kraji, pokud jsou dostupné.
Pokrmy v jídelním lístku odrážejí sezónnost a všechny sezónní suroviny jsou v jídelníčku jasně označeny.
V mateřské škole nebo na webu školky jsou k dispozici informace o původu použitých potravin.
Pracovníci školní jídelny se zapojují do vzdělávacích a osvětových akcí a jsou alespoň jednou ročně vzděláváni v oblasti zdravé výživy a vaření.
Děti a pracovníci mateřské školy mají přístup k pitné vodě dle svých potřeby po celý den pobytu ve školce.
Doslazované nápoje jsou nahrazeny nápoji neslazenými.
Školní jídelna mateřské školy absolvovala vzdělávací a informační seminář Analýza školní jídelny a přijala z ní vyplývající doporučení.

Vzdělávání o jídle a stravování

Výuka o jídle, základech zemědělství a zásadách zdravé výživy je součástí školního vzdělávacího programu.
Všechny děti mají možnost účastnit se činností spojených se vzděláváním o základech vaření.
Zahájili jsme kroky vedoucí k vytvoření školní zelinářské zahrady a pracujeme na začlenění aktivit na zahradě do školního vzdělávacího programu.
V rámci výuky pořádáme každoroční návštěvy farem.

Místní společenství a spolupráce

Aktivně se snažíme zapojit rodiče žáků a veřejnost do našich pěstitelských a kulinářských aktivit, a pořádáme akce na téma udržitelné stravování.
Naše zkušenosti z programu Skutečně zdravá škola sdílíme s ostatními školami, rodiči a veřejností.
13/19

Angažovanost a kultura stravování

Školská rada či vedení mateřské školy odsouhlasilo Plán podpory zdravého stravování a stanovilo kroky a harmonogram k jeho naplnění.
Děti se stravují v příjemné a klidné atmosféře tak, aby měly dostatek času si jídlo vychutnat
Při úklidu v prostorách školy a mytí nádobí ve školní jídelně/kuchyni jsou používány jen ekologicky šetrné čisticí a mycí prostředky.

Kvalita jídla a místo jeho původu (ve spolupráci s naší školní jídelnou)

Minimálně 50 % (v účetní hodnotě) nakoupených čerstvých, nezpracovaných surovin a potravin pochází od pěstitelů a chovatelů s provozovnou ve vlastním nebo sousedním kraji
Minimálně 5 % surovin (v účetní hodnotě) pochází z kontrolovaného ekologického zemědělství – bioprodukt nebo biopotravina.
Kuřecí maso pochází z vysoce šetrných chovů nebo alespoň 10 % pochází z ekologických chovů.
Pro přípravu pokrmů jsou přednostně používána vejce z volných výběhů (značeno „1“).
Ve školní jídelně jsou podávány přednostně sladkovodní ryby z chovů v ČR a mořské ryby a plody z udržitelných zdrojů, pokud jsou dostupné.

Vzdělávání o jídle a stravování

Pro pěstování plodin na školní zahradě používáme pouze ekologicky šetrné postupy.
Alespoň jednou ročně děti s pedagogy připraví pokrm ze surovin, které sami vypěstovali na školní zahradě.

Místní společenství a spolupráce

Pořádáme akce s cílem zapojit rodiče dětí a veřejnost do našich pěstitelských a kulinářských aktivit.
0/11

Angažovanost a kultura stravování

Ve spolupráci s dodavateli surovin pro školní jídelnu se snažíme minimalizovat objem biologického odpadu a obalových materiálů.

Kvalita jídla a místo jeho původu (ve spolupráci s naší školní jídelnou)

Minimálně 80 % (v účetní hodnotě) nakoupených čerstvých, nezpracovaných surovin a potravin pochází od pěstitelů a chovatelů s provozovnou ve vlastním nebo sousedním kraji.
Minimálně 10 % surovin (v účetní hodnotě) pochází z kontrolovaného ekologického zemědělství.
Pro přípravu pokrmů jsou používána pouze vejce z volných výběhů (značeno „1“) nebo z ekologických chovů („0“).
Při přípravě jídelníčků podporujeme zdravou, vyváženou a udržitelnou výživu mj. tím, že do jídelníčku pravidelně zařazujeme minimálně dva bezmasé pokrmy týdně.
Školní jídelna při přípravě pokrmů podporuje regionální kulinářské tradice.

