Ochutnávky od farmářů a lokálních pěstitelů

17. 5. 2021

BLÁHŮV DVŮR
Jsme rodinná firma – manželé Lenka a Roman Kardovi – ze Starcovy Lhoty. Sedlačení má v našich rodinách dlouhou historii a tak jsme se rozhodli, že dostojíme tradici a v rodinné linii Bláhů a Kardů budeme pokračovat. Staráme se o více než 40 krav ve stáji ve Velkých Heřmanicích. Stádo budujeme, snad úspěšně a s nadšením, již několik let a baví nás to čím dál více. Zaměřujeme se na produkci mléka a od léta 2016 vyrábíme s povolením veterinární správy sýry, tvarohy, jogurty a vše dobré, co lze z mléka vyrobit. Naše mléko je opravdu bez konzervantů a chemických úprav, neošizené o smetanu a dobré nejen k pití, ale i pro další domácí zpracování. Mléko zpracovávané na sýrárně není zcelováno, odstředováno ani homogenizováno. Jedinou úpravou je šetrná pasterizace. Všechny výrobky jsou plnotučné a opravdu chutné. Mezi našimi výroky tudíž nehledejte smetanu, máslo ani podmáslí. 

FARMA DRŽOVICE
V roce 2001 odešli dva naprosto nezkušení zemědělci Kuba a Jana Laušmanovi z Prahy do Českého Středohoří, kde zakotvili v Držovicích u Úštěku. V roce 2002 jsme začali s chovem koz, který se rozrostl na dnešních 200 koz a ovcí. Zpočátku jsme neměli žádné znalosti o chovu ani o výrobě sýrů. Vše jsme se učili za pochodu a je třeba říct, že jsme si vše představovali o dost jednodušeji.
Od roku 2009 přímo na farmě v minimlékárně vyrábíme spoustu lahodných dobrot z kozího, ovčího i kravského mléka. Děláme vše od mléka, přes jogurty, kefíry, tvarohy, čerstvé sýry až po stará Pecorina.
Farmu stále zvelebujeme. V lednu 2019 jsme uvedli do provozu novou dojírnu, která nám umožňuje dojit rychleji kvalitnější mléko a zvířatům déle pobýt na pastvě. Jsme několikanásobní držitelé ocenění Regionální potravina Ústeckého kraje. Na farmě i žijeme s rodiči i dětmi, které se pomalu zapojují do chodu farmy.

SÝRÁRNA TONKA - o vlastních sýrech jsme začali společně přemýšlet na začátku roku 2010. Od úvahy byl již jen krůček k vlastním pokusům, a tak byla naše kuchyň stále plná provizorních sítek a plen a hrnců a syrovátky a vůbec. Přidali jsme i první pokusy s jogurty a už tu byla i myšlenka, jestli bychom to nezkusili ve větším a pro širší veřejnost.Chováme dojnice pro produkci vlastního mléka, ze kterého vyrábíme BIO produkty. Dojnice mají volný výběh a mohou tak kdykoli chodit na louku a svobodně se pást. Hospodaříme cca na 45 ha zemědělské půdy – vše v režimu ekologického zemědělství.

Ochutnávky od farmářů a lokálních pěstitelů 1Ochutnávky od farmářů a lokálních pěstitelů 1Ochutnávky od farmářů a lokálních pěstitelů 1Ochutnávky od farmářů a lokálních pěstitelů 1Ochutnávky od farmářů a lokálních pěstitelů 1Ochutnávky od farmářů a lokálních pěstitelů 1Ochutnávky od farmářů a lokálních pěstitelů 1Ochutnávky od farmářů a lokálních pěstitelů 1Ochutnávky od farmářů a lokálních pěstitelů 1Ochutnávky od farmářů a lokálních pěstitelů 1
Zpět na výpis