Řepánky
Snažíme se dětem pro pěstování nabízet i méně obvyklé plodiny (které znají ze svých zahrádek). Letos to byla cukrová řepa, která se sice v okolí hojně pěstuje, výhradně ale jako krmná plodina. Na našem africkém záhonu se jí dařilo a tak vyrostla řepa veliká, jako v pohádce. Společně jsme ji vytáhli a sklidili.
Povídali jsme si, jaké je její využití (hlavně na výrobu cukru) a pak se rozhodli vyzkoušet staročeský recept a upéct řepánky.
Řepu jsme očistili a nakrájeli na malé kostičky - společně s perníkovým kořením jsme je uvařili v troše vody do měkka. Mezitím jsme zadělali kynuté těsto, které jsme plnili uvařenou směsí a tvořili malé "buchtičky". Upekli jsme v troubě do zlatova a už jsme si pochutnávali na sladké dobrotě. Ochutnat jsme dali i paním kuchařkám a také rodičům. Jsme rádi, že se nám řepánky povedly!