Mexická kuchyně

8. 2. 2019

Tortilovou polévku, tacos s kuřecí tingou, fazolemi a guacamole a jako dezert čokoládový tamal uvařili dnes kuchaři svým žákům z 15. základní školy na Skvrňanech. Mexické menu připravili v rámci projektu Dny mezinárodní kuchyně, do kterého je škola zapojena díky spolupráci s Asociací školních jídelen České republiky. Dne mexické kuchyně se za město Plzeň zúčastnila radní pro oblast školství Lucie Kantorová a vedoucí odboru školství, mládeže a tělovýchovy Dagmar Škubalová. Povědomí žáků o Spojených státech mexických přijel podpořit velvyslanec Mexika v České republice J. E. Miguel Angel Vilchis.

„15. základní škola kromě vzdělávání klade důraz na správné stravování dětí. Díky Dnům mezinárodní kuchyně mají možnost žáci poznat zahraniční kuchyni z celého světa a zároveň se ve vyučování dozvědí reálie jednotlivých států, naučí se základní fráze v jazyce dané země a v neposlední řadě si tematicky vyzdobí prostory školy,“ přiblížila přínos projektu Lucie Kantorová, radní pro oblast školství. Dagmar Škubalová, vedoucí odboru školství, mládeže a tělovýchovy, vyzdvihla spolupráci kuchařů z 15. základní školy s ostatními kolegy z plzeňských školních jídelen, kteří společně tvoří speciální obědy a vzájemně se inspirují.

„Děkuji 15. základní škole za přiblížení naší země žákům. Pro naši ambasádu je projekt Den mezinárodní kuchyně, který se koná na více školách po celé republice, velice důležitý. Mexická kuchyně je dokonce zařazena na seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Jsem opravdu šťastný, když vidím nadšené děti v typických mexických sombrerech, jak se učí o naší zemi,“ poděkoval velvyslanec Spojených států mexických v České republice Miguel Angel Vilchis.

Mexická kuchyně 1Mexická kuchyně 1Mexická kuchyně 1
Zpět na výpis