Vzdělávání o jídle a stravování

Děti a jejich rodiče se účastní praktických činností pořádaných na místních farmách.

Místní společenství a spolupráce

Rodiče dětí a veřejnost se aktivně podílejí na školních aktivitách v oblasti vaření, zahradničení a spolupráci s místními zemědělci a potravináři.
0/8

Blog

  • Duhový pokus

    27. 05. 2022

    Vyzkoušely jsme s dětmi duhový pokus a pověděli si, jak je důležité jíst zdravě a s bonbóny být opatrní, co nám udělají v bříšku a že jsou plné chemikálijí a...

    Celý článek
  • Mezigenerační setkání

    17. 05. 2022

    Babičky navštívily naši školku a spolu s dětmi se postaraly o naše záhony a zasadily kytičky :)

    Celý článek
  • Bylinky

    27. 04. 2022

    Děti ze třídy housenek spolu s paní učitelkami sázeli řeřichu a hrášek, který společně přesadily ze skleníčku ve třídě do velkého záhonu na naší školní zahradě....

    Celý článek
  • Máme kompostér

    25. 04. 2022

    Naše školní zahrada se rozrostla o kompostér, který nám vyrobil spolu s dětmi manžel jedné paní učitelky z naší školky. Na výrobu jsme použili palety, které jsme dostaly...

    Celý článek
  • Sázíme

    13. 04. 2022

    Sázení řeřichy, řepy, ředkviček, mrkve a hrachu s dětmi do našeho zahradního truhlíku a skleníku ve třídě. Společně s dětmi budeme pozorovat, jak nám úroda poroste...

    Celý článek
  • Návštěva Zubrnic a Moravan u Dubic

    11. 04. 2022

    Domča a Tádík z naší školky navštívili s rodiči v Zubrnicích akci spojenou s Velikonočními zvyky a paní učitelka ze třidy berušek narazila při výletu na regionálního...

    Celý článek
  • Sázíme

    04. 04. 2022

    Společně s dětmi ze třídy koníčků jsme si do našeho malého skleníku zasadili pažitku a také semínka řeřichy. Už se moc těšíme, až nám vyrostou a my si je budeme...

    Celý článek
  • Rozárka sází rajčata

    16. 03. 2022

    Rozárka spolu se svou maminkou sázela rajčata, moc děkujeme za krásné fotky! :)

    Celý článek
  • Ochutnávka vlastnoručně vypěstovaných výhonků ředkviček

    15. 03. 2022

    Dnes si děti daly ke svačince vlastnoručně vypěstované klíčky ředkviček na chléb s pomazánkou. Dětem moc chutnaly a těšil je výsledek jejich práce :)

    Celý článek
  • Jarní úklid zahrady

    14. 03. 2022

    Dnes jsme s dětmi uklidili zahradu od spadaných šišek, větviček a umístili jsme naši jarní Velikonoční výzdobu, kterou jsme s dětmi a jejich rodiči společně vyrobili...

    Celý článek
  • Hra ,,Víš, že jíš?”

    09. 03. 2022

    Dnes jsme si s dětmi zahráli hru víš, že jíš. Hra děti moc bavila, dozvěděly se spoustu nových informací a ochutnávka byla odměnou na konci celé hry pro všechny! :)

    Celý článek
  • Pijeme kohoutkovou

    07. 03. 2022

    Děti v naší školce mají na každé třídě k dispozici celý den vodu v dávkovači či konvici. Dle potřeby si mohou kdykoliv vodu či jiný nápoj z pitného režimu sami do...

    Celý článek
Zpět na výpis