Tip na jarní svačinku v zeleném

31. 3. 2016

Ve školce pilně plánujeme, co se bude dít na oslavu svátku Země, jaké budou aktivity s dětmi, ale v čem máme jasno, je recept. Na ochutnávku nejen dětem, ale i rodičům připravíme žabincovou zelenou pomazánku. Rozhodli jsme se s vámi podělit o recept.

Suroviny:

  • 100g loupaných mandlí (mohou být i kešu - výraznější)

  • 120ml olivového oleje za studena lisovaného

  • 4 stroužky česneku zbavené klíčku a prolisované nebo utřené

  • 2 hrsti ptačince žabince z místa, kde nebyl vystaven postřiku z blízkého pole, prachu ze silnice či kontaktu s pejsky nebo kočičkami

  • šťáva z poloviny citrónu

  • 2 lžíce lahůdkového droždí

  • sůl

Oříšky lehce opražíme na pánvi a necháme zchladnout. Po zchladnutí nasekáme na drobné kousíčky. Mezitím si na drobno nakrájíme ptačinec a spolu s 100 - 120ml olivového oleje rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka. Postupně přidáváme další suroviny vyjma oříšků (přidáme až na konec do již promixované hladké směsi). Dosolíme. Podáváme na kváskovém chlebu.

Ptačinec je divoká bylinka, která je v našich podmínkách asi nejrozšířenější planou bylinou, najdete ji skoro všude a roste po celý rok. Letos byla mírná zima a tak nám rostla i v pařeništi. Dobrou chuť!

Olga Chlápková, paní hospodářka

Zpět na výpis