Pomazánka z červené čočky

Suroviny:

Název suroviny

Množství

MJ

Červená čočka

0,500

kg

Olej olivový

0,050

l

Česnek

0,012

kg

Cibule nakrájenou na kostičky

0,080

kg

Mrkev nastrouhaná

0,100

kg

Šťáva z citrónu podle chuti

0,015

l

Sůl

0,005

kg

Voda

1,500

l

Kari koření

0,002

kg

Technologický postup:

Červenou čočku na cedníku propláchněte pod tekoucí vodou a nechte okapat. Na oleji orestujte cibuli. Po chvíli přidejte mrkev a za občasného míchání společně pár minut restujte. Přidejte utřený česnek, lehce osolte, můžete ochutit kari kořením. K cibulce a k mrkvi přidejte okapanou červenou čočku. Směs zalijte vroucí vodou a přiklopte. Na velmi mírném plameni vařte dvacet minut a občas zamíchejte. Všechna voda by se měla vyvařit, čočka by měla být měkká a získat kašovitou konzistenci i bez mixování. Dochuťte solí a nechte vychladnout, aby pomazánka zatuhla. Pak do ní ještě zamíchejte citronovou šťávu a lžíci olivového oleje pro obohacení celého pokrmu. Pomazánku lze namísto kari kořením dochutit např. čerstvou bazalkou, petrželkou, česnekem, a jiným kořením dle fantazie.

Barbora Hernychová

Pomazánky
Zpět na výpis

Pomazánka z červené čočky

Název suroviny

Množství

MJ

Červená čočka

0,500

kg

Olej olivový

0,050

l

Česnek

0,012

kg

Cibule nakrájenou na kostičky

0,080

kg

Mrkev nastrouhaná

0,100

kg

Šťáva z citrónu podle chuti

0,015

l

Sůl

0,005

kg

Voda

1,500

l

Kari koření

0,002

kg

Červenou čočku na cedníku propláchněte pod tekoucí vodou a nechte okapat. Na oleji orestujte cibuli. Po chvíli přidejte mrkev a za občasného míchání společně pár minut restujte. Přidejte utřený česnek, lehce osolte, můžete ochutit kari kořením. K cibulce a k mrkvi přidejte okapanou červenou čočku. Směs zalijte vroucí vodou a přiklopte. Na velmi mírném plameni vařte dvacet minut a občas zamíchejte. Všechna voda by se měla vyvařit, čočka by měla být měkká a získat kašovitou konzistenci i bez mixování. Dochuťte solí a nechte vychladnout, aby pomazánka zatuhla. Pak do ní ještě zamíchejte citronovou šťávu a lžíci olivového oleje pro obohacení celého pokrmu. Pomazánku lze namísto kari kořením dochutit např. čerstvou bazalkou, petrželkou, česnekem, a jiným kořením dle fantazie.

Barbora Hernychová