TRADICE

9. 1. 2023

NAŠE KUCHYŇ MŮŽE BÝT I VAŠÍ Jedním z kritérií Skutečně zdravé školy je zařazování tradičních regionálních receptur a surovin. Už od roku 2018 zařazujeme do jídelníčku jídla tématicky zaměřená na roční období, na sváteční dny apod. - např. Velikonoce, Masopust, Halloween, Vánoce. Na našem jídelníčku tak děti našly šoulet, masopustní guláš, dýňové polévky a jiné pokrmy. Regionální suroviny jsou je u nás zastoupeny pravidelně ovocem (jablka, mošty z nedalekých sadů), krůtami a kuřaty chovanými na uzemí našeho okresu. Pravidelně se snažíme začleňovat sezonní ovoce a zeleninu, v létě vaříme například z výpěstků naší zahrádky (hrách, papriky, rajčata, okurky, zelí), děláme různé saláty, lečo, zeleninová rizota a polévky. Na podzim přijde období dýní, a tak máme opět polévky, pomazánky či buchty. V září naši kuchyni zavalí cukety a patizony, tak se dusí, vaří, a peče. Rádi bychom vás, vaše rodiče nebo prarodiče oslovili, zda byste zapátrali ve starých kuchařkách nebo ve svých vzpomínkách a přinesli nám své rodinné poklady ve formě receptů. Na leden tedy vyhlašujeme sběr nápadů, receptů, fotografií z vašich rodinných kuchyní a kuchařek. V únoru bychom poté vše zpracovali, připravili jídelníček, a pokud budou i fotografie či jiné podklady, udělali bychom výstavu a společné setkání. Těšíme se, že v tom pojedete s námi, že se nám podaří propojit vaše domácí kuchyně a receptáře s našimi zkušenostmi.

TRADICE  1
Zpět na výpis