Jarní polévka s polentovými nočky
Suroviny:
|
Název suroviny |
Množství |
MJ |
|
Kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer) |
0,300 |
kg |
|
Ředkvičky |
0,100 |
kg |
|
Kedlubna |
0,100 |
kg |
|
Brambory |
0,200 |
kg |
|
Jarní cibulka |
0,100 |
kg |
|
Olej olivový |
0,080 |
l |
|
Polenta |
0,500 |
kg |
|
Voda |
1,000 |
l |
|
Parmazán |
0,100 |
kg |
|
Bujon zeleninový |
0,050 |
kg |
|
Máslo |
0,100 |
kg |
Technologický postup:
Do vody přidáme bujony a přivedeme k varu. Očištěnou a nakrájenou zeleninu a brambory orestujeme krátce na olivovém oleji a přidáme do vařícího vývaru.
Než se nám zelenina uvaří, což trvá cca 10 minut, připravíme nočky – v malém kastrůlku dáme vařit 2 l vody. Jakmile začne vřít, přisypáváme za stálého míchání polentu. Do vzniklé kaše vmícháme máslo a strouhaný parmezán, osolíme, opepříme. Odstavíme, aby směs ztuhla. Ze ztuhlé polenty vykrajujeme pomocí dvou lžiček nočky a přidáváme do polévky.
Na talíři dozdobíme čerstvou jarní cibulkou, pažitkou nebo nakrájenými kolečky ředkviček.
Jarní polévka s polentovými nočky
|
Název suroviny |
Množství |
MJ |
|
Kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer) |
0,300 |
kg |
|
Ředkvičky |
0,100 |
kg |
|
Kedlubna |
0,100 |
kg |
|
Brambory |
0,200 |
kg |
|
Jarní cibulka |
0,100 |
kg |
|
Olej olivový |
0,080 |
l |
|
Polenta |
0,500 |
kg |
|
Voda |
1,000 |
l |
|
Parmazán |
0,100 |
kg |
|
Bujon zeleninový |
0,050 |
kg |
|
Máslo |
0,100 |
kg |
Do vody přidáme bujony a přivedeme k varu. Očištěnou a nakrájenou zeleninu a brambory orestujeme krátce na olivovém oleji a přidáme do vařícího vývaru.
Než se nám zelenina uvaří, což trvá cca 10 minut, připravíme nočky – v malém kastrůlku dáme vařit 2 l vody. Jakmile začne vřít, přisypáváme za stálého míchání polentu. Do vzniklé kaše vmícháme máslo a strouhaný parmezán, osolíme, opepříme. Odstavíme, aby směs ztuhla. Ze ztuhlé polenty vykrajujeme pomocí dvou lžiček nočky a přidáváme do polévky.
Na talíři dozdobíme čerstvou jarní cibulkou, pažitkou nebo nakrájenými kolečky ředkviček.