Pečení bramboráku

22. 10. 2025

V naší mateřské škole jsme si užili další krásnou podzimní aktivitu – děti si samy upekly voňavé bramboráky! Celé vaření ale začalo už o den dříve, kdy se malí kuchaři vydali na „bramborovou sklizeň“.

Na našem školkovém „poli“ – tedy na pískovišti – na děti čekalo překvapení v podobě ukrytých brambor. S velkou radostí je hledaly, sbíraly do košíků a s nadšením si povídaly o tom, jak brambory rostou a k čemu se používají.

Druhý den už bylo všechno připravené na vaření. Děti si samostatně nastrouhaly brambory, přidaly vajíčko, mouku, česnek i majoránku – a vše důkladně promíchaly. Společně pak s paní učitelkami těsto opékaly a s chutí sledovaly, jak se po třídě šíří vůně čerstvě smažených bramboráků.

Když byly hotové, všichni si pochutnali – a děti měly obrovskou radost, že zvládly celý proces od „sklizně“ až po ochutnávku úplně samy.

Celá akce byla nejen zábavná, ale také poučná – děti si vyzkoušely, odkud pochází potraviny, které běžně jíme, a že i obyčejná brambora může být začátkem velkého kuchařského dobrodružství.

Pečení bramboráku 1Pečení bramboráku 1Pečení bramboráku 1Pečení bramboráku 1Pečení bramboráku 1Pečení bramboráku 1Pečení bramboráku 1Pečení bramboráku 1Pečení bramboráku 1Pečení bramboráku 1Pečení bramboráku 1Pečení bramboráku 1Pečení bramboráku 1Pečení bramboráku 1Pečení bramboráku 1
Zpět na výpis