Dýňová polévka
Suroviny:
|
Název suroviny |
Množství |
MJ |
|
dýně Hokaido |
1,000 |
kg |
|
cibule |
0,280 |
kg |
|
mrkev |
0,180 |
kg |
|
brambory |
0,340 |
kg |
|
sůl |
0,010 |
kg |
|
pórek |
0,090 |
kg |
|
kudrnka |
0,020 |
kg |
|
čerstvý zázvor |
0,020 |
kg |
|
slunečnicový olej |
0,100 |
l |
|
citron |
0,010 |
kg |
|
voda |
2,000 |
l |
|
kukuřičná hladká mouka |
0,010 |
kg |
Technologický postup:
Dýni Hokaido omyjeme a rozpůlíme, vydlabeme vnitřní dužinu, která obsahuje semínka. Zázvorový kořen oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Zalijeme jej malým množstvím vody, nakonec přes sítko scedíme a vytlačíme jen šťávu bez dužiny. Na oleji postupně krátce orestujeme cibuli a dýni nakrájenou na kousky, mírně osolíme, podlijeme vodou, přidáme brambory a dusíme do změknutí asi 20–30 minut. Podušenou směs rozmixujeme a dolijeme požadovaným množstvím vody. Vložíme nakrájenou mrkev a pórek. Polévku přivedeme k varu, dochutíme a ještě krátce povaříme. Když zelenina částečně změkne, dle potřeby dohustíme kukuřičnou moukou rozmíchanou ve vlažné vodě. Na závěr do polévky přidáme šťávu ze zázvoru, citronovou šťávu a popřípadě ještě dosolíme. Při servírování zdobíme jemně sekanou kudrnkou.

Dýňová polévka
|
Název suroviny |
Množství |
MJ |
|
dýně Hokaido |
1,000 |
kg |
|
cibule |
0,280 |
kg |
|
mrkev |
0,180 |
kg |
|
brambory |
0,340 |
kg |
|
sůl |
0,010 |
kg |
|
pórek |
0,090 |
kg |
|
kudrnka |
0,020 |
kg |
|
čerstvý zázvor |
0,020 |
kg |
|
slunečnicový olej |
0,100 |
l |
|
citron |
0,010 |
kg |
|
voda |
2,000 |
l |
|
kukuřičná hladká mouka |
0,010 |
kg |
Dýni Hokaido omyjeme a rozpůlíme, vydlabeme vnitřní dužinu, která obsahuje semínka. Zázvorový kořen oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Zalijeme jej malým množstvím vody, nakonec přes sítko scedíme a vytlačíme jen šťávu bez dužiny. Na oleji postupně krátce orestujeme cibuli a dýni nakrájenou na kousky, mírně osolíme, podlijeme vodou, přidáme brambory a dusíme do změknutí asi 20–30 minut. Podušenou směs rozmixujeme a dolijeme požadovaným množstvím vody. Vložíme nakrájenou mrkev a pórek. Polévku přivedeme k varu, dochutíme a ještě krátce povaříme. Když zelenina částečně změkne, dle potřeby dohustíme kukuřičnou moukou rozmíchanou ve vlažné vodě. Na závěr do polévky přidáme šťávu ze zázvoru, citronovou šťávu a popřípadě ještě dosolíme. Při servírování zdobíme jemně sekanou kudrnkou.
