Jarní polévka s polentovými nočky

Suroviny:

Název suroviny

Množství

MJ

Kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer)

0,300

kg

Ředkvičky

0,100

kg

Kedlubna

0,100

kg

Brambory

0,200

kg

Jarní cibulka

0,100

kg

Olej olivový

0,080

l

Polenta

0,500

kg

Voda

1,000

l

Parmazán

0,100

kg

Bujon zeleninový

0,050

kg

Máslo

0,100

kg

Technologický postup:

Do vody přidáme bujony a přivedeme k varu. Očištěnou a nakrájenou zeleninu a brambory orestujeme krátce na olivovém oleji a přidáme do vařícího vývaru.

Než se nám zelenina uvaří, což trvá cca 10 minut, připravíme nočky – v malém kastrůlku dáme vařit 2 l vody. Jakmile začne vřít, přisypáváme za stálého míchání polentu. Do vzniklé kaše vmícháme máslo a strouhaný parmezán, osolíme, opepříme. Odstavíme, aby směs ztuhla. Ze ztuhlé polenty vykrajujeme pomocí dvou lžiček nočky a přidáváme do polévky.

Na talíři dozdobíme čerstvou jarní cibulkou, pažitkou nebo nakrájenými kolečky ředkviček.

Karolina Kallmünzerová

Polévky
Zpět na výpis

Jarní polévka s polentovými nočky

Název suroviny

Množství

MJ

Kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer)

0,300

kg

Ředkvičky

0,100

kg

Kedlubna

0,100

kg

Brambory

0,200

kg

Jarní cibulka

0,100

kg

Olej olivový

0,080

l

Polenta

0,500

kg

Voda

1,000

l

Parmazán

0,100

kg

Bujon zeleninový

0,050

kg

Máslo

0,100

kg

Do vody přidáme bujony a přivedeme k varu. Očištěnou a nakrájenou zeleninu a brambory orestujeme krátce na olivovém oleji a přidáme do vařícího vývaru.

Než se nám zelenina uvaří, což trvá cca 10 minut, připravíme nočky – v malém kastrůlku dáme vařit 2 l vody. Jakmile začne vřít, přisypáváme za stálého míchání polentu. Do vzniklé kaše vmícháme máslo a strouhaný parmezán, osolíme, opepříme. Odstavíme, aby směs ztuhla. Ze ztuhlé polenty vykrajujeme pomocí dvou lžiček nočky a přidáváme do polévky.

Na talíři dozdobíme čerstvou jarní cibulkou, pažitkou nebo nakrájenými kolečky ředkviček.

Karolina Kallmünzerová