Masopustní komentovaný jídelníček

Je to období mezi Vánocemi a postní dobou. Zatímco jeho počátek, který nastává po svátku Tří králů, má pevné datum, tak jeho konec na Popeleční středu je závislý na datu Velikonoc. Masopustní zvyky mají zřejmě původ ve slovanských oslavách konce zimy.

V původním smyslu jde o „opuštění masa“. My si maso odpustíme ve středu, kdy si pochutnáme na masopustních koblížcích (smažinky). Je to sice jídlo smažené, tudíž nezdravé, ale pokud je připravováno na kvalitním řepkovém oleji a s jahodovou marmeládou, která neobsahuje konzervanty, tak si je můžeme jednou za rok dovolit.

V pondělí nám do jídelníčku připluje losos obecný. Je to dravá ryba tažná ryba z čeledi lososovitých, která žije většinu života v moři. I když se jedná o rybu, která tráví svůj život ve slané vodě, tak není pro její život potřebná. Losos je schopný dlouhodobě žít ve sladké vodě. Proto většina ryb, které se dostanou na náš stůl je farmovaná. Ještě před nedávnem byli lososi pochoutkou středních a vyšších tříd, avšak postupem času se jejich vynikající maso zabydlelo ve všech kuchyních. Je to nejoblíbenější ryba s jemnou chutí, s křehkým a šťavnatým masem. Losos má oranžovou až načervenalou barvu, v umělých líhních se jejich krmivo přibarvuje přírodními karoteny, kdežto divocí lososi svou červenou barvu získávají ze skořápek měkkýšů. V jeho mase je obsažen vysoký podíl bílkovin, Omega-3 mastné kyseliny, niacin, obsahuje také vitaminy skupiny B a vitamin D. Toto všechno se stará o pevné kosti a zuby, dobré trávení, je prevencí proti chorobám krevního oběhu, posiluje nervy a podporuje zdravou kůži, nehty i vlasy. Vedle toho losos dodává našemu tělu stopové prvky jako je zinek, který podporuje náš imunitní systém. Dalším velice důležitým prvkem je jód, který se stará o správnou funkci štítné žlázy. Je tedy vhodné, abychom lososa, vedle jiných ryb, zařadili do našeho jídelníčku alespoň 2x do měsíce.

Tento týden jsou zařazena na přesnídávku vejce z volného chovu z podestýlky.

Zelenina a ovoce jsou zastoupeny v jídelníčku každý den. Červená řepa v našem oblíbeném koláči, domácí mrkvový džus z vařené mrkve, kapusta, dýně Hokaido v rizotu. V pondělí si čaj osladíme pampeliškovým sirupem.

Našim strávníkům přejeme dobrou chuť!

Zpět na výpis