Sladkosti - projektový den o cukru

Žáci dostali za úkol celý týden sbírat obaly od sladkostí, které za ten týden snědí. Někteří přinesli spoustu obalů od brambůrků, tatranek, bonbónů a sušenek. V daný den přinesli všichni žáci své obaly do školy. Ve škole se žáci rozdělili do skupinek a na obalech hledali procenta cukru. Naučili se taky přepočítávat gramy cukru na kostky cukru. Mnohé z dětí výsledky překvapily, jako např. Ondru Vašuta, žáka 5. ročníku: „Je zajímavé, že velmi zdravé bonbóny měly v sobě skoro nejvíce cukru. Den cukru jsem si užil.“

Co ještě se děti naučily?

  • Cukru se říká bílý jed.
  • Chipsy mají taky 1 kostku cukru.
  • Cukr přírodní je zdravější než cukr bílý.

Postřehy Hanky Kašné, žákyně 5. třídy:

Projektový den Sladkosti – takové téma nás ve škole potkalo. Měli jsme za úkol si celý týden sbírat obaly od sladkostí, které jsme za tu dobu snědli. V pátek si každý přinesl své obaly. Byli jsme rozděleni do skupin, dostali jsme pracovní listy a začali je vyplňovat. Občas se hodila i rada paní učitelky, ale nad některými otázkami jsme se museli zamyslet sami. Potom přišla na řadu práce s obaly. Zjišťovali jsme, kolik kostek cukru je v jednotlivých sladkostech. Věděli jste, že kostka cukru váží 3 - 4 gramy?   Anebo že dva litry Coca- Coly  mají v sobě 54 kostek cukru?! Z některých sladkostí jsme byli opravdu překvapeni – a ne moc příjemně. Později po zkoumání obalů nám paní učitelky pustily video o sladkostech a cukru. Bylo to zajímavé a odnesli jsme si názvy jako například stévie, třtinový cukr nebo bílý zabiják. Aby se o těchto faktech dozvěděli rodiče, pořádala paní ředitelka schůzku, kde se rodiče mohli o tomto tématu dozvědět více nebo jen ochutnat zdravé dobroty od paní kuchařky.

Sladkosti - projektový den o cukru 1Sladkosti - projektový den o cukru 1Sladkosti - projektový den o cukru 1Sladkosti - projektový den o cukru 1Sladkosti - projektový den o cukru 1Sladkosti - projektový den o cukru 1Sladkosti - projektový den o cukru 1Sladkosti - projektový den o cukru 1Sladkosti - projektový den o cukru 1
Zpět na výpis