Na horách sejou hrách, na dolině čočku....

Už v čase předjarním jsme seli, pozorovali a ochutnávali klíčící řeřichu. Sypali jsme si jí například pomazánky. Poté jsme přidali semínka bio ředkviček, jejichž klíčky chutnají lahodně po mladých ředkvičkách. Okusili jsme i fazole mungo, vícero druhů čočky. Na to největší „luštěninové kuchtění“ jsme se sešli ve školce odpoledne s rodiči. Připravovali jsme pomazánky na chuťovky, vařili polévku, špagety a dokonce pekli brownies. Už víme, jak chutná pokrm zvaný Falafel. Pochází z Egypta a jsou to smažené cizrnové kuličky. Podávají se s pita chlebem nebo jen tak na talíři s jogurtovou omáčkou, sezamovou pastou, se zeleninou. Falafel je bohatý na proteiny a vitamíny. Poznali jsme i spoustu nových chutí, maminky si podle zájmu mohly odnést domů vytištěné recepty. Úplně nejvíce všem zachutnal Burger z červených fazolí a pak také Boloňská omáčka s červenou čočkou. Pečivo na chuťovky a na burger nám upekly paní kuchařky a rovněž nemělo chybu. Představujeme výčet připravovaných pokrmů a podrobně rozepisujeme dva „nej“. Přejeme hodně zdaru při jejich přípravě. Rozhodně stojí za to uvařit si je!

Menu:

Indická polévka z červené čočky

Fazolové brownies

Burger z červených fazolí

Boloňská omáčka s červenou čočkou

Cizrnová pomazánka se sýrem žervé

Tofu jako humrový krém

Falafel

Burger z červených fazolí:

1 plechovka červených fazolí, 2 střední batáty, 50 g quinoy, 1 lžička mleté papriky, 1 lžičky mletého kmínu, 1 střední cibule, 3 lžíce jemných ovesných vloček, česnek, sůl, petrželka, pažitka

Celé neoloupané batáty opečeme doměkka v troubě. Mezitím si uvaříme quinou podle návodu na obalu. Slité fazole i oloupané batáty rozmačkáme vidličkou, přidáme nakrájenou cibuli a ostatní suroviny. Množství ovesných vloček upravíme tak, aby směs měla správnou konzistenci a burgery dobře držely. Pečeme na pečícím papíru, který potřeme olejem. Podáváme v housce s oblíbenou zeleninou, případně domácím dresinkem.

Boloňská omáčka s červenou čočkou:

2 mrkve, ¼ celeru, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 3 lžíce oleje, 400 ml rajčatového pyré, 200 g červené čočky, sůl, bazalka

Očistíme zeleninu a nakrájíme na drobné kostičky, česnek nasekáme nahrubo. V kastrolu rozehřejeme olej, vhodíme do něj mrkev a celer a asi 3 minuty zprudka opečeme. Přidáme cibuli, česnek a ještě asi minutu mícháme. Orestovanou zeleninu zalijeme rajčatovým pyré, opečeme a podlijeme 600 ml vody, přivedeme k varu. Čočku propláchneme a přidáme do omáčky a vaříme do změknutí, až směs zhoustne. Dochutíme solí, nasekanou bazalkou a případně trochou cukru. Podáváme se špagetami, lehce zasypeme sýrem.

Na horách sejou hrách, na dolině čočku.... 1Na horách sejou hrách, na dolině čočku.... 1Na horách sejou hrách, na dolině čočku.... 1Na horách sejou hrách, na dolině čočku.... 1Na horách sejou hrách, na dolině čočku.... 1Na horách sejou hrách, na dolině čočku.... 1Na horách sejou hrách, na dolině čočku.... 1Na horách sejou hrách, na dolině čočku.... 1Na horách sejou hrách, na dolině čočku.... 1Na horách sejou hrách, na dolině čočku.... 1Na horách sejou hrách, na dolině čočku.... 1Na horách sejou hrách, na dolině čočku.... 1Na horách sejou hrách, na dolině čočku.... 1Na horách sejou hrách, na dolině čočku.... 1Na horách sejou hrách, na dolině čočku.... 1Na horách sejou hrách, na dolině čočku.... 1Na horách sejou hrách, na dolině čočku.... 1Na horách sejou hrách, na dolině čočku.... 1Na horách sejou hrách, na dolině čočku.... 1
Zpět na výpis