Dýňová polévka

Suroviny:

Název suroviny

Množství

MJ

dýně Hokaido

1,000

kg

cibule

0,280

kg

mrkev

0,180

kg

brambory

0,340

kg

sůl

0,010

kg

pórek

0,090

kg

kudrnka

0,020

kg

čerstvý zázvor

0,020

kg

slunečnicový olej

0,100

l

citron

0,010

kg

voda

2,000

l

kukuřičná hladká mouka

0,010

kg

Technologický postup:

Dýni Hokaido omyjeme a rozpůlíme, vydlabeme vnitřní dužinu, která obsahuje semínka. Zázvorový kořen oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Zalijeme jej malým množstvím vody, nakonec přes sítko scedíme a vytlačíme jen šťávu bez dužiny. Na oleji postupně krátce orestujeme cibuli a dýni nakrájenou na kousky, mírně osolíme, podlijeme vodou, přidáme brambory a dusíme do změknutí asi 20–30 minut. Podušenou směs rozmixujeme a dolijeme požadovaným množstvím vody. Vložíme nakrájenou mrkev a pórek. Polévku přivedeme k varu, dochutíme a ještě krátce povaříme. Když zelenina částečně změkne, dle potřeby dohustíme kukuřičnou moukou rozmíchanou ve vlažné vodě. Na závěr do polévky přidáme šťávu ze zázvoru, citronovou šťávu a popřípadě ještě dosolíme. Při servírování zdobíme jemně sekanou kudrnkou.

Bio Školy

Polévky
Zpět na výpis

Dýňová polévka

Název suroviny

Množství

MJ

dýně Hokaido

1,000

kg

cibule

0,280

kg

mrkev

0,180

kg

brambory

0,340

kg

sůl

0,010

kg

pórek

0,090

kg

kudrnka

0,020

kg

čerstvý zázvor

0,020

kg

slunečnicový olej

0,100

l

citron

0,010

kg

voda

2,000

l

kukuřičná hladká mouka

0,010

kg

Dýni Hokaido omyjeme a rozpůlíme, vydlabeme vnitřní dužinu, která obsahuje semínka. Zázvorový kořen oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Zalijeme jej malým množstvím vody, nakonec přes sítko scedíme a vytlačíme jen šťávu bez dužiny. Na oleji postupně krátce orestujeme cibuli a dýni nakrájenou na kousky, mírně osolíme, podlijeme vodou, přidáme brambory a dusíme do změknutí asi 20–30 minut. Podušenou směs rozmixujeme a dolijeme požadovaným množstvím vody. Vložíme nakrájenou mrkev a pórek. Polévku přivedeme k varu, dochutíme a ještě krátce povaříme. Když zelenina částečně změkne, dle potřeby dohustíme kukuřičnou moukou rozmíchanou ve vlažné vodě. Na závěr do polévky přidáme šťávu ze zázvoru, citronovou šťávu a popřípadě ještě dosolíme. Při servírování zdobíme jemně sekanou kudrnkou.

Bio Školy