Pepitky ve školní jídelně

Co jsou Pepitky?

Pepitky jsou luštěninovo-zeleninová surovina ve tvaru zrnek. Jsou vhodné do polévek, salátů, jako příloha, ale i jako sladký pokrm.

Obsahují 95% luštěnin a 5% zeleninové složky. Jsou přirozeně bezlepkové a mají vysoký obsah proteinu a vlákniny.

1 kg Pepitek=8 kg zeleniny a luštěnin. Z luštěnin a zeleniny se umele mouka a spolu s vodou se vytvoří těsto. Z těsta se vyrobí tvary, které se následně suší.

Na trhu jsou 3 druhy Pepitek:    -červená čočka+mrkev

-cizrna+kukuřice

-hrášek+cuketa

Vaříme 8 minut ve slané vroucí vodě. Slijeme a propláchneme. Při přípravě na sladko zalijeme mlékem, povaříme, zjemníme smetanou a máslem a podáváme jako kaši s ovocem.

Pepitky jsou nekonečným zdrojem inspirace pro všechny kuchaře.

Andrea Klanicová

Pepitky ve školní jídelně 1Pepitky ve školní jídelně 1
Zpět na výpis