Špalda z Vysočiny

V současnosti je špalda považována za zdravější alternativu šlechtěné pšenice, s vyšším podílem minerálních látekbílkovin. Vzhledem ke své minimální reakci na hnojení umělými hnojivy, značné odolnosti proti škůdcůmchorobám a nepřízni počasí je vhodnou a často využívanou plodinou v ekologickém (organickém) zemědělství.

V naší obci se nachází firma, která se zabývá výrobou bezlepkových potravin. Zároveň zpracovává špaldu, kterou pěstuje na polích v okolí obce.

Nákupem této mouky:

Chráníme životní prostředí.

Doprava potravin na dlouhou vzdálenost zatěžuje životní prostředí. Čím kratší cesta, tím méně výfukových exhalátu.

Víme lépe, co jíme.

O producentech potravin z vašeho okolí máme většinou mnohem víc informací, než o anonymních výrobcích zdaleka.

Děti si velice rychle zvykly na různé špaldové buchty, koláče i knedlíky. Většinou je celozrnná špaldová mouka v koláčích doplněna ovocnou nebo zeleninovou složkou.

Rádi se podělíme o recepty:

Špaldový koláč s jablky

2 hrnky celozrnné špaldové mouky

½ hrnku třtinového cukru

6 lžic oleje

250 ml mléka

2 vejce

3 jablka nastrouhané nahrubo

1 mrkev nastrouhaná najemno

bio prášek do pečiva

mletá skořice

Špaldový koláč s drobenkou

1 ¾ hrnku celozrnné špaldové mouky

½ hrnku třtinového cukru

bio prášek do pečiva

1 hrnek mléka

2 vejce

¼ hrnku oleje

Ze surovin připravíme těsto, posypeme nastrouhanými jablky a drobenkou ze špaldové mouky.

Špalda z Vysočiny 1Špalda z Vysočiny 1Špalda z Vysočiny 1Špalda z Vysočiny 1Špalda z Vysočiny 1
Zpět na výpis