První audit ve školní jídelně

Aby se paní kuchařky nemusely smutně dívat na vyhazované jídlo, které jim dá vždy velkou práci připravit a uvařit, zapojili jsme naši školu do projektu Miluji jídlo, neplýtvám. Poslední týden v lednu jsme uspořádali ve spolupráci s žákovským parlamentem tzv. audit zbytků jídla, abychom zjistili množství vyhazovaného jídla a co dětem vlastně nechutná. Výsledky auditu jsou samozřejmě ovlivněny aktuálním jídelníčkem. Přesto nedopadl audit vůbec špatně. Zpětná vazba od žáků nám pomůže změnit jídelníček tak, aby byl zdravý, ale byla na něm jídla, která se více jedí a nevyhazují. Co naši žáci nechtějí: tlusté maso, houby, párky a mastná jídla, fazole a kusy brokolice v polévce - preferují krémové polévky (rozmixovanou zeleninu i luštěniny). Po vyhodnocení auditu jsme se s vedením ŠJ domluvili na omezení jídel, které děti vyhazují a nahradíme je jídly jinými. Dále bude našim žákům umožněno spolupodílet se na tvorbě jídelníčku pod podmínkou plnění tzv. spotřebního koše. Další audit proběhne nejpozději koncem června a budeme sledovat, zda se vyhazuje méně zbytků jídla.

První audit ve školní jídelně 1První audit ve školní jídelně 1První audit ve školní jídelně 1První audit ve školní jídelně 1První audit ve školní jídelně 1První audit ve školní jídelně 1
Zpět na výpis